UA-49499200-1

Ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

17.5.2016_Ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο θερμότερος

Ο Απρίλιος ήταν ο θερμότερος τέτοιος μήνας του χρόνου που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της NASA. Το νέο ρεκόρ σηματοδοτεί το δωδέκατο συνεχόμενο μήνα που σημειώνει ρεκόρ θερμοκρασίας, με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή να αποτελεί την κύρια αιτία του ανησυχητικού φαινομένου.

Τα δεδομένα της NASA χρησιμοποιούν τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ 1951 και 1980 ως μέτρο σύγκρισης. Ο Απρίλιος του 2016 ήταν 1,11 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο 1951-1980, αποτελώντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία υπερβαίνει το μέσο όρο κατά τουλάχιστον ένα βαθμό Κελσίου. Ο προηγούμενος θερμότερος Απρίλιος ήταν αυτός του 2010, όταν η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0,24 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον Γκάβιν Σμιντ, διευθυντή Μελετών του Διαστήματος του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA, μπορούμε ήδη να προβλέψουμε με σχετική βεβαιότητα ότι το 2016 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με 15 από τα 16 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί να λαμβάνουν χώρα μετά το 2001.

Ο Απρίλιος του 2016 αποτελεί επίσης τον 369ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η θερμοκρασία ήταν είτε υψηλότερη από το μέσο όρο, είτε ακριβώς στον μέσο όρο. Ο τελευταίος μήνας που ήταν ψυχρότερος από το μέσο όρο ήταν ο Ιούλιος του 1985, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA.

Μέρη της Ρωσίας, της Αλάσκα, της δυτικής Γροιλανδίας και της βόρειας Αφρικής, σημείωσαν θερμοκρασία τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο Απριλίου. Ένα μεγάλο μέρος της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Βόρειας Αφρικής, της Βραζιλίας, των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του δυτικού Καναδά είχαν θερμοκρασίες κατά τουλάχιστον δύο βαθμούς πάνω από το μέσο όρο Απριλίου.

Αντίθετα, κάποια μικρά τμήματα της Ανταρκτικής, του νότιου τμήματος της Νότιας Αμερικής, του ανατολικού Καναδά, του βόρειου Ειρηνικού και του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, σημείωσαν μέσες θερμοκρασίες ελάχιστα κάτω από το μέσο όρο.

Άλλες υπηρεσίες, όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών και η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα δημοσιεύσουν τις δικές τους μετρήσεις τις επόμενες ημέρες, όμως τα στοιχεία τους αναμένεται να συμφωνούν πλήρως με αυτά της NASA.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76