UA-49499200-1

Η ζωή της Πηνελόπης Δέλτα στη θεατρική σκηνή

1.11.2014_Η ζωή της Πηνελόπης Δέλτα στη θεατρική σκηνή
Η ζωή και το έργο της σπουδαίας συγγραφέως, ζωντανεύουν μέσα από το έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, «Πηνελόπη Δέλτα».

Άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ελλάδας, η ιστορία μιας εμβληματικής παρουσίας ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα, της Πηνελόπης Δέλτα, ξετυλίγεται στη θεατρική σκηνή, παράλληλα με τα γεγονότα της εποχής της, που καλύπτουν σχεδόν μισό αιώνα σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας.

Η ζωή και το έργο της σπουδαίας συγγραφέα, γνωστής κυρίως από τα ιστορικά της μυθιστορήματα για παιδιά, ζωντανεύουν μέσα από το έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, «Πηνελόπη Δέλτα», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή, στο Θέατρο της Ημέρας, από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ζωή γοητευτική και τραγική ταυτόχρονα
Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (του γνωστού «Τρελαντώνη» του ομώνυμου βιβλίου της) και πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, η Πηνελόπη Δέλτα (1874 – 1941) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών, το 1930.
Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα κατά την οποία τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, παίρνοντας δηλητήριο και, τελικά, έφυγε από τη ζωή πέντε ημέρες αργότερα, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί άλλες δύο απόπειρες αυτοκτονίας στο παρελθόν. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.

Γοητευτική και τραγική ταυτόχρονα, η ζωή της παρουσιάζεται στην παράσταση αυτή, εστιάζοντας στις «σχέσεις και συναντήσεις» που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της και καθόρισαν την πορεία της, όπως η ίδια κατέγραψε στα ημερολόγια και τα έργα της.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή, σκηνικά – κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος, μουσική: Γιάννης Κότσιρας, φωτισμοί – βίντεο: Κώστας Κιμούλης, βοηθός σκηνοθέτη: Μιχαήλ Γιαννικάκης, φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ. Παίζουν: Τζένη Καλλέργη, Ντίνος Καρύδης, Θεόφιλος Βανδώρος, Ράσμη Τσόπελα.

Πληροφορίες
Θέατρο της Ημέρας: Γεννηματά 20 – Αμπελόκηποι (Μετρό  Πανόρμου), τηλ.: 210 6929090 και 210 6995777. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00. Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 14 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ομαδικό – ανέργων: 8 ευρώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76