UA-49499200-1

«Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο» στο Παράλιο Άστρος

24.8.2015_Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο στο παράλιο Άστρος

Ο θεσμός

Τόσο κοντά και τόσο μακριά, το Κάστρο του Αστεριού, το Castello della Estella ή Κάστρο των Ζαφειρόπουλων στέκει από το 1256 που πρωτοχτίστηκε στην κορυφή της χερσονήσου Νησί του Παραλίου Άστρους, προστατεύοντας και στολίζοντας την πόλη. Παραδομένο πια στον χρόνο, αναδεύει τις αναμνήσεις και μας περιμένει, σαν από χρόνια.

Φέτος, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας φροντίζουν το Κάστρο και διοργανώνουν εκδηλώσεις γνωριμίας με το Κάστρο και το Νησί του Παραλίου Άστρους, στην Πανσέληνο του Αυγούστου, εγκαινιάζοντας έναν νέο θεσμό για την περιοχή, το Estella festival, 28-29 Αυγούστου 2015.

Οι εκδηλώσεις «Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο» του φεστιβάλ Estella έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων για την Πανσέληνο 29 Αυγούστου 2015 σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της Ελλάδας, από το Κ.Α.Σ. και το  Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Φεστιβάλ συγχρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα LEADER της Αναπτυξιακής Πάρνωνα.

24.8.2015_Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο στο παράλιο Άστρος_1

Οι εκδηλώσεις

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

  • Επισκέψεις και ξεναγήσεις. Ώρες 18:00-20:00, Κάστρο.
  • Maria Christina & the 7 pedals: «Άρπα μαγική». Ώρα 20:30, Κάστρο (Ευαγγελίστρια).
  • Δημήτρης Βασιλάκης quartet: «Jazz standards & more». Ώρα 22:00, Θέατρο.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

  • Επισκέψεις και ξεναγήσεις. Ώρες 18:00-20:00, Κάστρο.
  • Χαιρετισμοί και καλωσόρισμα στην πανσέληνο. Ώρα 19:45, Κάστρο (Ευαγγελίστρια).
  • Φανή Αντωνέλου, σοπράνο: «Πανσέληνος». Ώρα 20:30, Κάστρο (Ευαγγελίστρια).
  • Μουσικό σύνολο Χρίστου Τσιαμούλη: «Το τραγούδι των Κάστρων». Ώρα 22:00, Θέατρο.

24.8.2015_Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο στο παράλιο Άστρος_2

Το ιστορικό

Πριν 400 χρόνια ήταν ακόμα νησί, το αστερόσχημο νησί Stella ή Estella, με δεσπόζουσα θέση στον Αργολικό κόλπο και με ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο του 1256 μ.Χ. στην κορυφή του. Λένε πως ο δημιουργός του κάστρου, ο Φράγκος ηγεμόνας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος, το ονόμαζε Castello della Estella, δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, μεταφράζοντας έτσι την πολύ παλαιότερη ονομασία του οικισμού, Άστρον κατά τον Κλαύδιο Πτολεμαίο του 2ου αι. μ.Χ. ή Astrum κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Το 1465 μ.Χ. κατά τον Πρώτο Ενετοτουρκικό πόλεμο, το Castello Estella παραδίδεται στους Ενετούς, στον Ενετό διοικητή του Ναυπλίου Christoforo de Priuli. Αργότερα, στις αρχές της Επανάστασης του 1821, οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι ξαναχτίζουν και οχυρώνουν το ερειπωμένο Κάστρο, πρωτοστατώντας στον Αγώνα και την αντίσταση κατά του Ιμπραήμ. Το 1833, ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος προσφέρει το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων στο νεότευκτο Βασίλειον τῆς Ἑλλάδος και τον βασιλιά Όθωνα.

Σήμερα, τα ερείπια του Κάστρου του Άστρους ή Castello della Estella ή Κάστρου των Ζαφειρόπουλων ατενίζουν το Παλαμήδι, τον Πάρνωνα και το Μυρτώο πέλαγος, στολίζοντας τον τόπο και περιμένοντας την ώρα της αναστήλωσης και αποκατάστασης, ώστε να προβάλλουν το πλούσιο παρελθόν τους.

Το νησί έχει γίνει πια χερσόνησος, όμως οι ντόπιοι ακόμα το αποκαλούμε Νησί, ενώ οι πολιτείες μας Άστρος και Παράλιο Άστρος κρατούν ακόμα το αστέρι στις ονομασίες τους.

Φέτος, στον λόφο Νησί του Παραλίου Άστρους, στο Castello della Estella, στον Φάρο, το Θέατρο και τις γειτονιές της παλιάς πόλης, πραγματοποιούμε ένα ξεχωριστό φεστιβάλ. Ξεκινώντας το περπάτημά μας από την πλατεία, αφήνουμε την πανσέληνο του Αυγούστου να φωτίσει το ανηφόρισμα προς το Κάστρο, φωτίζοντας γωνιές και μνήμες, γιορτάζοντας τη γη και τη θάλασσα, την ιστορία και την ομορφιά του τόπου. Ανακαλύπτουμε το Κάστρο, απολαμβάνοντας επισκέψεις, ξεναγήσεις και εκλεκτές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Κάστρο και στο Νησί.

 

 

Check Also

Στη Μονεμβασιά το γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

Μια στάση στη Μονεμβασιά πραγματοποίησε σήμερα το γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” το οποίο πρόκειται να μεταφέρει …

G-EZ117CQG76