UA-49499200-1

Η αξία της φιλίας στη ζωή μας
Γράφει η Ασπασία Γεωργιλή

«Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη»

μτφρ: Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Ασπασία ΓεωργιλήΈχουμε αναρωτηθεί άραγε το  ρόλο που  κατέχει η φιλία στην ανθρώπινη κοινωνία; Και τελικά πόσο επηρεάζει μια αληθινή  ή μη φιλία τη ζωή μας;

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από  επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brigham Young(ΗΠΑ), οι φίλοι, μας  βοηθούν να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Η φιλία μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και την κατάθλιψη, να καταπολεμήσει το άγχος, να προφυλάξει από εμφράγματα, κι ευνοεί την ανάπτυξη νοητικών λειτουργιών και ψυχικής υγείας. Αποτελεί επίσης, βασικό στάδιο ανάπτυξης για τα παιδιά και πηγή νεότητας για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας.

Η φιλία είναι ένας ψυχικός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ατόμων και που απορρέει από την εσωτερική ανθρώπινη ανάγκη συναναστροφής και κοινωνικότητας. Όσο αυτή η αμφότερη σχέση αναπτύσσεται και καταλήγει σε αμοιβαία, ουσιαστική κατανόηση και εμπιστοσύνη, τότε γίνεται αναφορά σε μια γνήσια και βαθιά φιλική σχέση.  Ο άνθρωπος ωθείτε στο να δώσει και να πάρει αγάπη, σεβασμό, κουράγιο κι ελπίδα. Νιώθει την ανάγκη να εκμυστηρευτεί όνειρα, σκέψεις χαρές και λύπες. Ο αληθινός φίλος θα στηρίξει τις επιλογές του άλλου ακόμα κι αν εκείνος διαφωνεί. Θα είναι πάντοτε ποιοτικά διαθέσιμος ώστε να αφουγκραστεί και να συμμεριστεί τις ανάγκες του άλλου.

19.8.2015_Ασπασία Γεωργιλή_Η αξία της φιλίας στη ζωή μας

Τελικά είναι τύχη να έχεις καλούς φίλους; Η επιλογή των φίλων μας, μας ανήκει. Ευτυχώς, είμαστε ελεύθεροι στο να επιλέξουμε άτομα απλά για μια ευχάριστη παροδική παρέα και διασκέδαση ή στο να χτίσουμε μια ουσιαστικότερη φιλική σχέση με τον άλλον.

Στη ζωή των ανθρώπων δημιουργούνται συχνά οι λεγόμενες λυκοφιλίες, που μπορεί να έχει αρνητικά χαρακτηριστικά και να διαφέρει κατ’ ουσίαν με αυτό που περιγράφηκε προηγουμένως. Πολλές φορές συμβαίνει να εμπιστευόμαστε και να επενδύουμε συναισθήματα σε ανθρώπους που θεωρούσαμε φίλους ενώ εκείνοι όχι. Σημασία έχει να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις αρνητικές εμπειρίες που εισπράξαμε από μια τέτοια σχέση και να μην χάνουμε την εμπιστοσύνη μας με άλλους ανθρώπους.

19.8.2015_Ασπασία Γεωργιλή_Η αξία της φιλίας στη ζωή μας_1

Όπως και να έχει η ζωή μας γίνεται ομορφότερη παρέα με τους αγαπημένους φίλους μας. Φιλία σημαίνει αφοσίωση σε κάποιο άλλο άτομο πέραν του εαυτού μας και αυτό αυτομάτως συνεπάγεται  προσωπική βελτίωση. Μέσω της φιλίας έχουμε την δυνατότητα να απαλλαχθούμε από τον ατομικισμό που συναντάται συχνά στη σύγχρονη κοινωνία και να συμβάλουμε με αυτό τον απλό κατά τα άλλα τρόπο στο γενικό κοινωνικό σύνολο.

 

 

Check Also

Τι δημοτική αρχή χρειαζόμαστε στη Σπάρτη;

Γράφει ο Γιάννης Ραχιώτης* Η πρώτη απάντηση που αυθόρμητα σου έρχεται είναι: Διαφορετική από τις προηγούμενες… …

G-EZ117CQG76