UA-49499200-1

Το Μέτσοβο του 1900 μέσα από τον φωτογραφικό φακό

16.5.2015_Το Μέτσοβο του 1900 μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Με εικόνες, οι οποίες μας ταξιδεύουν σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, που μεταμορφώνουν τις ορεινές κοινότητες της Πίνδου και μας καλούν να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωή του Μετσόβου, η έκθεση φωτογραφίας της Μυρτώς Παπαδοπούλου, με τίτλο «Μέτσοβο 1900», παρουσιάζεται στο Λουτρό των Αέρηδων, στην Πλάκα.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου, διοργανώνεται από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015.

Χρησιμοποιώντας αυθεντικά ρούχα και αντικείμενα της εποχής
Οι φωτογραφίες, που παρουσιάζονται στην έκθεση, αναβιώνουν την καθημερινή ζωή στον ορεινό οικισμό του Μετσόβου, στις αρχές του 20ού αιώνα, χρησιμοποιώντας αυθεντικά ρούχα και αντικείμενα της εποχής. Μέσα από τη διαρκή επαφή με Ανατολή και Δύση και την αφομοίωση νέων προτύπων και συνηθειών, το Μέτσοβο του 1900 μάς αποκαλύπτει έναν κόσμο, που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αυτόχθονη βιώσιμη παραγωγή, την παιδεία και τον ευεργετισμό, αρχές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επίκαιρες στην εποχή μας.

H φωτογράφιση έγινε τον Δεκέμβριο του 2014, στο Μέτσοβο (στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στον κήπο του Αγίου Γεωργίου και στο ίδιο «αρχοντικό Τοσίτσα», όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου), και όλα τα πρόσωπα, που πρωταγωνιστούν στις αναπαραστάσεις, είναι κάτοικοι του Μετσόβου. Οι φωτογραφίες, που συνοδεύονται από κείμενα και από προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Μετσόβου, τραβήχτηκαν στα πλαίσια ενός καινοτόμου έργου ανάδειξης του Λαογραφικού Μουσείου Μετσόβου του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.

Με ιστορικό σύμβουλο την καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), το έργο περιλαμβάνει διαδικτυακή πλατφόρμα (metsovomuseum.gr), με διαδραστική αναπαράσταση της ζωής στο Μέτσοβο του 1900, ανασκόπηση της ιστορίας της Ηπείρου, καθώς και περιήγηση στην πλούσια συλλογή του Μουσείου.

16.5.2015_Το Μέτσοβο του 1900 μέσα από τον φωτογραφικό φακό_1

Φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ

Η φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ, Μυρτώ Παπαδοπούλου, έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, το 2006, έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης (International Center of Photography), από όπου πήρε και υποτροφία.

Έχει διακριθεί από το Magenta Foundation «Emerging Photographer 2013», έχει παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στο TEDx της Θεσσαλονίκης 2014, ενώ, παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ. Επίσης, συνεργάζεται με διεθνή ΜΜΕ και έντυπα. Το ντοκιμαντέρ της, «The new plastic road», σε συμπαραγωγή με το ZDF/ARTE, παρουσιάστηκε στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες
Λουτρό των Αέρηδων: Κυρρήστου 8 – Πλάκα, τηλ.: 210 3244 340. Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα, εκτός Τρίτης:  8.00 – 15.00.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76