UA-49499200-1

NASA: Τα χριστουγεννιάτικα φώτα από το διάστημα εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας

18.12.2014_Τα χριστουγεννιάτικα φώτα από το διάστημα εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειαςΈνα video που απεικονίζει πώς φαίνονται από το διάστημα τα φώτα των χριστουγεννιάτικων στολισμών σε σπίτια και δρόμους  δημοσιοποίησε η NASA.

Είναι πραγματικότητα. Τα φώτα των εορτών είναι τόσο φωτεινά που μπορούμε να τα δούμε από το Διάστημα. Χάρη στο όργανο VIIRS του δορυφόρου Suomi NPP, μία κοινή αποστολή από τη NASA και τη ΝΟΑΑ, οι επιστήμονες παρουσιάζουν ένα νέο τρόπο, με τον οποίο μπορούν να μελετήσουν τα δεδομένα του δορυφόρου που απεικονίζουν διάφορα μοτίβα των εορταστικών φώτων.

Το VIIRS μπορεί να παρατηρήσει τη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη και να εντοπίσει τη λάμψη από τα φώτα σε πόλεις και κοινότητες παγκοσμίως. Πρώτη φορά η  NOAA δημοσίευσε το 2012 έναν χάρτη Earth at Night με βάση δεδομένα του VIIRS. Οι χάρτες καταρτίζονται από συνδυασμό εικόνων που έχουν ληφθεί σε ανέφελες νύχτες.

Πέραν όμως του τεχνικού αποτελέσματος, οι εικόνες αυτές συνοδεύονται από πολύ σημαντικές ενεργειακές προεκτάσεις καθώς “αποτελούν για τους ερευνητές ένα εργαλείο κατανόησης των κοινωνικών δεδομένων που επηρεάζουν τις ενεργειακές αποφάσεις” επισημαίνει η ερευνήτρια της NASA, Ελέανορ Στόουκς.

“Περισσότερο από 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τις αστικές περιοχές” προσθέτει ο Μιγκέλ Ρομάν, ερευνητής στο εργαστήριο Goddard της NASA. “Για να περιορίσουμε αυτές τις εκπομπές θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να χρησιμοποιήσουμε συσκευές και αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης. Θα πρέπει να κατανοήσουμε τα κυρίαρχα κοινωνικά φαινόμενα, τη μεταβαλλόμενη δημογραφική σύνθεση των αστικών κέντρων και τα κοινωνικοπολιτισμικά δεδομένα που επηρεάζουν τις ενεργειακές αποφάσεις”.

Όπως θα παρατηρήσετε και στη φωτογραφία η NASA παρατήρησε διαφοροποιήσεις στον παγκόσμιο φωτισμό κατά την περίοδο που εορτάζεται το Ραμαζάνι στις μουσουλμανικές χώρες.

 

Πηγή: econews.gr

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76