UA-49499200-1

Εικαστική βουτιά στον υπέροχο βυθό των ελληνικών θαλασσών

3.11.2015_Εικαστική βουτιά στον υπέροχο βυθό
Η εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο: «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα» ανοίγει τις πύλες της στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση – η οποία θα διαρκέσει έως  τις 31 Δεκεμβρίου – τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως θέμα την υποβρύχια φωτογραφία,  την ελεύθερη κατάδυση και τον ελληνικό βυθό και φιλοδοξεί  να αναδείξει την ομορφιά, την αξία και τη μοναδικότητα του ελληνικού υποβρύχιου τοπίου και βεβαίως να προσφέρει μια ιδιαίτερη εικαστική άποψη για την ελεύθερη κατάδυση και την φυσική επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Κάτω από τον τεράστιο Θόλο του  Παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου,  τον χώρο «κυκλώνουν»  φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων τυπωμένες με ειδικές τεχνικές που δημιουργούν την αίσθηση της τρισδιάστατης αναπαράστασης, ενώ το υπέροχο ενυδρείο στο κέντρο και οι υποβλητικοί ήχοι δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι έχει «βουτήξει» στον υπέροχο βυθό των ελληνικών θαλασσών.

Η έκθεση φωτογραφίας, που δημιούργησε ο φωτογράφος και ελεύθερος δύτης Στέφανος Κόντος, παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο και έντονο εικαστικό χαρακτήρα τον ελληνικό βυθό. Οι ιδιαίτερες αυτές εικόνες έχουν μια ξεχωριστή δυναμική και μια αμεσότητα, προσπαθώντας να αποδώσουν τα συναισθήματα της «πραγματικής» και «αυθεντικής» επαφής με τον υποβρύχιο κόσμο, που γίνεται χωρίς τη χρήση συσκευών και τεχνιτών μέσων. Όλες οι φωτογραφίες και το υλικό έχουν δημιουργηθεί  «με μια ανάσα» .

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που, μέσα από εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον ελληνικό υποβρύχιο χώρο αλλά και γραφικές αναπαραστάσεις  παρουσιάζεται η μοναδική δυναμική της ελεύθερης κατάδυσης – η «φυσική και ελεύθερη» επαφή με τον υποβρύχιο κόσμο –  το υποβρύχιο περιβάλλον και η ιδιαίτερη εμπειρία της διαβίωσης σε ένα «ξένο» και ανεξερεύνητο περιβάλλον,  ενώ ταυτόχρονα δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:  ποια είναι η ευθύνη του ελεύθερου δύτη απέναντι στην προστασία του υποβρύχιου φυσικού περιβάλλοντος και την «ανθρώπινη επέμβαση» σε αυτό. Ιδιαίτερη θα είναι σε αυτό το σημείο η συμβολή της freedivegreece, η οποία με την μακρόχρονη εμπειρία της στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τα παραπάνω θέματα.

Η έκθεση ερμηνεύει, επίσης, με κατανοητό και ελκυστικό τρόπο τις ανθρώπινες προσλαμβάνουσες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και τις διεργασίες και προσαρμογές που συντελούνται όταν ο άνθρωπος καταδύεται ελεύθερα χωρίς τη χρήση αναπνευστικών συσκευών και αναδεικνύει την αρχέγονη σχέση της φυσιολογίας μας με την θάλασσα, ενώ τονίζει θέματα σχετικά με την ασφαλή επαφή των νέων με τη θάλασσα και την κατάδυση.

3.11.2015_Εικαστική βουτιά στον υπέροχο βυθό _1

Η έκθεση «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα» υποστηρίζεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και ξεναγήσεις για ομάδες κοινού (σύλλογοι, φορείς, ΚΑΠΗ κ.λπ.). Τόσο η επίσκεψη στην έκθεση όσο και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις των ομάδων, απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Η έκθεση παρουσιάζει όλα τα παραπάνω με επιστημονική επάρκεια και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως και 14:30.

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Προγράμματα ξεναγήσεων για ομάδες κοινού

Το πρόγραμμα ξεναγήσεων ομάδων πραγματοποιείται από Τετάρτη έως Παρασκευή (ώρες 17:00-20:00) και κάθε Σαββατοκύριακο (ώρες 10:30-20:30),

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Το γενικό κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη κράτηση, από Τετάρτη έως Παρασκευή (ώρες 17:00-20:00) και κάθε Σαββατοκύριακο (ώρες 10:30-20:30), εξαιρουμένων των επισήμων αργιών.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

 

Check Also

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο B&W Athens Photography

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 έκλεισε τις πύλες του το 2ο B&W Athens Photography. Το …

G-EZ117CQG76