UA-49499200-1

Εξαρθρώθηκε πολυμελές δίκτυο που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην Πελοπόννησο

2.4.2014_Αστυνομική επιχείρηση στη ΛακωνίαΕξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα που διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από τρεις (3) ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στην καλλιέργεια κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν από χθες (03.12.2014) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και Πύργου, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας  Αμαλιάδας, Τρίπολης και Ζεφυρίου, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά είκοσι (20) άτομα, δεκαεννέα ημεδαποί, ηλικίας από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους.

Από τους συλληφθέντες, οι δεκαεννέα (19) είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας (1) ημεδαπός κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη εκατόν τριάντα έξι (136) άτομα, από τα οποία τα έξι (6) είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»)

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και επίπονη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι δεκαεννέα (19) συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και εντάχθηκαν σε τρεις (3) ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, συνδεόμενες μεταξύ τους με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης (φυτειών) και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.

4.12.2014_Εξαρθρώθηκε πολυμελές δίκτυο που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην ΠελοπόννησοΑπό την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ποσότητα κάνναβης, βάρους -122- γραμμαρίων, σπόροι κάνναβης βάρους -79,9- γραμμαρίων και μικροποσότητα ηρωίνης.
  • Εξήντα πέντε (65) φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία.
  • Λαθραίος καπνός, συνολικού βάρους -1.220- γραμμαρίων.
  • Πέντε (5) ζυγαριές ακριβείας και πέντε (5) τριβεία κάνναβης.
  • Το χρηματικό ποσό των -45.030- ευρώ και είκοσι οκτώ (28) χρυσές λίρες.
  • Τρία (3) κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο.
  • Εκατόν εννέα (109) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
  • Έξι (6) οχήματα.
  • Εξήντα (60) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.
  • Πέντε (5) μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, δύο (2) σιδερογροθιές και τρεις (3) αστυνομικοί ράβδοι.
  • Δύο (2) συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας (σπρέι πιπεριού).
  • Μία (1) φορητή συσκευή επικοινωνίας.
  • Ένα (1) στυλό με ενσωματωμένη κάμερα.
  • Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
  • Διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με την διακίνηση των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των οργανώσεων, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76