UA-49499200-1

Η Τουρκία να σεβαστεί τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ

8.5.2015_Η Τουρκία να σεβαστεί τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, άσκησε αυστηρή κριτική στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια συζήτησης του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή της πορεία τονίζοντας ότι :

Πρώτον: όσο υπάρχει σε ισχύ από την Τουρκία, η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας (…….), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, για το Κεφάλαιο 31 των διαπραγματεύσεων που αφορά στην Εξωτερική πολιτική, και την πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Δεύτερον: η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που μεταξύ άλλων καθορίζει την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου με την Τουρκία.

Στην παρέμβασή του, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι η UNCLOS, την οποία έχουν υπογράψει και επικυρώσει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συνιστά στην ΟΛΟΤΗΤΑ της μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μοναδική υποψήφια προς ένταξη χώρα, η οποία δεν την έχει επικυρώσει.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατο ψήφισμά, που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αναγνωρίζει τη σημασία της UNCLOS, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το επιβεβαιώνει με απόφασή του και το Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο αποτελεί θεματοφύλακα των Συνθηκών.

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76