UA-49499200-1

Το πρώτο βίντεο από την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Το Υπουργείο  Πολιτισμού, έδωσε  στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για υλικό αμοντάριστο, με φυσικούς ήχους,  αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες  στούντιο. Παρουσιάζεται  το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.
Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.  Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟ, κ. Μ.  Λεφαντζή.

28.10.2014_Το πρώτο βίντεο από την ανασκαφή στην Αμφίπολη
Tμήματα των φτερών των Σφιγγών.

Η υπόθεση εργασίας  που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι  υπάρχει  πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο – τέταρτο χώρο.

28.10.2014_Το πρώτο βίντεο από την ανασκαφή στην Αμφίπολη_1
Το σχέδιο του αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟ, κ. Μ. Λεφαντζή.

Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,- τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους -η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας –  ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας – καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου – τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα  μέχρι τούδε στοιχεία, που  συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της  ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο,  καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος.  Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη. Στον τρίτο θάλαμο – τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες  η  συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Τεχνικές παρατηρήσεις

28.10.2014_Το πρώτο βίντεο από την ανασκαφή στην Αμφίπολη_2
Τμήμα των φτερών των Σφιγγών.

Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει  για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη  πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

Ο τάφος έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες  στον λόφο Καστά, η οποία έλαβε χώρα στο Μουσείο της Αμφίπολης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε πως ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση. «Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων» είπε η κα Μενδώνη.
Για το ποιος είναι θαμμένος στο μνημείο, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε: «Το ποιος είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή  και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητάς του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος  για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια,  τους ειδικούς επιστήμονες».

Κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ επισκέφτηκε το μνημείο
Σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων,  επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να ενισχύσουν την εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Διαγωνισμοί μικρού Ντοκιμαντέρ για επαγγελματίες και μαθητές από το Φεστιβάλ Πελοποννήσου

Δύο πρωτότυπους διαγωνισμούς, ένα για επαγγελματίες σκηνοθέτες (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Faito doc Festival …

G-EZ117CQG76