UA-49499200-1

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Άγρα

19.2.2016_ekdoseis-agra

Οι εκδόσεις Άγρα προτείνουν μια συλλογή από γράμματα του Νίκου Κούνδουρου και μια ποιητική συλλογή της Ειρήνης Ρηνιώτη, που αξίζουν να διαβάσουμε.

Νίκος Κούνδουρος, Γράμματα από την Κριμαία, 1991

Το 1991, ο Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης του Δράκου και πολλών ακόμα σπουδαίων ταινιών, βρίσκεται για πολλούς μήνες στην Κρι­μαία, για τα γυρίσματα της ταινίας Μπάϋρον. Στέλνει συστηματικά γράμ­ματα στη νεαρή γυναίκα του, Σωτηρία. Γράμματα ερωτικά, μεγάλης τρυ­φερότητας και ομορφιάς, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του στον ξένο τόπο, με τις μεγάλες αγωνίες για το καλλιτεχνικό όραμα και τις προσδοκίες του.

Στο διάστημα αυτό, τον Αύγουστο, γίνεται το πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσόφ και ακούει τα ελικόπτερα που τον ψάχνουν νύχτα στο δάσος της Κριμαίας. Ανάμεσα στα ντεκόρ της ταινίας γίνεται η ταφή, από τους κατοίκους του χωριού, ενός δεκαεπτάχρονου κοριτσιού άγνω­στων γονιών που το σκότωσαν εγκληματίες. Στο περιβάλλον της Γιάλτας όπου έζησε ο Τσέχοφ, ο Κούνδουρος αναπολεί τούς Ρώσους συγγραφείς πού διάβασε μικρός – Ντοστογιέφσκι, Τολστόι,Aντρέγιεφ. Σκέφτε­ται τον πρόσφατα χαμένο αδελφό του Ρούσσο και τις απώλειες στενών του φίλων.

Μια βόλτα μόνο της Ειρήνης Ρηνιώτη

Πρόκειται για το 8ο ποιητικό βιβλίο της ποιήτριας Ειρήνης Ρηνιώτη, το τρίτο της στις Εκδόσεις Άγρα μετά την Ανθοφορία της σιωπής (2008) και τον Ίλιγγο (2011). Απόσπασμα από τη νέα συλλογή:

Ποδηλασία

Άστραφτε το ποδήλατο στον ήλιο
Μια βόλτα μόνο! είπα
Δεν ξέρω να ισορροπώ
όμως τολμώ να πέσω για να μάθω
Άλλο αν δεν έμαθα
Ανέτοιμη κάθε φορά
με βρίσκει η επιθυμία
καθώς σκορπίζουνε γι’ αλλού
η σέλα τα πετάλια το τιμόνι
Μονάχα το φωτάκι του οδηγού
μένει στο δρόμο

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Δύο βιβλία με άρωμα Κρήτης σε audiobooks του Ορέστη Μανούσου

Δύο νέα audiobooks  με άρωμα Κρήτης, έρχονται να προστεθούν στην ακουστική βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Anubis …

G-EZ117CQG76