UA-49499200-1

«Διφορούμενα μηνύματα» από την ελληνική οικονομία τονίζει η ΚΟ του ΕΛΚ

12.2.2016_Διφορούμενα μηνύματα από την ελληνική οικονομία τονίζει η ΚΟ του ΕΛΚ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ εκλαμβάνει διφορούμενα και αντιφατικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία, ύστερα από την τριήμερη παραμονή των ευρωβουλευτών της στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας διερευνητικής αποστολής.

«Οι εντυπώσεις μας είναι ανάμεικτες. Βλέπουμε τις τεράστιες προσπάθειες και βαθιές μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αλλά βλέπουμε όμως ότι χάθηκε πολύς χρόνος, κάποια προηγούμενα επιτεύγματα έχουν τεθεί σε κίνδυνο από τη σημερινή κυβέρνηση, και χρειάζεται να γίνουν ακόμη  περισσότερα», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές  Esther de Lange, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, και  Burkhard Balz, επικεφαλής της  διερευνητικής αποστολής και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του  ΕΛΚ στην Επιτροπή  Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. De Lange τόνισε την ανάγκη συνέχισης του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, επισημαίνοντας: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, το σύστημα είσπραξης των φόρων πρέπει να βελτιωθεί, έτσι ώστε να υπάρξουν έσοδα  και να σταματήσει η φοροδιαφυγή.  Η διάθεση του  10 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο συνταξιοδοτικό σύστημα, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2,5 τοις εκατό στην ΕΕ , δεν είναι βιώσιμη».

Burkhard Balz, ευρωβουλευτής: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποβούν πολύ περισσότερο ωφέλιμες στον ελληνικό λαό, απ΄ό,τι θα κοστίσουν».

O k. Balz βλέπει επίσης θετικές εξελίξεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και την οικονομία της. Αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια, όπως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Αν μη τι άλλο, επειδή μια θετική αξιολόγηση  και μια καλή συμφωνία με τους δανειστές της, θα προσφέρουν  πολύ περισσότερα οφέλη στον ελληνικό λαό από ό, τι το κόστος των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Γεώργιος Κύρτσος, ευρωβουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ,  επεσήμανε τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, λέγοντας: «Το 2016, η Ελλάδα έπρεπε να αναπληρώσει το κόστος του χρόνου που χάθηκε το 2015 λόγω  του  χάους που δημιουργήθηκε από τον κ Βαρουφάκη. Η  Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο λόγω των πρόωρων εκλογών και της πρώτης κυβέρνησης του Τσίπρα, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η Ελλάδα είναι η μόνο χώρα της Ευρωζώνης που εισήλθε σε ένα πρόγραμμα και δυσκολεύεται τόσο πολύ στο να το ολοκληρώσει», είπε.

Ο κ. Balz τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ εξήγησε ότι «Η νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Κοινοβουλίου θα διασφαλίσει τη δημοκρατική εποπτεία της βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα».

Check Also

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί …

G-EZ117CQG76