UA-49499200-1

Στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η τοξωτή γέφυρα Τσακώνας μήκους 300 μέτρων

28.8.2014_Στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η τοξωτή γέφυρα Τσακώνας_2Εντός του 2014 θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα μεγάλη γέφυρα στην Τσακώνα, στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφθηκε μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τα οδικά έργα στην Πελοπόννησο. «Είναι σπουδαίο έργο, το οποίο κατασκευάζουν Έλληνες μελετητές και κατασκευαστές, Έλληνες επιστήμονες, μηχανικοί» είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες θα παραδοθεί και το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από το Λεύκτρο μέχρι τη Σπάρτη, μήκους 47 χλμ, το οποίο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 90%. Ακόμη ότι προωθείται στη Βουλή αναθεωρημένη σύμβαση για το έργο του κεντρικού άξονα Πελοποννήσου.

Αναφερόμενος στη γέφυρα Τσακώνας, μέγιστου ελεύθερου ανοίγματος 300μ., η οποία δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί η διέλευση του άξονα κεντρικής Πελοποννήσου από την περιοχή, μετά την μεγάλη κατολίσθηση του 2003, ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι είναι η δεύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος, μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου  και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως. Η γέφυρα Τσακώνας, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 2008, θα κοστίσει συνολικά περίπου 19 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Το άνοιγμα των 300 μ. γεφυρώνεται εν μέρει (40μ.) με προεντεταμένο φορέα και το υπόλοιπο του ανοίγματος (260μ.) καλύπτεται με 2 χαλύβδινα τόξα, από τα οποία αναρτάται το σύμμεικτο κατάστρωμα της γέφυρας.

Από την πλευρά του ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι «πρόκειται για μεγάλο και σημαντικό έργο, στο επίπεδο της προσβασιμότητας και της τεχνογνωσίας, το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 70 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε παρά την υπερδέσμευση πόρων. Το πρόγραμμά μας διατηρείται ακέραιο και υλοποιείται απρόσκοπτα, παρά τις όποιες αντίθετες και ανεδαφικές απόψεις έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί».

«Χαιρόμαστε για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, δεν ξεχνάμε ωστόσο ότι το έργο αυτό το πληρώνουν οι πολίτες και ότι υπάρχουν ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος και τα οποία δεν θα πρέπει ποτέ να επαναληφθούν» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης.

28.8.2014_Στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η τοξωτή γέφυρα Τσακώνας_1

Κόμβος Μελιγαλά

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε και τη βιομηχανική ζώνη Μελιγαλά, όπου εξετάστηκε το αίτημα της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών για τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στον αυτοκινητόδρομο, που θα εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης. Ο κ. Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του στη θετική ανταπόκριση του Υπουργού τονίζοντας ότι h δημιουργία του ανισόπεδου κόμβου θα εξυπηρετήσει τη βιομηχανική περιοχή και παράλληλα θα αναδείξει την αρχαία Μεσσήνη.

Λεύκτρο – Σπάρτη

«Με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων σε λίγους μήνες η Πελοπόννησος θα διαθέτει το καλύτερο οδικό δίκτυο στη χώρα» ήταν η κοινή διαπίστωση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, μετά και την επιθεώρηση του άξονα Λεύκτρου – Σπάρτη, για τον οποίο τόνισε ο κ. Πέτρος Τατούλης ότι η παραχώρηση θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Αεροδρόμιο Τρίπολης-Επανεκκίνηση Σιδηροδρόμου-Ανατολικός Άξονας

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε επίσης ειδική αναφορά σε τρείς άξονες προτεραιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τους εξέθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης και όπως αποτυπώνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, το αεροδρόμιο της Τρίπολης, την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου και τον Ανατολικό οδικό άξονα.

«Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι την Άνοιξη το αεροδρόμιο της Τρίπολης να είναι απόλυτα λειτουργικό σε πτητικό επίπεδο, ώστε μετά σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια για την αξιοποίησή του» δήλωσε ο κ. Υπουργός και τόνισε ότι η λειτουργία του θα είναι συμπληρωματική με το διεθνή αερολιμένα της Καλαμάτας το οποίο αναπτύσσεται και αναβαθμίζεται.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υιοθέτησε την πρόταση της Περιφέρειας για το μοντέλο επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και για τον Ανατολικό παραλιακό άξονα της Πελοποννήσου, τον οποίο χαρακτήρισε έργο πνοής για την Πελοπόννησο, τον έθεσε στις προτεραιότητες του Υπουργείου, ώστε να γίνει μια αρχική αναγνωριστική μελέτη για το μοντέλο υλοποίησής του.

«Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτελείται πάρα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο και αποδεικνύεται έμπρακτα ότι όταν υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό όραμα , σχεδιασμός και γνώση των ζητημάτων, υπάρχουν και απτά αποτελέσματα» δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο κ. Υπουργός τόνισε την ικανοποίησή του γιατί «συντελείται μεγάλη πρόοδος στην Πελοπόννησο, γιατί βλέπουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής, τα οποία αλλάζουν ριζικά την Πελοπόννησο προς το καλύτερο και αποδεικνύουν ότι γίνεται μεγάλη δουλειά και υλοποιείται σπουδαίο έργο» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Check Also

Το Monemvasia Castle Challenge ξεκινά αύριο 15/6

Ο Δήμος Μονεμβασίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την  εταιρεία whynot, διοργανώνουν στις 15-16 …

G-EZ117CQG76