UA-49499200-1

Ελληνικό φως «λούζει» το Λουξεμβούργο

17.5.2015_Ελληνικό φως «λούζει» το Λουξεμβούργο

Πίνακες που παρουσιάζουν το Λουξεμβούργο «γεμάτο» από το ελληνικό φως εκθέτει στην ιστορική γκαλερί «Konschthaus beim Engel» του Μεγάλου Δουκάτου ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος, Καθηγητής Μάκης Βαρλάμης.

«Είμαι ενθουσιασμένος με τη βραχώδη δομή του Λουξεμβούργου. Η συγγένεια μεταξύ των αριστουργηματικών αστικών δομών και η διατήρηση των φυσικών σχηματισμών σημαίνει για μένα, ως αρχιτέκτονα, μια μοναδική οραματική έμπνευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης, στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου.
Ως υποδειγματικό προάγγελο της επικείμενης προεδρίας του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τον Μάκη Βαρλάμη η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Maggy Nagel.

«Η τέχνη χτίζει γέφυρες μεταξύ χωρών και πολιτισμών και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα της ευρωπαϊκής ιδέας, αν ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει και εργάζεται στην Αυστρία, ζωγραφίζει εικόνες του Λουξεμβούργου. Κύριε Καθηγητά μάς δείχνετε με τις εικόνες σας ένα Λουξεμβούργο που εμείς οι ίδιοι έχουμε ξεχάσει ή δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, το οποίο διάβασε ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Γεωργακέλος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «το έργο του Βαρλάμη, πολυδιάστατο και βαθιά ανθρωποκεντρικό, μεταφέρει τη δυναμική των πολιτισμικών αξιών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη ζωή». Σημειώνεται, επίσης, ότι πηγές έμπνευσης και κύρια χαρακτηριστικά του έργου του Μάκη Βαρλάμη αποτελούν «η μελέτη και η παρατήρηση της φύσης, η παράδοση και ο τρόπος αντίληψης του κόσμου μέσα από μια ποιητική ματιά και ουτοπιστική διάθεση».

Η έκθεση – η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 24 Μαΐου – πραγματοποιείται σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού, Λουξεμβούργου και Ελλάδος και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, με τη συμμετοχή της ελληνικής πρεσβείας στο Λουξεμβούργο και την ενεργό υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76