UA-49499200-1

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Γνωρίζουμε και προστατεύουμε τον Αργυροπελεκάνο

Την εβδομάδα 21-25/03/2022, η ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, βρέθηκε στο Μεσολόγγι για σειρά δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τον Αργυροπελεκάνο (Pelican Way of LIFE).

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι το σεμινάριο «Γνωριμία με τους Αργυροπελεκάνους της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», το πρώτο δια ζώσης σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, μετά από 2 χρόνια απουσίας, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου. «Ο Αργυροπελεκάνος στάθηκε μία καλή αφορμή για να βρεθούμε πάλι από κοντά, καθώς η παρουσία του κοντά στον άνθρωπο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την αναγνώριση αλλά και παρακολούθηση απειλούμενων ειδών πουλιών», αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρεία. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από ασφαλή απόσταση τους Αργυροπελεκάνους στην αποικία τους στην Κλείσοβα αλλά και να δραστηριοποιηθούν ως ομάδα στο πεδίο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας και σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η ομάδα δακτυλίωσε 11 Αργυροπελεκάνους νεοσσούς εντός της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας. Είχε προηγηθεί συστηματική παρακολούθηση της αποικίας για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε πελεκάνους. Τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια της δακτυλίωσης τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας ενώ δεν παρατηρήθηκε κανένα ύποπτο φαινόμενο γρίπης πτηνών, όπως σε άλλες αποικίες του είδους.

Οι 11 Αργυροπελεκάνοι φορούν πλέον ένα μεταλλικό και ένα πλαστικό κίτρινο δακτυλίδι με μοναδικούς κωδικούς και αναμένεται να δώσουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις μετακινήσεις τους, ενώ όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι σημαντικό όποιος παρατηρήσει δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους να ενημερώσει άμεσα την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί, καθώς και σχετικές φωτογραφίες:
– Με e-mail στο info@ornithologiki.gr
– Στη σελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο Facebook
– Τηλ. επικοινωνίας: 210 8228704, 210 8227937

Την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε και καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Αργυροπελεκάνων με χρήση ΣμηΕα (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών). Η φωτογράφιση των αποικιών με ΣμηΕα είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για την απεικόνιση της κατάστασης σε μία αποικία Αργυροπελεκάνων, καθώς μας παρέχουν πολύτιμα στοιχεία όπως είναι ο αριθμός ενεργών φωλιών και μετέπειτα ο αριθμός των νεοσσών έτσι ώστε να υπολογιστεί η αναπαραγωγική επιτυχία της αποικίας.

Συνολικά, στην περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από 150 φωλιές Αργυροπελεκάνων, αριθμός που καθιστά τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου μία από τις σημαντικότερες περιοχές για το είδος στην Ελλάδα. H πτήση ΣμηΕα υλοποιήθηκε κατόπιν ειδικής άδειας που είχε εξασφαλιστεί για τον συγκεκριμένο σκοπό και πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να μην προκληθεί όχληση στα φωλεάζοντα και άλλα πουλιά της περιοχής.

Το εκπαιδευτικό υλικό που αξιοποιήθηκε στο σεμινάριο εκπαιδευτικών θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για να αξιοποιηθεί από τα σχολεία των περιοχών όπου έχει παρουσία ο πάντα εντυπωσιακός Αργυροπελεκάνος.

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76