UA-49499200-1

Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου στον Υπουργό Παιδείας, για το ΤΕΙ Σπάρτης

15.10.2015_Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου στον Υπουργό Παιδείας για το ΤΕΙ Σπάρτης

 

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου διαφαίνεται ότι η εξέλιξη του ζητήματος που προέκυψε το τελευταίο διάστημα στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη, σχετικά με την δραματική μείωση των εργαστηριακών ωρών, εξελίσσεται επί τα χείρω, παρά την άμεση αντίδραση των τοπικών αρχόντων και εν γένει της τοπικής κοινωνίας. Επειδή η παγίωση αυτής της κατάστασης οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών και συνολική απαξίωση του Τμήματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη, μέσω της οποίας ζητάει την άμεση παρέμβασή του για την διευθέτηση του ζητήματος.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής, η οποία κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου:

«Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ, με τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού, το δύσκολο και κομβικής σημασίας έργο σας να στεφθεί από επιτυχία.

Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα στον τόπο μας, που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας, και το οποίο θεωρώ ότι με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να διευθετηθεί άμεσα. Πρόκειται για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στην περιοχή Κλαδά Σπάρτης, το οποίο μάλιστα αποτελεί εξ ολοκλήρου δωρεά των μεγάλων ομογενών ευεργετών, Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, με αιτιολογία την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και την οικονομική δυσχέρεια του Ιδρύματος, αποφάσισε πρόσφατα την τροποποίηση του Προγράμματος Σπουδών του εν λόγω Τμήματος μειώνοντας δραματικά τις εργαστηριακές ώρες τις οποίες αντικαθιστά με την αποκαλούμενη ‘’άσκηση πράξης’’, που δεν απαιτεί εργαστηριακό εξοπλισμό ούτε υποχρεωτική φυσική παρουσία των σπουδαστών. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι η ουσιαστική υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών και ο κίνδυνος συνολικής απαξίωσης του Τμήματος. Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι σε κανένα από τα υπόλοιπα δέκα παρόμοια Τμήματα ανά την Ελλάδα δεν σημειώθηκε μείωση των εργαστηριακών ωρών, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα οποία ανήκουν.

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Η Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από ηθική και οικονομική κρίση. Η ελπίδα όλων μας είναι η νέα γενιά, στην οποία οφείλουμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή μόρφωση. Πιστεύω, στο πλαίσιο της ισονομίας την οποία κι εσείς πρεσβεύετε, ότι δεν θα επιτρέψετε καθ’ οιονδήποτε τρόπο την υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, που εδρεύει στη Σπάρτη, ώστε οι νέοι και οι νέες που φιλοξενούνται στον τόπο μας να αποκομίσουν τις ίδιες γνώσεις με τους συναδέλφους τους σε άλλα Τμήματα της Επικράτειας. Το παράρτημα του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη έχει όλες τις προϋποθέσεις, αλλά και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να εξελιχθεί σε ένα απόλυτα υγιές και διαρκώς εξελισσόμενο κύτταρο μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία οφείλει να το στελεχώσει επαρκώς με εκπαιδευτικό προσωπικό και ει δυνατόν να προγραμματίσει την αναβάθμισή του σε ανεξάρτητη Σχολή με την προσθήκη ενός ακόμη Τμήματος.

Θεωρώ ότι μία παρέμβασή σας για την επίλυση του ζητήματος θα ήταν καίρια. Σας διαβεβαιώνω, ότι θα είμαστε στο πλευρό σας σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρήσετε για την βελτίωση της Εκπαίδευσης στον τόπο μας».

Πηγή: immspartis.gr

Check Also

Το Monemvasia Castle Challenge ξεκινά αύριο 15/6

Ο Δήμος Μονεμβασίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την  εταιρεία whynot, διοργανώνουν στις 15-16 …

G-EZ117CQG76