UA-49499200-1

Διεθνές συνέδριο για την ανθρώπινη ανάπτυξη σε εποχές κρίσης

31.8.2014_Διεθνές συνέδριο για την ανθρώπινη ανάπτυξη σε εποχές κρίσης
Το συνέδριο διοργανώνεται στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld Centerof Education του Πανεπιστημίου του Bielefeld της Γερμανίας.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και η ανάπτυξή του μέσα σε οικονομικά περιβάλλοντα ύφεσης προσεγγίζεται, με φιλοσοφικό, οικονομικό και θεσμικό τρόπο, στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Η ανθρώπινη ανάπτυξη σε εποχές κρίσης: Επαναπροσέγγιση  της κοινωνικής δικαιοσύνης», που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο President, από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για το ετήσιο διεθνές συνέδριο της επιστημονικής ένωσης Human Developmentand Capabilities Association (HDCA), η οποία είναι μία διεθνής κοινότητα ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, που πραγματεύεται ιδέες της ανθρώπινης ανάπτυξης και τις αναδεικνύει σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου, με σκοπό να οδηγήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις και σε χάραξη σχετικής πολιτικής. Παράλληλα, προωθεί τη διεπιστημονική έρευνα στους τομείς των Οικονομικών, της Φιλοσοφίας, της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Νομικής και της Κοινωνιολογίας και αριθμεί μέλη σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως.
Το συνέδριο διοργανώνεται στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld Centerof Education του Πανεπιστημίου του Bielefeld της Γερμανίας, με συνεργαζόμενους φορείς το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με διεθνείς προσωπικότητες
Διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο των οικονομικών, της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας και της νομικής, όπως o Amartya Sen (βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, 1998), ο Daron Acemoglu (συγγραφέας του «Why nations fail»), οι φιλόσοφοι Martha Nussbaum και Phillip Pettit και o Kaushik Basu (επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας), θα επανεξετάσουν, με βάση το ελληνικό παράδειγμα, τις δυνατότητες και την προοπτική της ανθρώπινης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε ποιους καταλήγει τελικά;
Στα χρόνια της «Μεγάλης Ύφεσης», φαινόμενα, όπως η υποχώρηση της κοινωνικής προστασίας και του βιοτικού επιπέδου, ακόμη και σε χώρες που θεωρούνται αναπτυγμένες, έχουν θέσει έντονα το ερώτημα του τι αποτελεί «ανάπτυξη» και σε ποιους, τελικά, καταλήγει. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο και ο προβληματισμός, που θα τεθεί προς διάλογο και ενώπιον του ελληνικού κοινού.
Πληροφορίες
Ξενοδοχείο President: λεωφ. Κηφισίας 43 – Αθήνα, τηλ.: 210 6989000. Εγγραφές για την παρακολούθηση του συνεδρίου και πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.hdca2014.org.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76