UA-49499200-1

Charlie Hebdo: «Είμαι ζωντανός, γύρω μου παντού ο θάνατος»

8.1.2015_Charlie Hebdo«Είμαι ζωντανός, γύρω μου παντού ο θάνατος»
Χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, συμμετέχοντας σε αγρυπνίες και αφήνοντας λουλούδια, κεριά και μηνύματα στις πρεσβείες της Γαλλίας στις πόλεις τους.

«Είμαι ζωντανός. Γύρω μου υπάρχει παντού θάνατος», ήταν το μήνυμα το οποίο έστειλε σε φίλο του δημοσιογράφος ο οποίος έζησε το φονικό κρεσέντο των τρομοκρατών στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

«Έφθασα αργοπορημένος στη δουλειά και γι’ αυτό σώθηκα», δήλωσε τρέμοντας ο σκιτσογράφος Ρενάλντ Λουζιέρ, ο οποίος καθυστέρησε 30 λεπτά να φτάσει στα γραφεία της εφημερίδας, επειδή άργησε να ξυπνήσει.

«Χάθηκε μια ολόκληρη γενιά σκιτσογράφων», λέει η Καρολίν Φουρέστ, πρώην συνεργάτιδα του περιοδικού. Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους.​

«Πού είναι η Charlie Hebdo;»

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Premières Lignes, το οποίο συστεγάζεται στον ίδιο όροφο με την πληγείσα σατιρική εφημερίδα, διηγείται πώς ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εκκένωσαν τον χώρο και περίμεναν την επέμβαση των γαλλικών αρχών.

«Ένας συνάδελφός μας κατέβαινε για να καπνίσει ένα τσιγάρο γύρω στις 11.30. Φτάνοντας στο ισόγειο, είδε δύο ένοπλους και μασκοφόρους να κραδαίνουν όπλα τύπου καλάσνικοφ». Ένας απ’ αυτούς έτεινε την κάννη προς τον εργαζόμενο του πρακτορείου και τον ρώτησε ξερά: «Πού είναι η Charlie Hebdo;».

Ο νεαρός άνδρας ανέβηκε στη συνέχεια τρέχοντας στον όροφό του και φώναξε: «Πρέπει να κλείσουμε την πόρτα!». Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να καλέσουν την αστυνομία, οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να καταφύγουν στην οροφή για να γλιτώσουν. «Είναι γελοίο, αλλά στην αρχή σκεπτόμασταν εάν έπρεπε να πάρουμε μαζί μας τα παλτά μας. Όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, δεν σκεπτόμασταν πια τίποτε».

Πολλοί εργαζόμενοι κατάφεραν να περάσουν στην οροφή διπλανού κτηρίου και κρύφτηκαν πίσω από τις καμινάδες.

«Λάθος διεύθυνση»

Ο Ιβ Κρεσόν, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός του οποίου το γραφείο βρίσκεται σε κτήριο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Charlie Hebdo, ανέφερε – μέσω Twitter – ότι στις 11.25 το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα, οι δύο ένοπλοι, κάνοντας λάθος, προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτήριο της οδού Νικολά Απέρ με αριθμό 6 και όχι 10.

Οι δύο ισλαμιστές «έψαχναν την Charlie Hebdo», η οποία στεγάζεται δύο κτήρια παρακάτω.

Τέλεια γαλλικά, ύμνοι στην Αλ Κάιντα

Η σκιτσογράφος Κοκό, μιλώντας στην L’Humanité, επέστρεφε στα γραφεία από τον παιδικό σταθμό στον οποίο βρισκόταν η κόρη της, όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με δύο μασκοφόρους, βαριά οπλισμένους άνδρες. «Με απείλησαν. Ήθελαν να μπουν, να ανέβουν στα γραφεία. Πάτησα τα νούμερα του κωδικού ασφαλείας και η πόρτα άνοιξε».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη μαρτυρία της σκιτσογράφου, οι άνδρες «άνοιξαν πυρ κατά του Βολίνσκι, του Καμπί. Όλο το σκηνικό διήρκεσε πέντε λεπτά. Βρήκα καταφύγιο κάτω από ένα γραφείο. Μιλούσαν τέλεια τα γαλλικά, ενώ τόνιζαν ότι ανήκουν στην Αλ Κάιντα», καταλήγει η Κοκό.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76