UA-49499200-1

Η φυματίωση και οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν στα Σανατόρια

Το Σανατόριο στο Πήλιο
Το Σανατόριο στο Πήλιο

Ο Δήμος Καβάλας, η Α΄ Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργανώνουν μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα την ασθένεια της φυματίωσης και τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της εποχής, τα Σανατόρια.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00 στον δημοτικό κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ, θα προβληθεί η πολύ αξιόλογη ταινία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Πνοή Ζωής».

Η ταινία «Πνοή Ζωής» είναι ένα δραματοποιημένο  ντοκιμαντέρ με θέμα τη Φυματίωση και τον Έρωτα, που δημιούργησαν ο Δημήτρης Βερνίκος και  η Πόλυς Βλάχου, με την αμέριστη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάννη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

23.10.2015_Η φυματίωση και οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν στα Σανατόρια_Πνοή ΖωήςΤο 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Ιδρύει το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος παγκόσμιος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης.

Το 1919 φτάνει στο Σανατόριο η Άννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη αλλά και ολόκληρου του Σανατορίου. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το Σανατόριο λόγω των επαφών της Άννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, το Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό. Ο γοητευτικός Άγγελος Σικελιανός θα σαγηνεύσει την Άννα και το Σανατόριο θα γεννήσει έναν μοιραίο έρωτα. Επειδή όμως η φυματίωση είναι μια αρρώστια με ρομαντική θεραπεία, το Σανατόριο έμελλε να γεννήσει και άλλους έρωτες.

Με την αποχώρηση των Γερμανών από το Πήλιο, ο γιατρός Καραμάνης έρχεται σε συμφωνία με την Εβραϊκή Φιλανθρωπική Οργάνωση της Αμερικής “JOINT” για τη νοσηλεία φυματικών Εβραίων απ’ όλη την Ελλάδα και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η θεραπευτική αγωγή και η φροντίδα του γιατρού, δίνουν ζωή στους Εβραίους ασθενείς και εκείνοι δίνουν ξανά ζωή στο ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο Σανατόριο.

Η Ελληνοεβραία Ντορέττα Μέντα φτάνει στα 24 της, στο Σανατόριο του Πηλίου. Και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο Σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον ήταν η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, αλλά το φαγητό και ο καθαρός αέρας δεν έμελλε να είναι η μοναδική της απόλαυση.

Στο Σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Τον έρωτα της ζωής της. Περνάνε μαζί 6 μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού Καραμάνης η ζωή του Σανατορίου σβήνει.Για τη Ντορέττα όμως η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις!

 

 

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76