UA-49499200-1

Έκθεση – αφιέρωμα στη μεγάλη λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη

29.11.2015_Έκθεση - αφιέρωμα

Με σκοπό την ολοκληρωμένη παρουσίαση της πορείας, της ζωής και του πολυσχιδούς έργου της σπουδαίας Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων την τιμά με την έκθεση – αφιέρωμα «Αγγελική Χατζημιχάλη, 50 χρόνια από τον θάνατό της», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Σε επιμέλεια της Σταυρούλας Πισιμίση, λαογράφου του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», η έκθεση εγκαινιάζετα σήμερα Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, και θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Με πλούσιο συγγραφικό – λαογραφικό έργο

Μέσα από την έκθεση τιμάται και αναδεικνύεται το πλούσιο συγγραφικό – λαογραφικό έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία έκανε πολύχρονες επιτόπιες έρευνες, από τη δεκαετία του 1920 έως τον θάνατό της. Επισημαίνεται η κοινωνική διάσταση της ίδρυσης του οικοτροφείου «Ελληνικό Σπίτι», που, επί 40 χρόνια, βοήθησε στην αποκατάσταση εκατοντάδων γυναικών, μέσα από την εκμάθηση όλων των λαϊκών τεχνών.

Επίσης, αναδεικνύεται το κτήριο του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί επί 35 χρόνια το Μουσείο, ως μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, μοναδικό στην Αθήνα, αλλά και ως τόπος μνήμης της λαογράφου. Το κτήριο αποτελούσε την οικία, στην οποία έζησε τα πιο γόνιμα και δημιουργικά χρόνια της ζωής της με την οικογένειά της. Τέλος, επισημαίνεται η πολιτισμική αξία της μουσειακής συλλογής αντικειμένων λαϊκής τέχνης που διαθέτει. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές ενότητες: «Οι Σαρακατσάνοι», «Η Σκυριανή Τέχνη» και «Το Ελληνικό Σπίτι», με παράλληλες εκδηλώσεις και διαλέξεις.

Επιστέγασμα μιας πολυετούς έρευνας και μελέτης

Η θεματική της ενότητας «Οι Σαρακατσάνοι», σε συνεργασία με την «Αδελφότητα των Εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου», τιμά το μνημειώδες έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη, «Σαρακατσάνοι», το οποίο εκδόθηκε το 1957 και αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολυετούς έρευνας και μελέτης αυτού του ελληνικού νομαδικού πληθυσμού, την οποία ξεκίνησε η Ελληνίδα λαογράφος από τη δεκαετία του 1920, ζώντας κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να γνωρίσει τον τρόπο ζωής τους.

Σε μια προσπάθεια αναπαράστασης στιγμών από τον τρόπο που ζούσαν στο παρελθόν, στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται φωτογραφικό υλικό με εικόνες, που προβάλλουν τη ζωή των Σαρακατσαναίων από τις αρχές του 20ου αιώνα, και αυθεντικές σαρακατσάνικες φορεσιές και αντικείμενα της καθημερινής διαβίωσής τους.

Παράλληλη εκδήλωση

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, ομιλία με θέμα «Αγγελική Χατζημιχάλη, η μάνα της ελληνικής λαογραφίας – 50 χρόνια από τον θάνατό της», από τον Νίκο Καρρά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, και τη Σταυρούλα Πισιμίση, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.

Πληροφορίες

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»:
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα, τηλ.: 210 3243987 και 210 3243972. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 9.00 – 19.00, Σάββατο και Κυριακή: 9.00 – 14.00.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76