UA-49499200-1
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023

Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και Πολιτισμός

16.4.2016_Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και Πολιτισμός

Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με στόχο την αναβάθμιση, τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτη φορά διοργανώνονται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις), με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η  Έλενα Κελεσίδη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Αλίκη Καγιαλόγλου,  ο Πέτρος Γάλλιας, η Αγλαΐα Παπά, η Λουίζα Κωστούλα, η Δήμητρα Στασινοπούλου  είναι μόνο μερικοί από αυτούς, που, με την τέχνη τους, θα συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) και των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, που, με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης – καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης, στέλνει, μέσα από τον Πολιτισμό, στα πέρατα του κόσμου, το μήνυμα που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων, που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για τη στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και, συνεπώς, ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.

Στην Αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν ως στόχο την καλλιέργεια του σώματος, του νου και της ψυχής με τις πανανθρώπινες φιλοσοφικές αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων – ως κοινοτήτων – με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.

Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου: «ο το μεν σώμα υγιής, τη δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος».

Παράλληλα, η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με τον μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε, κατά την αρχαιότητα, στον Βωμό της Εστίας, στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αυτός ο διαχρονικός και αέναος συμβολισμός μπορεί να αποτελέσει τη βάση, αρχικά για την αναβάθμιση και, στη συνέχεια, για την ολόπλευρη ανάδειξη των αξιών που συμβολίζονται μέσα από την Αφή και το ταξίδι της Φλόγας. Μια τέτοια θεώρηση ενσωματώνει τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους, αλλά και εμπλουτίζει τη σημασία τους στη σύγχρονη εποχή με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης, τα οποία δίδαξε στη νεότερη σκέψη ο Διαφωτισμός, αναδεικνύοντας τον υπερεθνικό, ειρηνικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα των Ολυμπιακών αγώνων της Αρχαιότητας.

Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και με δεδομένο το γεγονός ότι  το Φως της Ολυμπίας σηματοδοτεί στις καρδιές των ανθρώπων τη δημιουργική δύναμη που παράγει πολιτισμό, προγραμματίστηκαν οι εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα από τις 16 έως τις 23 Απριλίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σάββατο 16 Απριλίου – Σάββατο 23 Απριλίου, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας: Έκθεση φωτογραφίας : «Στον δρόμο της ελπίδας» – Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα  της Δήμητρας Στασινοπούλου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00, 19:00 – 22:00. Εγκαίνια: Σάββατο 16 Απριλίου,  στις 20:00.

Κυριακή 17 Απριλίου – Σάββατο 23 Απριλίου, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαία Ολυμπία:  Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς». Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00, 18:00 – 21:00. Επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας. Συμμετέχουν: Αλίκη Καγιαλόγλου (τραγούδι), Νίκος Μανιταράς (κιθάρα), Νικολέτα Καρμίρη  (χορός).

Δευτέρα 18 Απριλίου, 19:30, Λαζαράκειο Θέατρο, Αμαλιάδα: «Διγενής Ακρίτας», παράσταση αφηγηματικής τέχνης. Σύλληψη – σκηνοθεσία – αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα, σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπούλου.

Τρίτη 19 Απριλίου, 19:30, Αρχαία Ολυμπία:  Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Συμμετέχουν: Κώστας Μαυρογένης (βαρύτονος), Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Πάνος Σκουρολιάκος (ηθοποιός), οι ερμηνευτές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης «Ορφέας».

Τετάρτη 20 Απριλίου, 19.30, Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (αίθουσα αετωμάτων) – Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο: Παράσταση: «Μαρμαρωμένες Τρωάδες». Μία σκηνική αφήγηση, με αφορμή τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με τη χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων, καθώς και τρεις ηθοποιούς – performers. Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουίζα Κωστούλα. Ηθοποιοί – μουσικοί: Αγλαΐα Παπά, Παναγιώτης Γαρμπής, Λουίζα Κωστούλα. Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντής, Λουίζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης. Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός: Studio 19, κοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά.

Παρασκευή 22 Απριλίου, σε Πάτρα και Αμαλιάδα, & Σάββατο 23 Απριλίουσε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία: Θεατρικό δρώμενο για τους πρόσφυγες, με τίτλο:  «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή  έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Η είσοδος στην παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» θα γίνεται μόνο με δελτία ελευθέρας εισόδου, τα οποία θα διατίθενται καθημερινά (εκτός Σ/Κ)  09:00 – 13:00, από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, 1ος όροφος. Περισσότερες πληροφορίες:  τηλ.: 26213 60 501

 

Πηγή: naftemporiki.gr