UA-49499200-1

Ελένη Κιούση: Επικίνδυνο το οδικό δίκτυο στη Λακωνία

Μετά από σχετική εισήγηση της εκπροσώπου της παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» του Δημήτρη Κουτσούλη  στο νομό Λακωνίας, Ελένης Κιούση, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας Γιάννης Νικολάου, έθεσε κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ), την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, ζητήματα οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Λακωνίας.

Η εισήγηση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογης επιστολής προς τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, στην οποία θίγονταν επίσης αναγκαίες επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η κα Κιούση, αντιπαραβάλλοντας τις δεσμεύσεις του πρώην Περιφερειάρχη κ. Νίκα (Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, 13.05.2023), με τις απαντήσεις που έλαβε η παράταξη στο ΠεΣυΠ, προκύπτουν τα εξής:

ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
Καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας γέφυρας του Ευρώτα, η οποία προβλεπόταν να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2024. Η καθυστέρηση συνδέεται με την εξέλιξη των τεχνικών έργων, ενώ παράλληλα  υπάρχει πιθανή περίπτωση να προκύψει περαιτέρω καθυστέρηση από τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΚΑΛΑΣ – ΒΛΑΧΙΩΤΗ
Εννέα μήνες μετά τις δεσμεύσεις του κ. Νίκα, δεν βαίνουν προς ολοκλήρωση οι μελέτες των παρακάμψεων Σκάλας και Βλαχιώτη.

Αντιθέτως, παραμένει άγνωστο:

  • εάν υπάρχουν μελέτες,
  • ποιος τις έχει αναθέσει,
  • ποιος τις έχει εκπονήσει ή τις εκπονεί,
  • αν η μελέτη αφορά την ευρεία, από βορρά παράκαμψη των δύο οικισμών ή από άλλο σημείο, και
  • ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους.

Παραμένει, επίσης, άγνωστο:

  • εάν η κοινοπραξία «Μορέας» εξακολουθεί να αρνείται την υπουργική απόφαση του 2018 για την αδαπάνως εκπόνηση των σχετικών μελετών,
  • σε αυτή την περίπτωση, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποδέχεται την άρνηση;

«Με δυο λόγια, ένα σημαντικό έργο, όχι απλά συγκοινωνιακό, αλλά αναπτυξιακό για όλη τη νοτιοανατολική Λακωνία, βολοδέρνει τουλάχιστον για έξι (6) χρόνια στο μαύρο σκοτάδι» αναφέρεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έστω και τώρα, η πολιτική ηγεσία, στην Περιφέρεια ή στο Υπουργείο, οφείλει να δώσει στους Λάκωνες σαφείς απαντήσεις και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα».

ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Δεν λάβαμε απάντηση αν τα συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που ζητήσαμε, ιδιαίτερα για το τμήμα Μονεμβασίας – Αγίου Φωκά, για το οποίο, στις 28 Απριλίου 2023, υπογράφηκε σύμβαση συντήρησης και βελτίωσης με προϋπολογισμό €1.250.000, περιλαμβάνονται στα έργα βελτίωσης που θα ξεκινήσουν σύντομα, όπως ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης. Ειδικότερα ζητήσαμε: «… στα επικίνδυνα σημεία του θα πρέπει να διαπλατυνθεί, όπου είναι δυνατόν, και να τοποθετηθούν ηλεκτροφωτισμός και σύγχρονα πλευρικά συστήματα αναχαίτισης οχημάτων, συμβατά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας».

Στην ίδια ανακοίνωση η κα Κιούση αναφέρει:

Το οδικό δίκτυο στο νομό μας είναι ανεπαρκές και εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι απαράδεκτο ο χρόνος μετάβασης από τη Σπάρτη στη Νεάπολη να είναι όσος και ο χρόνος από την Αθήνα στη Σπάρτη και μάλιστα, σε ασύγκριτα χειρότερες συνθήκες οδικής ασφάλειας. Και είναι περισσότερο απαράδεκτο  να αποφεύγονται οι αναγκαίες λύσεις.

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι αναλογο θέμα ασφάλειας του επαρχιακού Δικτύου Πελοποννήσου έχει θέσει με ερώτησή του προς την περιφερειακή αρχή, ο Γιάννης Σιάτος, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» με επικεφαλής το Μανώλη Μάκαρη.

Check Also

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί …

G-EZ117CQG76