UA-49499200-1

Ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι

12.1.2015_Ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας στο ΠαρίσιΜε το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie», περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν σήμερα μέτωπο κατά του φόβου της τρομοκρατίας, στο Παρίσι, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Στην ιστορική αυτή «πορεία ενότητας» έλαβαν μέρος και περίπου 50 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ξένων κρατών, ενώνοντας τις φωνές τους με το πλήθος των διαδηλωτών που κατέκλεισαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μεταξύ αυτών ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην πορεία έλαβαν μέρος επίσης ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η μεγαλειώδης πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) από την Πλατεία της Δημοκρατίας και κατέληξε στην Πλατεία του Έθνους στο Παρίσι. Χιλιάδες κόσμου παραμένουν ακόμα εκεί.

«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.

Στο Παρίσι, ο βουλευτής Φρανσουά Λαμί, εκ των οργανωτών της πορείας, μίλησε για «μέχρι 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές» στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για μία πρωτοφανή κινητοποίηση, ο όγκος της οποίας είναι αδύνατον να υπολογισθεί.

Αντ. Σαμαράς: Είμαστε ενωμένοι με τους Γάλλους

«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο και  σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία.

«Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, γι’ αυτό ήμασταν όλοι  εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό», τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να είναι η σημερινή ημέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και για τον κόσμο. «Το ελπίζω πραγματικά και πιστεύω ότι θα είναι», είπε.

Την Τρίτη στο Ισραήλ οι κηδείες των τεσσάρων Εβραίων

Εν τω μεταξύ, πηγή της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας ανακοίνωσε πως οι τέσσερις Εβραίοι θύματα του τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί κατά την επίθεση στο σούπερ μάρκετ κασέρ της Πορτ ντε Βενσέν θα ταφούν την Τρίτη στο Ισραήλ.

«Οι τέσσερις οικογένειες αποφάσισαν να ενταφιάσουν τους νεκρούς τους στο Ισραήλ. Οι τέσσερις κηδείες θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης στο κοιμητήριο του Όρους των Ελαιών» στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε η ίδια πηγή.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταποκρίθηκε στο αίτημα των οικογενειών των θυμάτων… και ζήτησε από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να βοηθήσουν στον “επαναπατρισμό” των σορών στο Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76