UA-49499200-1

Εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως μας

30.9.2015_Εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως μας

H Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2015, με την πρέπουσα λαμπρότητα, τα εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της τοπικής Εκκλησίας, που στεγάζονται στην οδό Λυσάνδρου 3 στη Σπάρτη.

Αρχικά τέλεσε τον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος. Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Επιμελητής της Βιβλιοθήκης κ. Βασίλειος Κουδούνης, ο οποίος στην ομιλία του πρώτα μέσα από ένα συνδυασμό περιεκτικής ιστορικής αναδρομής και αναφοράς στη σύγχρονη πραγματικότητα ανέδειξε την διαχρονική, αναλλοίωτη και πολυδιάστατη αξία του θεσμού της Βιβλιοθήκης. Έπειτα, επικεντρώθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Συλλογής, στο κεντρικό σκοπό και τις προτεραιότητες της νεοπαγούς Βιβλιοθήκης της τοπικής Εκκλησίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι είναι ανοικτή σε κάθε φιλομαθή αναγνώστη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Επιμελητής του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης κ. Δημήτριος Μπαγιώκος. Ξεκίνησε την προσλαλιά του με μία ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια συγκέντρωσης των κειμηλίων από τους μακαριστούς Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Διονύσιο Δάφνο (1936-1959) και Κυπριανό Πουλάκο (1959-1970), καθώς και στην επίμονη και αγωνιώδη προσπάθεια του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευσταθίου, σε πρώτη φάση να διασώσει και να συντηρήσει τα κειμήλια και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μουσείο, για να προστατευθούν και να αναδειχθούν.

30.9.2015_Εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως μας_1 30.9.2015_Εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως μας_2

Έπειτα αναφέρθηκε στο εύρος των εκθεμάτων, ενώ γνωστοποίησε ότι το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, δύο φορές την εβδομάδα σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Παράλληλα υπογράμμισε την επιθυμία το Μουσείο να γίνει “κτήμα” της τοπικής κοινωνίας με την διοργάνωση προγραμματισμένων επισκέψεων, σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση Λακωνίας, συλλόγους, ενορίες και κατηχητικά σχολεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον διακεκριμένο Μουσειολόγο κ. Ιωάννη Γκερέκο, ο οποίος επιμελήθηκε του όλου εγχειρήματος, ενώ εκφράστηκαν ευχαριστίες σε όλους όσοι διαχρονικά συνετέλεσαν στην μελέτη του εκθεσιακού υλικού και στην δημιουργία του αξιόλογου αυτού χώρου.

Τα εγκαίνια του νεότευκτου αυτού πολιτιστικού κυττάρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας συνέπεσαν με την 35η επέτειο της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου, η οποία έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου 1980. Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημαντική αυτή επέτειο επισημαίνοντας την πλούσια πνευματική, φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά του Σεβ. Ιεράρχη μας, ενώ του ευχήθηκαν υγεία και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο του.

30.9.2015_Εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως μας_4

Ακολούθως ομίλησε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, έκανε μία σύντομη αναφορά στην επέτειο της ενθρονίσεώς του λέγοντας ότι όταν έγινε η υποδοχή του στην είσοδο της Σπάρτης ζήτησε από τον ευσεβή λαό να του δώσει τα χέρια του και να πάρει την καρδιά του. Η προτροπή αυτή, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, υλοποιήθηκε καθώς και το ποίμνιο στήριξε την προσπάθειά του και ο ίδιος προσπάθησε και προσπαθεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις προσδοκίες ως πνευματικός πατέρας. Στη συνέχεια μίλησε για το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη υπογραμμίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την διατήρηση και ανάδειξη της εκκλησιαστικής παράδοσης.

30.9.2015_Εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως μας_3 30.9.2015_Εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως μας_5

Ακολούθησε ξενάγηση από τον κ. Ιωάννη Γκερέκο στο Μουσείο και στη συνέχεια στη Βιβλιοθήκη, ενώ κατά την έξοδο προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους. Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Σκορδάς, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και Αγίων Αναργύρων, αρκετοί κληρικοί, εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης, Συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Πηγή: immspartis.gr

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76