UA-49499200-1
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες διακινούσαν ηρωίνη στην Πελοπόννησο

13.1.2015_Ληστεία σε κατάστημα-υπεραγορά στη Σκάλα ΛακωνίαςΕξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και πολύμηνη έρευνα που διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στη διακίνηση ηρωίνης, σε περιοχές της Πελοποννήσου και την Αττική.

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε χθες (3.4.2015) το πρωί, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Μελιγαλά, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Πεταλιδίου, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Σπάρτης, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά είκοσι τρία (23) άτομα, δεκατέσσερις (14) ημεδαποί ΡΟΜΑ ( 8 άνδρες και 6 γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 61 ετών, καθώς και εννέα (9) ημεδαποί ηλικίας από 32 έως 52 ετών, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους.

Από τα συλληφθέντα άτομα, τα είκοσι ένα (21) είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ τα άλλα δύο (2) κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη εκατόν είκοσι τρία (123) άτομα, τα οποία κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και επίπονη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών-τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2014 δύο (2) ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούμενες η μια από δεκατρία (13) άτομα και η δεύτερη από οκτώ (8).

Απώτερος σκοπός των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ δραστηριοποιούνταν μέσω του καταυλισμού όπου διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών τους.

Αναλυτικότερα, ως προς την μεθοδολογία δράσης των μελών των δύο (2) οργανώσεων προκύπτει ότι χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Μάλιστα τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, χρησιμοποιούσαν μέτρα «αντιπαρακολούθησης» και ιδιαίτερα τεχνάσματα αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών ουσιών, όπως την ταφή και την τοποθέτηση σε αγροτεμάχια εκτός του καταυλισμού. Επιπλέον στρατολογούσαν και τα ανήλικα τέκνα τους, τα οποία είτε παρέδιδαν ποσότητες ναρκωτικών για λογαριασμό τους στους χρήστες, παραλαμβάνοντας τα χρηματικά αντίτιμα, είτε λειτουργούσαν ως «τσιλιαδόροι».

4.3.2015_Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες διακινούσαν ηρωίνη στην Πελοπόννησο

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ποσότητα ηρωίνης, βάρους -78,1- γραμμαρίων και μικροποσότητα κάνναβης.
  • Εβδομήντα (70) ναρκωτικά δισκία.
  • Ποσότητα μεθαδόνης, βάρους -318,1- γραμμαρίων.
  • Το χρηματικό ποσό των -35.926- ευρώ.
  • Δύο (2) κυνηγετικά όπλα.
  • Τριάντα δύο (32) φυσίγγια.
  • Έξι (6) οχήματα.
  • Τριάντα (30) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.
  • Οκτώ (8) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. 

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων, είχε συλληφθεί την 6.3.2015 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, 39χρονη ημεδαπή η οποία μετέφερε με όχημα για λογαριασμό μίας από τις παραπάνω εγκληματικές οργανώσεις, ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους -971,2- γραμμαρίων η οποία και κατασχέθηκε.

Επιπλέον την 13.6.2014 είχε εξαρθρωθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους -871,10- γραμμαρίων.  Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της εγκληματικής οργάνωσης συνέχισε μία από τις παραπάνω εγκληματικές οργανώσεις.

Το χρονικό διάστημα από την 21.1.2015 έως την σύλληψή τους, προκύπτει ότι τα μέλη των δύο (2) οργανώσεων είχαν διακινήσει συνολικά πάνω από εννέα (9) κιλά ηρωίνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις -170.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των οργανώσεων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.