UA-49499200-1
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023

Η αρπαγή της Ελλάδας

7.3.2015_Η αρπαγή της ΕλλάδαςΧρέος και ιδιωτικοποιήσεις – Ένα κοινοβουλευτικό χρονικό

Ο αρχαιοελληνικός μύθος λέει πως ο ερωτοχτυπημένος Δίας μεταμορφώθηκε σε ήρεμο μα δυνατό ταύρο για να γοητεύσει και να αρπάξει την ανυποψίαστη Ευρώπη, κόρη των ηγεμόνων της Φοινίκης. Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βιώνει μια παράδοξη μετάλλαξη του αρχέγονου μύθου: είναι η ίδια θύμα «αρπαγής» από τη σημερινή «Ευρώπη» και άλλες «φίλιες» δυνάμεις. Μόνο που αυτή η αρπαγή δεν έχει κανέναν ερωτισμό ή γοητεία.

Είναι μια συστηματική λεηλασία και διάλυση της χώρας, της κυριαρχίας της, του δημόσιου πλούτου της, με πρόσχημα το απύθμενο δημόσιο χρέος.

Είναι, ταυτόχρονα, ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού της.

Το βιβλίο είναι ένα σύντομο κοινοβουλευτικό χρονικό αυτής της λεηλασίας, που εκπορεύεται από το νεοφιλελεύθερο δόγμα της «εσωτερικής υποτίμησης» ανθρώπων και περιουσιακών στοιχείων και, με πρόσχημα ένα μη βιώσιμο χρέος, καταλήγει στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων: στο σκανδαλώδες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ανάκτηση του ελέγχου και η πραγματική αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου με αφετηρία το συμφέρον του λαού και του τόπου είναι όρος επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας, προϋπόθεση για ένα ριζικά διαφορετικό, ελπιδοφόρο μέλλον.

                                                                                                                   Εκδόσεις: Λιβάνη

7.3.2015_Νάντια ΒαλαβάνηΣυγγραφέας: Νάντια Βαλαβάνη

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι συγγραφέας οικονομολόγος και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.  Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1954. Παντρεμένη με το δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά, που «έφυγε» πρόσφατα, έχει ένα γιο και μια κόρη.

Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία (1996-2005) διηύθυνε ξενοδοχείο στην Κρήτη.

Το 2007 προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη. Πρωτοεκλέχτηκε Βουλευτής Β? Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 (Μάιος και Ιούνιος).

Υπήρξε μέλος των Επιτροπών της Βουλής: Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών κ.ά.

Είχε την ευθύνη παρακολούθησης της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν Ειδική Εισηγήτρια για τους Προϋπολογισμούς 2013 και 2014.

Από τον Μάρτιο 2014 ήταν υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Από δεκαοκτώ χρονών συμμετείχε στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ). Συνελήφθη τον Φεβρουάριο 1974 και παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο με τον α.ν. 509, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Προφυλακισμένη από αρχές Ιουλίου 1974, αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας.

Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ (1974) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ (1975), συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες. Χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (αποχώρησε το 1989 επί Κυβέρνησης Τζαννετάκη).

Τελευταία της βιβλία (Εκδόσεις Ταξιδευτής): Η Μεγάλη Εποχή (ποιητική συλλογή, 2009), Ψωμί και Τριαντάφυλλα – Θέματα Τέχνης και Πολιτικής (δοκίμια, 2011).

Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του έργου του Μπρεχτ (Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές Προσεγγίσεις) και έχει δημιουργήσει πέντε σχετικές παραστάσεις λόγου και μουσικής.