UA-49499200-1

«Περπατώ εις το δάσος» στο Δημοτικό Σχολείο Νομίων

5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_2 5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_1

 Μια πολύ όμορφη θεατρική παράσταση με πρωταγνωνιστές μικρά παιδιά παρακολουθήσαμε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νομίων. Το εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού του συλλόγου «Πολιτιστικές Διαδρομές», υπό την καθοδήγηση της παιδαγωγού κας Νέλλης Κουτσανδρέα, παρουσίασε την θεατρική παράσταση «Περπατώ εις το δάσος».

5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_3 5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_7

Ένα παραμυθομπέρδεμα ήταν η ανωτέρω παράσταση όπως μας είπε η κα Νέλλη Κουτσανδρέα, η οποία συνεχίζοντας μας ανέφερε: «Στο ανατρεπτικό αυτό παραμύθι μπερδεύονται πολλά κλασικά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοντορεβυθούλης κ.α.). Ολ’ αυτά διασταυρώνονται,συνδυάζονται μεταξύ τους και τελικά φτιάχνουν την περιπετειώδη διαδρομή μιας αλλόκοτης ηρωίδας. Η ηρωίδα του έργου είναι ένα κορίτσι γεμάτο κουράγιο, που ακούει στο όνομα Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά που θα μπορούσε επίσης να λέγεται Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κατερίνα, Μαρία, Ελένη, Στέλλα. Τα εμπόδια, οι ταλαιπωρίες και οι κίνδυνοι που συναντάει η ηρωίδα καθώς προσπαθεί να βρεί το δρόμο της μέσα στο δάσος, ίσως δεν είναι κατά βάθος παρά οι φόβοι της, οι διασταγμοί της, οι προκαταλήψεις της».

5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_4 5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_5

Όλοι απόλαυσαν τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι μικροί ήρωες απέδωσαν τους ρόλους τους. Με αυθορμητισμό, με λόγο ζωντανό αλλά και συγκρατημένο κάποιες φορές ταξίδεψαν τους θεατές σε άλλες εποχές, ανασύροντας ταυτόχρονα από όλους αναμνήσεις, εικόνες και συναισθήματα. Και όπως μας τόνισε η κα Νέλλη Κουτσανδρέα: «Ένα μυητικό ταξίδι είναι λοιπόν το «Περπατώ εις το δάσος». Είναι η πορεία του καθενός από εμάς μέσα στη ζωή, για ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του και τους άλλους, για να ενσωματώσει τον εαυτό του μέσα στον κόσμο».

5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_6 5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_8

Στο τέλος της παράστασης μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου  κ. Παντελή Γεώργα. Συζητήσαμε για το πως είδε την θεατρική παράσταση, για τις δράσεις του Συλλόγου «Πολιτιστικές Διαδρομές», αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται ολ’ αυτά τα χρόνια προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό τόσο το επίπεδο πολιτισμού του τόπου, όσο και το όμορφο παλαιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Νομίων.

Ερώτηση: Παρακολουθήσαμε μια όμορφη θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή μικρών παιδιών σ’ έναν όμορφο χώρο, το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Νομίων. Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας;

Καταρχήν, εκ μέρους του συλλόγου «Πολιτιστικές Διαδρομές» θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας και το ενδιαφέρον της εφημερίδας σας.  Σημασία δεν έχει αν είμαστε εμείς ικανοποιημένοι, αλλά αν έμειναν ικανοποιημένα τα παιδιά και βέβαια, είναι σημαντικό που αυτά απόλαυσαν τη διαδρομή του θεατρικού, υπό την καθοδήγηση της Νέλλης Κουτσανδρέα και το αποτέλεσμα, όπως φάνηκε ικανοποίησε όλες τις πλευρές.

Ερώτηση: Σκοπεύετε σαν σύλλογος να συνεχίσετε δράσεις τέτοιας μορφής;

Ο Σύλλογος «Πολιτιστικές Διαδρομές», μέσω των μελών του, που είναι κυρίως  κάτοικοι του δήμου Μονεμβασίας που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου, από την ίδρυση του το 2005 και κάθε χρόνο διοργανώνει και υποστηρίζει αντίστοιχες εκδηλώσεις.  Οι Πολιτιστικές Διαδρομές, στα 8 χρόνια παρουσίας, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την Κινηματογραφική Λέσχη Μονεμβασίας που λειτουργεί ήδη από το 2008.

Μεταξύ των δράσεων του συλλόγου είναι η καλοκαιρινή έκθεση βιβλίου, βιβλιοπαρουσιάσεις από αξιόλογους συγγραφείς, εκδόσεις ημερολογίων, εκθέσεις σπάνιου φωτογραφικού υλικού, οργάνωση θεατρικών παραστάσεων και υπαίθριων προβολών ταινιών.

Τα τελευταία χρόνια οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» έχουν φιλοξενήσει αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως τους ENCARDIA και το χορευτικό BALLO DEL MARE, τους ΧΑЇΝΗΔΕΣ, τον ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ, τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ, τον ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΟΥΛΗ, την ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ και τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Ερώτηση:  Από την αποψινή παράσταση αλλά και από την μέχρι τώρα πορεία σας δίνεται ζωή τόσο στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου των Νομίων όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Δώστε μας την άποψη σας πάνω σ΄αυτό;

Το κτίριο του δημοτικού σχολείου των Νομίων χρησιμοποιείται από το 2008 για τις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Μονεμβασίας, την οποία ο σύλλογος Πολιτιστικές Διαδρομές ίδρυσε και συντηρεί με εθελοντική συμμετοχή των μελών του.  Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, στο κτίριο της κινηματογραφικής λέσχης Μονεμβασίας, έχουν φιλοξενηθεί πολλές πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου μας, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις κ.ά. δίνοντας έτσι ζωή και πάλι σε ένα κτίριο που για δεκαετίες έμεινε σε αχρηστία. Η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων για πολιτιστικούς σκοπούς και επανένταξη στις σύγχρονες  ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, σε συνδυασμό με εθελοντική εργασία από μέλη του συλλόγου, με προσωπική εργασία και αφιέρωση σημαντικού χρόνου έχει αποφέρει αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις  των «Πολιτιστικών Διαδρομών» στην περιοχή της Μονεμβασίας  γενικότερα.

Σας  καλούμε όλους να γίνετε μέλη μας και να συμμετέχετε στο δημιουργικό ταξίδι των «Πολιτιστικών Διαδρομών»

5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_10 5.6.2014_Περπατώ εις το δάσος_9

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76