UA-49499200-1

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί δημόσια «βασικές αξίες»

Ο Ομπάμα και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν για το Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας αύριο, μετά την ορκομωσία του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τη διαβεβαίωση ότι μετά την παράδοση της εξουσίας δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη για θέματα όπου «οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν» έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου.

Ο Ομπάμα και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν για το Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας αύριο, μετά την ορκομωσία του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι πλέον θέλει να ηρεμήσει και να μην ακούει τον εαυτό του «να μιλάει τόσο πολύ», να γράψει ένα βιβλίο και να ασχοληθεί με την οικογένειά του. Ο ίδιος έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι εκτιμά το παράδειγμα του προκατόχου του, Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος αρνείται συστηματικά να εκφέρει δημόσια γνώμη για τις απόψεις του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη: θέματα «όπου πιστεύω ότι οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν», όπως τα εμπόδια πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες, «θεσμικές προσπάθειες να καταπνιγούν οι διαφορετικές απόψεις ή ο τύπος», αλλά και κάθε προσπάθεια να απελαθούν παράτυποι μετανάστες, τους οποίους έφεραν οι οικογένειές τους στην Αμερική ως παιδιά. «Η ιδέα ότι θα τιμωρήσουμε αυτά τα παιδιά απλώς αυθαίρετα ή λόγω πολιτικής, όταν δεν έκαναν κάτι λάθος τα ίδια, νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο θα άξιζε να εκφέρω γνώμη δημόσια» είπε ο Ομπάμα, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στην οικογένειά του και στην ήττα της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Ομπάμα είπε ότι οι κόρες του  απογοητεύθηκαν από την εκλογική ήττα της Κλίντον. «Έδωσαν προσοχή σε ό,τι είπε η μητέρα τους στην προεκλογική εκστρατεία και το πίστεψαν γιατί ήταν συνεπές με αυτά που έχουμε προσπαθήσει να τους μάθουμε στο σπίτι. Αυτό όμως που έχουμε επίσης προσπαθήσει να τους μάθουμε είναι η προσαρμοστικότητα, και προσπαθήσαμε να τους μάθουμε να ελπίζουν, και ότι το μόνο πράγμα που αποτελεί την συντέλεια του κόσμου, είναι η συντέλεια του κόσμου (καθεαυτή)» πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει το προσωπικό του και όσους εξέφρασαν ανησυχία για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. «Αυτό δεν είναι μόνο λόγω του ‘No Drama Obama’, είναι κάτι που πιστεύω πραγματικά» σημείωσε, αναφερόμενος σε μία έκφραση που χρησιμοποιεί ο τύπος (“Ομπάμα χωρίς δράμα”). «Κατά βάθος όμως, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά» κατέληξε.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76