UA-49499200-1

Τραγική «Ζιζέλ» από τη Σβετλάνα Ζαχάροβα

20.12.2015_Τραγική «Ζιζέλ» από τη Σβετλάνα Ζαχάροβα

Η «απόλυτη μπαλαρίνα του Θεάτρου Μπολσόι», η Σβετλάνα Ζαχάροβα, επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας, για να χορέψει έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ρόλους της καριέρας της, τη «Ζιζέλ», πλαισιωμένη από τον Σεργκέι Πολούνιν και τα φημισμένα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από το Σάββατο 26 έως τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Το μαγευτικό ντουέτο των Σβετλάνα Ζαχάροβα και Σεργκέι Πολούνιν και το διάσημο ρωσικό χορευτικό σχήμα θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του διεθνούς χορευτικού ρεπερτορίου, τη «Ζιζέλ», σε χορογραφία των Ζυλ Περρό, Ζαν Κοραλλί και Μαριύς Πετιπά και μουσική του Άντολφ Αντάμ.

Η πιο περιζήτητη χορεύτρια του κόσμου

Σβετλάνα Ζαχάροβα: ένας «ζωντανός θρύλος», μια «ντίβα», μια «σούπερ σταρ», η «τσαρίνα του κλασικού μπαλέτου». Υπερθετικοί χαρακτηρισμοί που, ωστόσο, φαντάζουν φτωχοί σε σύγκριση με τον τίτλο «Ζαχάροβα – η απόλυτη μπαλαρίνα» (Prima assoluta ballerina of Bolshoi Theatre), τον οποίο της απένειμε το Θέατρο Μπολσόι, παραλείποντας το μικρό της όνομα, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με δύο θρυλικές μπαλαρίνες, την Πάβλοβα και την Ουλάνοβα.

Η πιο περιζήτητη χορεύτρια του κόσμου σήμερα, η «Καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας», αποτελεί «το μήλον της έριδος» ανάμεσα στα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, από τη Σκάλα του Μιλάνου και την Όπερα του Παρισιού έως το New York City Ballet και τα Μπαλέτα του Τόκιο, που τη διεκδικούν συχνά ως προσκεκλημένη μπαλαρίνα τους, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Όμως, φέτος, η Σβετλάνα Ζαχάροβα επέλεξε με τους συνεργάτες της να λαμπρύνει με την υψηλή τέχνη της τα δικά μας Χριστούγεννα.

Με έναν σπουδαίο παρτενέρ και ένα ιστορικό Μπαλέτο

Στο πλευρό της Σβετλάνα Ζαχάροβα, ερμηνεύοντας τον ρόλο του πρίγκιπα Άλμπρεχτ, θα είναι ο σπουδαίος Σεργκέι Πολούνιν, προστατευόμενος του Ρούντολφ Νουρέγιεφ (ο οποίος ανακάλυψε και ανέδειξε το εκπληκτικό ταλέντο του), ο νεότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία του Κόβεντ Γκάρντεν, ο επί χρόνια επίτιμος προσκεκλημένος σολίστ των Μπολσόι και πρώτος χορευτής του Στανισλάφσκι.

Μαζί τους, θα είναι τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας, ένα από τα ιστορικά κρατικά συγκροτήματα της Ρωσίας, τα οποία συνεργάζονται σταθερά με δύο βασικούς πυλώνες της ρωσικής χορευτικής παράδοσης, τα περίφημα Μπολσόι της Μόσχας και τα Μαριίνσκι (Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης, παρουσιάζοντας από κοινού μοναδικές παραστάσεις, λαμπερά γκαλά χορού και επετειακά αφιερώματα.

Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας έχουν αφήσει το στίγμα τους στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη, με τις δικές τους εντυπωσιακές παραγωγές, οι οποίες, επί 40 χρόνια, αποσπούν διθυραμβικές κριτικές και επευφημούνται από χιλιάδες θεατές, τόσο στη Ρωσία, όσο και στις περιοδείες του διάσημου συγκροτήματος σε περισσότερες από 60 χώρες.

Αγάπη και πέρα από τον θάνατο

Το έργο είναι μία πολύ συγκινητική ιστορία αγάπης. Στη Ρηνανία του Μεσαίωνα, η Ζιζέλ είναι μία χωριατοπούλα, που ερωτεύεται παράφορα τον Άλμπερχτ, τον Δούκα της περιοχής και όμορφο νέο, ο οποίος, όμως, δεν της έχει αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα και, σε λίγες μέρες, παντρεύεται την κόρη ενός άλλου Δούκα. Όταν αποκαλύπτεται η ταυτότητα του αγαπημένου της και συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να είναι μαζί του, η Ζιζέλ καταρρέει και πεθαίνει στα χέρια του. Εκείνος ικετεύει το πνεύμα της να τον συγχωρέσει και το μεγαλείο της αγάπης είναι τέτοιο, που, όντως, τον συγχωρεί και επιστρέφει στον τάφο της, για να αναπαυθεί για πάντα».

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 95 ευρώ, παιδικά (έως 12 ετών) – φοιτητικά: 42 ευρώ, Α΄ ζώνη: 75 ευρώ, Β΄ ζώνη: 55 ευρώ,  Γ΄ ζώνη: 35 ευρώ, μειωμένο μόνο για τη Γ΄ ζώνη (παιδιά, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι): 25 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76