UA-49499200-1

Ανασκόπηση του 28ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

5.6.2015_Σαινοπούλειο καλοκαίρι 2015

Άλλο ένα Πολιτιστικό Καλοκαίρι στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο έφθασε στο τέλος του, με τον απολογισμό σε διοργανωτικό και καλλιτεχνικό επίπεδο να φέρει πρόσημο θετικό.

Το 28ο Φεστιβάλ ήταν αρκετά ιδιότυπο, καθώς είχε να αντιμετωπίσει δυσκολίες προερχόμενες από πεδία πολύ διαφορετικά από εκείνο του πολιτισμού. Παρόλα αυτά ο θεσμός άντεξε, χάρη στη στέρεα σχέση που έχει δημιουργηθεί με το κοινό τρεις δεκαετίες τώρα.

Πρεμιέρα με τη Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου ο αρχιμουσικός Σαράντος Κανελλάκος, οι ερμηνευτές Τζίνα Βελδέκη και Σπύρος Κουτσοβασίλης και οι εξαίρετοι μουσικοί της Φιλαρμονικής της πόλης μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη. Ακούστηκαν τραγούδια-σταθμοί, με το κοινό να τιμά με την πολυπληθή παρουσία του τόσο τα 90χρονα του μεγάλου συνθέτη όσο και τη συμπλήρωση 120 ετών καλλιτεχνικής πορείας της Φιλαρμονικής.

«Άσπρα καράβια τα όνειρά μας»

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανό φιλοξένησε το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο την Τετάρτη 29 Ιουλίου. Ο ίδιος, με τη συνδρομή του μαέστρου Δημήτρη Πάντου, μας ταξίδεψε με καράβι μια ανθολογία των εμβληματικότερων τραγουδιών του. Ερμήνευσαν οι Σπύρος Κουτσοβασίλης, Ασπασία Θεοφίλου, Πάνος Λιβανός, Γιώτα Αποστολάκου, Βασίλης Μηνακάκης και Νίκος Βολάκος. Συμμετείχαν και εντυπωσίασαν η χορωδία ενηλίκων και η παιδική χορωδία του Καλλιτεχνικού Ομίλου Σπαρτιατών «Ορφέας».

Επιτέλους θέατρο!

Μετά τα όσα πρωτόγνωρα συνέβησαν στη χώρα τον Ιούλιο, ο Αύγουστος έφερε την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ. Στις 7/8 απολαύσαμε τον Νικήτα Τσακίρογλου και την Ιωάννα Παππά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή, συνεπικουρούμενους από ένα καστ δυνατών ηθοποιών και τη σκηνοθετική υπογραφή του Θέμη Μουμουλίδη.

Σταθερές αξίες «Μαχαιρίτσας – Κότσιρας»

Η αρχαία τραγωδία έδωσε τη σκυτάλη ξανά στη μουσική στις 10 Αυγούστου, όταν στη σκηνή του Σαϊνοπουλείου ανέβηκαν δυο παλιοί γνώριμοι: ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας τραγούδησαν μέχρι τα μεσάνυχτα μαζί με τον κόσμο, που αψήφησε το μετεωρολογικό δελτίο και έδωσε δυναμικό “παρών”. Το πρόγραμμα κινήθηκε από το ροκ μέχρι το λαϊκό, σε ένα επιτυχημένο πάντρεμα συναυλιακού εκστασιασμού και ατμοσφαιρικότητας.

Δυο μεγάλες φωνές σε μια μεγάλη λαϊκή συναυλία

Και μόνο τα ονόματα της Γλυκερίας και της Ελένης Βιτάλη ήταν αρκετά για να προσελκύσουν περισσότερα από 2000 άτομα σε μια από τις πλέον επιτυχημένες συναυλίες του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου. Κι εκείνες, τιμώντας το λακωνικό -και όχι μόνο- κοινό, του προσέφεραν με κέφι ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα επιμελημένο από τον Στέλιο Φωτιάδη. Μαζί τους οι ανερχόμενοι τραγουδιστές Μυρτώ Ναούμ και Βασίλης Προδρόμου. Η συναυλία δόθηκε στις 19 Αυγούστου.

Αυλαία με παιδικό θέατρο

Η Κάρμεν Ρουγγέρη συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να ανοίγει με τις παιδικές παραστάσεις της το Φεστιβάλ. Όμως αυτό το καλοκαίρι, που ήρθαν τα πάνω-κάτω, ο ρόλος της ίδιας και του θιάσου της ήταν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις. Έτσι στις 31/8, ύστερα από δύο αναβολές, οι λιλιπούτειοι φίλοι του θεάτρου παρακολούθησαν το “Παραμύθι χωρίς όνομα”. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, η Ρουγγέρη επιχείρησε να διδάξει και να παραδειγματίσει τα παιδιά με έξυπνες αναφορές στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.Το φινάλε βρήκε ηθοποιούς και θεατές αγκαλιασμένους πάνω στη σκηνή, συνθέτοντας ένα ιδανικό κλείσιμο για το φετινό Φεστιβάλ.

Ακυρώσεις παραστάσεων

Κατά την κατάρτιση του φετινού προγράμματος υπήρξε η βούληση από πλευράς διοργανωτών να υπάρχουν δύο ακόμη παραστάσεις: οι “Νεφέλες” του Αριστοφάνη και το αφιερωμένο στο λαϊκό τραγούδι “Πριν το χάραμα”. Δυστυχώς, για ξεχωριστούς η καθεμιά και σε κάθε περίπτωση μη εξαρτώμενους από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ λόγους, οι εκδηλώσεις αυτές ματαιώθηκαν.

Εισιτήρια

Οι διοργανωτές του 28ου Φεστιβάλ, Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, συναισθανόμενοι την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, θέλησαν να προσφέρουν τη δυνατότητα ακόμη και στις πιο αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Αυτό ήταν άλλωστε το όραμα του Γεωργίου Σαϊνόπουλου: ένα θέατρο ανοικτό σε ολόκληρη την κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το αντίτιμο των εισιτηρίων στις διοργανωμένες από το Σαϊνοπούλειο παραστάσεις (“Αντιγόνη”, “Παραμύθι χωρίς όνομα”) αναπροσαρμόστηκε σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό προς τα κάτω, γεγονός που το κοινό αναγνώρισε και επικρότησε. Επίσης, για την πραγματοποίηση της αρχικά αναβληθείσας συναυλίας Βιτάλη – Γλυκερίας (και μάλιστα με πολύ προσιτό εισιτήριο) καθοριστικά συνέβαλε το Νομικό Πρόσωπο και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Βαλιώτης.

Ευχαριστίες

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης αισθάνονται ως διοργανωτές την υποχρέωση να απευθύνουν θερμές ευχαριστίες σε όλους τους ανθρώπους που διέθεσαν ακόμη και από το υστέρημά τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις. Σε αυτούς αφιερώνεται το Φεστιβάλ.

Ευχαριστίες επίσης οφείλονται στους χορηγούς, τράπεζα Eurobank και κατάστημα “Γερμανός” Σπάρτης, για την πολύτιμη οικονομική συνεισφορά τους.

Η επιτυχία του Φεστιβάλ είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας. Θα ήταν λοιπόν παράλειψη να μην υπογραμμιστεί η συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων της Λακωνίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ιδιαιτέρως εκείνων του νομού μας), όπως και των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προπώλησης εισιτηρίων.

Τέλος, ξεχωριστή μνεία οφείλεται στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Λακωνίας, καθώς και σε όλους τους εκλεκτούς φίλους εθελοντές, η προσφορά των οποίων είναι ανεκτίμητη.

Το ραντεβού ανανεώνεται για το καλοκαίρι του 2016!

Check Also

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών: Απολογισμός Δράσης για το 2023

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου …

G-EZ117CQG76