UA-49499200-1

Η Λυδία Κονιόρδου μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μεταβαίνει σήμερα στην Ιερουσαλήμ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, έπειτα από πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας κ.κ. Θεόφιλου Γ’, από κοινού με τις Τρεις Μείζονες Κοινότητες των Ορθοδόξων, των Λατίνων και των Αρμενίων.

Μαζί με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Καθηγητή στο ΑΠΘ Γιάννη Παντή, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστα Τσιάρα, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον Πρύτανη του ΕΜΠ Καθηγητή Μελέτη Δημόπουλο, θα  παρακολουθήσουν αύριο την τελετή ολοκλήρωσης του έργου συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, έργο που πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη συνεργασία δύο συντηρητών του ΥΠΠΟΑ, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Τώνιας Μοροπούλου.

Η εξοφλητική απόδειξη των μαστόρων και των τεχνιτών που μετείχαν στις εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Κουβουκλίου και του Ναού της Αναστάσεως. Οι ίδιοι βεβαιώνουν ότι πληρώθηκαν με το δακτυλικό τους αποτύπωμα.

Η τελετή θα γίνει μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, τον οποίο έχουν την ευθύνη να διαφυλάσσουν οι Τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες – το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο – και στη συνέχεια η επιστημονικώς υπεύθυνη των εργασιών, Τώνια Μοροπούλου, θα παρουσιάσει το έργο στις λεπτομέρειές του, στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μνημείο σημαντικό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της χριστιανοσύνης, το Ιερό Κουβούκλιο που περιβάλλει τον τάφο του Ιησού βρίσκεται στο κέντρο του κυκλικού Ναού της Αναστάσεως (Ροτόντα), ο οποίος θεμελιώθηκε μαζί με μια βασιλική, το 336 μ.Χ. από την Αγία Ελένη στον χώρο όπου μαρτύρησε ο Ιησούς. Ο τάφος Του αρχικά είχε τη μορφή των ιουδαϊκών μνημείων που ήταν λαξευμένα σε βράχο. Ο βράχος αυτός ισοπεδώθηκε, και το οικοδόμημα που τον περιέκλειε κατέρρευσε όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή του Ναού της Αναστάσεως από τον Αλ Χακήμ, το 1009 – 1012 μ.Χ.  Με την αποκατάσταση του Ναού επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042 – 1048), ένα καινούργιο οικοδόμημα κτίστηκε γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το ιερότερο προσκύνημα του χριστιανικού κόσμου. Η σημερινή εξωτερική μορφή του συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως είναι κατασκεύασμα των Σταυροφόρων (12ος αιώνας), εσωτερικά όμως διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη παλαιοχριστιανική και μεταβυζαντινή περίοδο.

Η σημερινή μορφή του Ιερού Κουβουκλίου χρονολογείται από το 1810 , οπότε, μετά από μια πυρκαγιά, ανακαινίστηκε και ο Ναός της Αναστάσεως από τον αρχιτέκτονα Κομνηνό Κάλφα τον Μυτιληναίο. Περιλαμβάνει δύο τμήματα, τον Προθάλαμο (που λέγεται και  Άγιος Λίθος ή Παρεκκλήσιο του Αγγέλου) και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο που είναι ο θάλαμος του Πανάγιου Τάφου, λαξευμένος σε βράχο, όπου εισέρχεται κανείς από μια χαμηλή είσοδο. Στο Ιερό Κουβούκλιο πραγματοποιείται καθημερινά από τους Ορθόδοξους, Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Πανάγιος Τάφος χρησιμοποιείται ως αγία Πρόθεσις και ο άγιος Λίθος ως αγία Τράπεζα. Γι’ αυτό και οι σωστικές εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ γίνονταν μετά τη δύση του ηλίου.

Η σκαλιστή εικόνα του Ιησού στην είσοδο του Πανάγιου Τάφου.

Όπως σημειώνει ο Μανώλης Κορρές, Καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος μαζί με τον επίσης Καθηγητή στο ΕΜΠ πολιτικό μηχανικό Χάρη Μουζάκη της 20μελούς ομάδας επιστημόνων του ΕΜΠ που ανέλαβαν την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου:

«Το 1947, η παραμόρφωση της  εξωτερικής κατασκευής του Ιερού  Κουβουκλίου ήταν ήδη τόσο  έντονη, όσο εμφανιζόταν και πριν τις εργασίες του ΕΜΠ. Ήταν δε τόσο ανησυχητική, ώστε να αναγκάσει τη Βρετανική Αρχή (που ήταν παρούσα ως Εγγυήτρια Δύναμη στο νεοσύστατο τότε κράτος του Ισραήλ) να λάβει άμεσα μέτρα. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε ο μέχρι πρότινος υφιστάμενος σιδηρός κλωβός, ο οποίος μέσω ισχυρών ξύλινων τάκων εμπόδιζε την περαιτέρω προς τα έξω μετακίνηση των μαρμάρων των δύο μακρών πλευρών του κτίσματος».

Πρώτη φορά γίνεται αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου. Οι Βρετανοί είχαν τοποθετήσει παλαιότερα σιδερένιες κολόνες, οι οποίες μετά την αποκατάσταση έχουν αφαιρεθεί.

Οι εργασίες για την συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου διήρκεσαν επτά μήνες και το κόστος τους προσέγγισε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Και πέτυχαν την άρση των επικίνδυνων εξωτερικών παραμορφώσεων στο κάτω μέρος του μνημείου, ώστε να επιτραπεί και η απομάκρυνση της μεταλλικής προστατευτικής κατασκευής που είχε τοποθετηθεί περιμετρικά του.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Το αρχείο Καβάφη άνοιξε τις πόρτες του στην Πλάκα

Στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Πλάκα, το Αρχείο Καβάφη, ένας νέος χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς, …

G-EZ117CQG76