UA-49499200-1

Κόντρα Φαρμακοποιών – ΕΛΤΑ για την παράδοση φαρμάκων κατ΄ οίκον

9.10.2014_Κόντρα Φαρμακοποιών – ΕΛΤΑΤο προβληματισμό του εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στην  πιλοτική εφαρμογή της παράδοσης φαρμάκων μέσω του ταχυδρομείου λέγοντας πως «το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο».  Καθησυχαστικά εμφανίζονται τα ΕΛΤΑ τονίζοντας πως δεν είναι «άσχετη εταιρεία delivery» και σημειώνουν πως συνιστούν εδώ και 186 χρόνια εταιρεία ύψιστης κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο ΠΦΣ «η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΤΑ Α.Ε.» από την 6η Οκτωβρίου ξεκίνησε από το Κορωπί την πιλοτική εφαρμογή της παράδοσης φαρμάκων μέσω του τοπικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ» κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, θα αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών και την παράδοσή τους στον χώρο επιλογής του πελάτη. Ως δε κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι αναφέρεται το ποσό των τριών (3) ευρώ».

Ο ΠΦΣ τονίζει πως η εν λόγω πρακτική αντιβαίνει τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού.

Επίσης επισημαίνει πως σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας ορίζεται ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

«Είναι δε απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια» αναφέρει ο ΠΦΣ και προσθέτει πως «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι μια απλή, τυπική και διαδικαστική πράξη».

Ο ΠΦΣ διερωτάται ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν λάθος.  Σήμερα, συνεχίζει είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ», εν συνεχεία ενδεχομένως μία άλλη ιδιωτική εταιρεία.

«Οφείλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως κατά νόμον επιφορτισμένος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος και να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

Καθησυχαστικά τα ΕΛΤΑ

«Παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατανοούν τον προβληματισμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διευκρινίζουν ότι τα ΕΛΤΑ δεν αποτελούν «άσχετη εταιρεία delivery» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως δεν σκοπεύουν να υποκαταστήσουν τον θεσμικό ρόλο του φαρμακείου ούτε ασφαλώς να διαδραματίσουν ρόλους έξω από το φάσμα των αποδεδειγμένα υψηλών υπηρεσιών που παρέχουν.

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Σκοπού και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, εισήγαγαν –αρχικά σε πιλοτική μορφή– τη νέα υπηρεσία με την ονομασία Φάρμακα στο Σπίτι. Τα αντικείμενα που αφορούν την συγκεκριμένη υπηρεσία, διαχειρίζονται από τα ΕΛΤΑ ως «αντικείμενα υψηλής διαχείρισης και υψίστης ασφαλείας» αναφέρει.

Εξηγεί δε πως οι βασικοί άξονες της νέας υπηρεσίας είναι:

  • Ο αιτών την υπηρεσία, καλεί στο τηλέφωνο 11313 και ζητά την παραλαβή από την διεύθυνσή του της συνταγής που επιθυμεί, δηλώνοντας ταυτοχρόνως το φαρμακείο επιλογής του που θα εκτελέσει την συνταγή.
  • Ο αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει την εντολή-εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από τον πελάτη και την συνταγή του θεράποντος γιατρού σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο και κατόπιν μεταφέρει τον σφραγισμένο φάκελο στο φαρμακείο που έχει επιλέξει ο πελάτης για να εκτελεστεί η συνταγή.
  • Ο φαρμακοποιός αποσφραγίζει τον φάκελο και εκτελεί την συνταγή βάζοντας τα φάρμακα σε ειδικό «φάκελο ασφαλείας». Ο αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει τον φάκελο και μεταβαίνει στη διεύθυνση όπου τον επιδίδει σφραγισμένο στον εντολέα.

Τέλος τα  Ελληνικά Ταχυδρομεία υπενθυμίζουν σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι αποτελούν την πιστοποιημένη υπηρεσία προστασίας του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Δ. Μονεμβασίας: Σύλληψη ατόμου για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη, χθες (11.4.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού …

G-EZ117CQG76