UA-49499200-1

Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015

22.3.2014_Μαρία Κάλλας

Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας»  θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015  και θα στεγαστεί στο τετραώροφο νεοκλασικό κτήριο, 1.070 τετραγωνικών μέτρων, επί της οδού Μητροπόλεως 44, το πρώην ξενοδοχείο «Royal», ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για ένα κτήριο που οικοδομήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη συμβολή της Μητροπόλεως με την οδό Πετράκη, και το οποίο  χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1985. Το κτήριο είχε αρχικά παραχωρηθεί για χρήση στο Θεατρικό Μουσείο, αλλά η μετακόμισή του δεν έγινε ποτέ,  εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Στο Μουσείο,  ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της.  Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της «Τεχνόπολις», πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.
Ανάμεσα στα εκθέματα που θα μπορεί να θαυμάσει το κοινό περιλαμβάνονται επιστολές και άγνωστες φωτογραφίες της Μαρία Κάλλας, που είχαν αγοραστεί από το Δήμο Αθηναίων με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2000. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αλληλογραφία της διάσημης υψιφώνου με τους συγγενείς της και με μεγάλες προσωπικότητες της Λυρικής Τέχνης – όπως τον μαέστρο Τούλιο Σεραφίν και την Ισπανίδα δασκάλα της,  Ελβίρα ντε Ιντάλκο -.
Μεταξύ άλλων,  ο επισκέπτης θα μπορεί να δει  την αγαπημένη  γούνα της Κάλλας – δώρο του συζύγου της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι-, ένα ζευγάρι γάντια του οίκου Hermes, την περούκα που τη μεταμόρφωνε σε «Μήδεια» στην ομώνυμη όπερα του 1958 καθώς και περίπου 200 πρωτότυπες φωτογραφίες από την προσωπική της ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία.

Τους χώρους του Μουσείου θα κοσμούν, επίσης,   έργα που έχουν φιλοτεχνήσει γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες προς τιμήν της Ελληνίδας ντίβας όπως, επίσης, προσωπικά αντικείμενά της, σπάνιες φωτογραφίες, βιβλία και σημαντικό αρχειακό υλικό κάθε οπτικοακουστικής μορφής σχετικά με την προσωπική της ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία, τα οποία έχουν προσφέρει ιδιώτες συλλέκτες, ιδρύματα, φορείς, εκδοτικοί οίκοι και δισκογραφικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό, με το όνομα «La divina», ενώ θα υπάρχουν  και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτήριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο Μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος ενώ αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76