UA-49499200-1
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023

Σε γιορτινό κλίμα το Μουσείο Ακρόπολης

10.12.2014_Σε γιορτινό κλίμα το Μουσείο ΑκρόποληςΜε ευφάνταστα κινητά εργαστήρια για παιδιά, την Ακρόπολη φτιαγμένη με Lego, με συζητήσεις για ενήλικες, χαρούμενες μελωδίες και τραγούδια, κεράσματα και πολλές εκπλήξεις, το Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του στις 20, 21, 27 και 28 Δεκεμβρίου.
Η Ακρόπολη φτιαγμένη με Lego
Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν για πρώτη φορά από κοντά την ευφάνταστη μακέτα φτιαγμένη με Lego που δώρισε πρόσφατα το Μουσείο Nicholson του Σίδνεϋ στο Μουσείο Ακρόπολης. Η Ακρόπολη χτίστηκε αποκλειστικά από 120.000 τουβλάκια Lego σε περίπου 300 ώρες από τον Ryan McNaught και έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες στο Μουσείο Nicholson. Το Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει παιδικά προγράμματα για το 2015 που θα δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες να πειραματιστούν κι εκείνοι με παρόμοια τουβλάκια.

Παιδικό εργαστήριο «Στόλισε την ξύλινη θεά»
Στο ναό της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, στην Ακρόπολη, υπήρχε το ξόανο της θεάς, ένα πανάρχαιο ξύλινο άγαλμα που λέγεται ότι είχε πέσει από τον ουρανό. Οι αρχαίοι Αθηναίοι τιμούσαν τη θεά φροντίζοντας το άγαλμά της με ξεχωριστό τρόπο σε γιορτινές μέρες. Το έπλεναν, το στόλιζαν με κοσμήματα και στη γιορτή των Παναθηναίων τού έδιναν ένα καινούριο καταστόλιστο ρούχο, διακοσμημένο με την περίφημη μάχη των Ολύμπιων θεών εναντίον των Γιγάντων. Μια βόλτα ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου και οι  δημιουργικοί πειραματισμοί των παιδιών με σύγχρονα υλικά θα καταλήξουν στο δικό τους στολισμένο ξόανο, κόσμημα για το γιορτινό τους σπίτι ή δώρο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ημέρες και Ώρες κινητού εργαστηρίου:
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 11:30 π.μ. & 1:30 μ.μ.
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου & Κυριακή 28 Δεκεμβρίου: 11:30 π.μ. & 1:30 μ.μ.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου και απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 3 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήρι: 25 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 60 λεπτά.

Παιδικό εργαστήριο «Δώρα για θεούς και ανθρώπους»

Στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν  στολίδια στα έργα τέχνης του Μουσείου που μιλούν για τα δώρα στην αρχαιότητα. Τα αρχαία στολίδια θα αποτελέσουν έμπνευση για νέες φωτεινές  δημιουργίες, σύγχρονα δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων.

Ημέρες και Ώρες κινητού εργαστηρίου:

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 5:30 μ.μ.
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου & Κυριακή 28 Δεκεμβρίου: 5:30 μ.μ.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου και απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 60 λεπτά.

Παιδικό εργαστήριο «Αρχαία έθιμα και στολίδια για την καλή χρονιά»

Τι εύχονται τα παιδιά για την καινούρια χρονιά; Υγεία, αγάπη, δύναμη και σοφία; Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εργαστηρίου τα παιδιά  θα φτιάξουν  – με φαντασία και πολλά σύγχρονα υλικά – ένα γούρι,  με στολίδια εμπνευσμένα από τα αντικείμενα του Μουσείου. Και, φυσικά,   θα στολίσουν  και φέτος την Ειρεσιώνη του Μουσείου, ένα κλαδί ελιάς, όπως έκαναν στην αρχαία Αθήνα για την καλή τύχη.
Ημέρες και Ώρες εργαστηρίου:
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. & 1 μ.μ.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ και απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 45 λεπτά.

10.12.2014_Σε γιορτινό κλίμα το Μουσείο Ακρόπολης_2
«Οι Αθηναίοι και οι άλλοι στο Μουσείο Ακρόπολης»
Ο αρχαίος κόσμος, όπως και ο σύγχρονος, ήταν κόσμος επαφών μεταξύ λαών και πολιτισμών. Πώς έβλεπαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το ποικιλόμορφο περιβάλλον; Πώς προσδιόριζαν τους άλλους σε σχέση με τους ίδιους; Μια συζήτηση με τους Αρχαιολόγους- Φροντιστές του Μουσείου μπροστά από τα κατάλοιπα του ιερού της Ακρόπολης σχετικά με την παρουσία των «ξένων» στην περιοχή της αρχαίας Αθήνας διαχρονικά.

Ημέρα και Ώρα παρουσίασης:
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου: 1 μ.μ.
Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου γενικής εισόδου. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή: Έως 30 επισκέπτες. Διάρκεια παρουσίασης: 60 λεπτά.

Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το Μουσείο θα καλωσορίσει για πρώτη φορά την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία με τη συμμετοχή της από το 1881 σε εθνικές, θρησκευτικές εορτές και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους συνδετικούς κρίκους μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού που αγρυπνά στις ελληνικές θάλασσες και των Πολιτών της χώρας. Παράλληλα, με την παρουσία της σε διεθνή Φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό. Η Μπάντα θα παρουσιάσει  χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Πλωτάρχη Γεώργιου Τσιλιμπάρη. Θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Ευδοκία Μωυσίδου και ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος.

10.12.2014_Σε γιορτινό κλίμα το Μουσείο Ακρόπολης_1

Το γούρι για το 2015
Το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2015 έχει θέμα το νεαρό παιχνιδιάρη θεό που προσωποποιεί την ισχυρή φυσική έλξη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Εμπνέεται από παράσταση αγγείου του τέλους του 5ου αι. π.Χ. από το Ιερό της Νύμφης στα νότια της Ακρόπολης. Ο Έρωτας φτερουγίζει ανάμεσα σε νεαρές κοπέλες που προσφέρουν στη νύφη κατά την προετοιμασία του γάμου, κιβωτίδια με δώρα.

 

Πηγή: naftemporiki.gr