UA-49499200-1

Ειδήσεις και νέα από τον Χάρακα

Γράφει ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου

Το καλοκαίρι στο χωριό είναι κάτι το πολύ ευχάριστο και σε προσκαλεί έντονα να είσαι εκεί και αν δεν είσαι, αναπολείς προηγούμενα καλοκαίρια.
Ομιλώ βέβαια για τους δυο μήνες Ιούλιο και κυρίως Αύγουστο, αλλά και λίγο τον Σεπτέμβριο.
Η πλατεία και ο Νίκος με το μαγαζί του, είναι οι πρωταγωνιστές στην ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Το βραδάκι με την απαράμιλλη δροσούλα, με τα νοστιμότατα σουβλάκια και τα λοιπά τερψιλαρύγγια φαγητά, καθώς και οι παιδικές φωνές που κατακλύζουν την πλατεία, ένα καλό σημάδι για μέλλον, σου ανεβάζουν την διάθεση.
Μετά οι θρησκευτικές γιορτές και τα πανηγύρια προσθέτουν αναμφισβήτητα ψυχική ευχαρίστηση. Φέτος για διαφόρους λόγους, δεν πραγματοποιήθηκαν τα «ΠΕΤΡΟΛΕΚΕΙΑ» όπως τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία περιλαμβάνουν τοπικούς χορούς, τραγούδια, παιδικά παιχνίδια, Καραγκιόζη, αθλητικά, θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π.
Τα καλοκαιρινά πανηγύρια του χωριού καλά επήγαν. Τόσο της Αγίας Παρασκευής, όσο και της μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Επίσης και οι θρησκευτικές γιορτές προσέφεραν στους πιστούς ψυχική ευφορία και αγαλλίαση. Οι προσκυνητές από τα γύρω χωριά ήσαν αρκετοί και απόλαυσαν τις θείες λειτουργίες από τους καλούς ιερείς και τους καλικέλαδους ψάλτες.
Αργότερα σε κάποιες ημερομηνίες έγιναν και ιδιωτικές λειτουργίες στα εκκλησάκια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννου. Αξίζει να σημειωθεί ο πλουτισμός της Αγίας Παρασκευής με πλειάδα ωραίων βυζαντινών εικόνων, φιλοτεχνημένες από την δόκιμο αγιογράφο Χρυσάνθη Ροβάτσου – Γραμμένου εις μνήμην των κτητόρων του Ναού, Δημητρίου Ροβάτσου και των γιων του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

 • Η Κατερίνα, σύζυγος του Γιάννη Τραιφόρου του Παπά-Τάσου εγέννησε στην Αθήνα στις 17 Μαιου 2015 το δεύτερο παιδί τους, αγόρι. Να τους ζήσει.
 • Η Έλλη Κωνσταντοπούλου (εγγονή της Φούλας του Τζίμη ) γέννησε στην Πάτρα το δεύτερο κορίτσι.
 • Η Κατερίνα σύζυγος του Ανδρέα Νικολόπουλου, κόρη του Γιάννη Παπαγεωργίου (Μπαρμπαλιά) και της Μαγδαληνής, γέννησε στις 16 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα το πρώτο τους παιδί, αγόρι. Να τους ζήσει.

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

 • Η Μαρίνα Χατζηγρηγορίου, κόρη του Κώστα Χατζηγρηγορίου και της Παναγιώτας Πριφτάκη, πρώην δημάρχου και ο Ανδρέας Παπαγεωργίου, του Δημήτρη και της Βάσως, βάπτισαν το πρώτο τους παιδί – αγόρι στο Χάρακα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και το όνομα του νεοφώτιστου, Δημήτριος.Το μυστήριο έγινε με κατάνυξη στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής παρουσία πολλών συγγενών και φίλων. Ακολούθησε δεξίωση στο κέντρο «ΝΟVELON» του Κυπαρισσιού, όπου επικράτησε κέφι μέχρι τις πρωινές ώρες.
 • Η Βασιλική, σύζυγος του Αναστασίου Εμμανουήλ, βάπτισαν το τρίτο τους αγόρι στις 23Αυγούστου 2015, στον Πειραιά. Νονός ο πατήρ Θεολόγος και το όνομα του νεοφώτιστου, Θεολόγος – Γεώργιος.

ΓΑΜΟΙ 

 • Στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης, έγιναν οι γάμοι του Κώστα Νικολαίδη του Φώτη και της Μαρίας (Μαστέχα), Μηχανολόγου, μετά της εκλεκτής νέας Ειρήνης Αναστασιάδη, ιδιωτικής υπαλλήλου, κατοίκου Αθηνών. Ευχόμεθα Βίον Ανθόσπαρτον
 • Στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 στο παρεκκλήσιον του Αγίου Νικολάου στα Ισθμια Κορινθίας, έγιναν οι γάμοι του Ηλία Παπαγεωργίου του Ιωάννου (Μπάρμπα Λιά) και της Μαγδαληνής, επιχειρηματία, μετά της εκλεκτής νέας από την Αθήνα Δήμητρας Λίτσα, καθηγήτριας Φιλολογίας. Ευχόμεθα Βίον Ανθόσπαρτον.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Και κατά την φετινή εκπαιδευτική χρονιά τα κατωτέρω Χαρακιωτόπουλα «παρεβίασαν» τις πόρτες των ΑΕΙ :

 • Η Παρακευή Ανδρομιδά, εγγονή του Τάσου και της Καλλιόπης Μανίκη πέτυχε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.
 • Ο Μιχάλης Κόκκορης του Τάσου Κόκκορη (εγγονός του Μιχάλη Μαυρομίχαλου) πέτυχε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), τμήμα Πληροφορικής.
 • Ο Σπύρος Βέζος, γιος του Πατέρα-Χαράλαμπου, πέτυχε στο ΤΕΙ Πάτρας, Τμήμα Δικοίκησης Επιχειρήσεων.

Ευχόμεθα σε όλους καλή πρόοδο.

ΑΦΙΞΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Φέτος το καλοκαίρι επισκέφθηκαν το χωριό οι κατωτέρω ομογενείς:

 • Ο Λούης Πετρολέκας (του Σολωμού) μετά της συζύγου του από Καναδά.
 • Ο Νίκος Πετρολέκας (του Σολωμού) από Καναδά.
 • Ο Μίμης Παπαγεωργίου από Αμερική (Γκιόζης) μετά της συζύγου του.
 • Η Γιώτα κόρη του Νίκου Πετρολέκα (Σπυροτσιβίλη) και της Πετρούλας από Αυστραλία.
 • Η Κούλα του Σταμάτη Ροβάτσου από Καναδά.

ΘΑΝΑΤΟΙ

 • Στις 27-7-2015 απεβίωσε στον Πειραιά και κηδεύτηκε την επομένη στον Χάρακα η Δήμητρα, κόρη του Λάμπρου Πριφτάκη και της Χριστίνας, ετών 71. Η Δήμητρα παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία στον Πειραιά τον Νικόλαο Μιχαηλίδη με τον οποίο απέκτησε δυο κόρες την Άννα και την Χριστίνα, που ζουν απεκατεστημένες στον Πειραιά και στην Σπάρτη αντιστοίχως. Δυστυχώς όμως είχε την ατυχία να χάσει τον άνδρα της πολύ γρήγορα και έμεινε μόνη με τα δυο μικρά παιδιά και ο αγώνας για να τα μεγαλώσει ήταν πολύ μεγάλος ,γεγονός που της αξίζει έπαινος. Η Δήμητρα, υπήρξε ένας καλοκάγαθος άνθρωπος, αγαπητή σε όλους και με ανοιχτόκαρδη άδολη αγάπη για όλους τους ανθρώπους και αγαπητή από όλους. Μια σπάνια γυναίκα που δύσκολα συναντάς στη σημερινή εποχή. Ο θάνατός της μας λύπησε. Ας είναι αναπαυμένη η ψυχούλα της στα δεξιά του Κυρίου. Συλλυπητήρια στους οικείους της. Αιωνία σου η μνήμη καλή μας πατριώτισσα.
 • O Δημήτριος Μπακαούκας ετών 79 απεβίωσε στον Πειραιά και ετάφη στο 3ο νεκροταφείο την επομένη. Ο Δημήτρης ήταν γαμπροχαρακιώτης. Είχε παντρευτεί την Ματίνα Γκιουζέλη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άγγελο και τη Φιλιώ που ζουν στον Πειραιά. Υπήρξε ένας άνθρωπος με καλό χαρακτήρα, ήπιων τόνων, άριστος οικογενειάρχης και αγαπητός σε όσους τον γνώριζαν. Αγαπούσε πολύ τον Χάρακα, ιδίως τα τελευταία χρόνια μάλιστα συμμετείχε και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Χαρακιωτών, όπου προσέφερε με προθυμία τις υπηρεσίες του. Συλλυπητήρια στους οικείους του και αιωνία του η μνήμη.
 • Η Νεκταρία Γιανναράκη-Ροβάτσου απεβίωσε στις αρχές Ιουνίου στους Μολάους και κηδεύτηκε εκεί από όπου και η καταγωγή της σε ηλικία δυστυχώς 39 μόνον ετών. Η Νεκταρία είχε παντρευτεί τον συμπατριώτη μας από τον Χάρακα Σωτήρη Ροβάτσο (της Μαρούλας) με τον οποίο απέκτησαν δυο παιδιά, το Βασίλη και τη Νίκη. Υπήρξε μια εξαίρετη μητέρα και νοικοκυρά. Δυστυχώς η κακιά ασθένεια που την ταλαιπώρησε αρκετά χρόνια,τη νίκησε και δεν την άφησε να χαρεί τα παιδιά της και τη ζωή της. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.
 • Στις 2 Αυγούστου έγινε το μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Πετρολέκα, όπως κάθε χρόνο οι Χαρακιώτες τιμούν την μνήμη του και η παρουσία τους είναι καθολική. Επίσης μνημονεύονται και τα μέλη της Επιτροπή που πρωτοστάτησαν στην ανέγερση του οκταόροφου κτιρίου (Παν. Ι. Πετρολέκα, Σωτ.Παπαγεωργίου και του πρωταγωνιστή Σωτήρη Ροβάτσου).

ΔΙΑΦΟΡΑ

Φέτος πάντως εκείνο που προκάλεσε απογοήτευση στο Χωριό ήταν η πρωτοφανής δυστυχία στα αμπέλια. Κάποιες φυσικές συμπτώσεις ( βροχές ,υγρασίες κ.λ.π.) προσκάλεσαν ολοσχερή καταστροφή στα σταφύλια, με αποτέλεσμα όσοι διατηρούν ακόμη αμπέλια να μην μπουν καθόλου για τρύγο.
Οι κτηνοτρόφοι ήταν όλοι παρόντες και η χρονιά ήταν μάλλον καλή για αυτούς.
Την ημέρα των βουλευτικών εκλογών έγιναν και οι εκλογές για την διαχειριστική επιτροπή του Ιδρύματος. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις, Κώστας Ξαστερούλης, Μιχάλης Χελιώτης και Μιχάλης Ροβάτσος. Εξελέγησαν οι δυο πρώτοι για διετή θητεία.

Check Also

Το Ηλεκτρονικό περιοδικό του Γυμνασίου Μονεμβασίας είναι γεγονός

Εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του θεματικού περιοδικού του Γυμνασίου Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος» με τίτλο «Λογοτεχνικές …

G-EZ117CQG76