UA-49499200-1

Ουκρανία: Σοκ από την κατάρριψη του Boeing με τους 298 επιβάτες

18.7.2014_Ουκρανία  σοκ από την κατάρριψη του Boeing με τους 298 επιβάτεςΕπικίνδυνη τροπή παίρνει η κρίση στην Ουκρανία με την διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε αναβρασμό έπειτα και από την κατάρριψη την Πέμπτη με πύραυλο, αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών τύπου Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH17 από Αμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, με τουλάχιστον 298 επιβάτες στην Ανατολική Ουκρανία. Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το αεροσκάφος το οποίο  μετέφερε 283 επιβάτες και 15 μέλη πλήρωμα κατέπεσε στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να κατηγορεί τους  φιλορώσους αποσχιστές για την κατάρριψη του, ενώ από την πλευρά τους οι αποσχιστές κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για τη συντριβή.

Από την συντριβή δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για το συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η Eurocontrol.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροσκάφος πετούσε στο επίπεδο πτήσης 330 (περίπου 10.000 μέτρα ή 33.000 πόδια), όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ» ανέφερε η Eurocontrol, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Ο διάδρομος αυτός είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια), αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Μετά τη συντριβή, όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου, ανέφερε η ανακοίνωση της Eurocontrol.

Το Μπόινγκ 777 είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ στις 12:15 σήμερα (τοπική ώρα) και αναμενόταν να φτάσει στην Κουάλα Λουμπούρ στις 06:10 το πρωί (01:00 ώρα Ελλάδας).

Τα θύματα

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση τουλάχιστον 154 ήταν οι Ολλανδοί που επέβαιναν στο αεροσκάφος και έχασαν τη ζωή τους, την ίδια τύχη είχαν και 27 Αυστραλοί, ακόμη 23 υπήκοοι Μαλαισίας επέβαιναν στο αεροσκάφος, 11 άνθρωποι από την Ινδονησία, έξι Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Σύμφωνα με τις Μαλαισιανές Αερογραμμές στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν ακόμη 47 επιβάτες των οποίων η εθνικότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Τα 15 μέλη του πληρώματος είναι από την Μαλαισία.

«Τρομοκρατική ενέργεια»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Επίσης ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Ωστόσο ένα ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Λίγες ώρες αργότερα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει από πού ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε.

Διεθνείς αντιδράσεις

ΗΠΑ

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους είναι μια «φοβερή τραγωδία» και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για να συμβάλουν να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Ο Ομπάμα είπε ότι αξιωματούχοι ερευνούν εάν Αμερικανοί πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος.

«Φαίνεται πως είναι μια φοβερή τραγωδία» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη για να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη και για ποιο λόγο» συνέχισε ο ίδιος στην αρχή μιας ομιλίας που εκφώνησε για τις υποδομές μεταφορών στο Ούλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ (ανατολικές ΗΠΑ).

Δεν ήταν ατύχημα δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο λίγες ώρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.

Ο Μπάιντεν προσέφερε στις ουκρανικές αρχές τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες του Κιέβου να ερευνήσει και να προσδιορίσει τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ 777 στα σύνορα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ε.Ε.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας βαρόνη Κάθριν Άστον ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και όλα τα μέρη να «μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της τραγικής συντριβής στην ουκρανική επικράτεια της πτήσης των Malaysia Airlines από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και την απώλεια τόσων πολλών ζωών», ανάφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.

«Οι συνθήκες (της συντριβής του αεροσκάφους) πρέπει να εξακριβωθούν χωρίς καθυστέρηση και η διεθνής έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία», προσέθεσε η Άστον.

«Χωρίς να κάνουμε πρόωρες κρίσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή, καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον παραλογισμό της απώλειας ζωών στην ανατολική Ουκρανία, να απέχουν από κάθε κλιμάκωση και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Για έγκλημα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος  ζήτησε «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος από τη συντριβή του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επέστρεψε στη χώρα του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνοντας σοκαρισμένος από την είδηση της συντριβής του Boeing.

Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία την Παρασκευή μετά την συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους.

Διπλωμάτες δήλωσαν αρχικά ότι η συνεδρίαση του Σ..Α του ΟΗΕ θα γινόταν στις 15:00 σήμερα (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), αργότερα όμως ανέφεραν ότι ενδέχεται να επισπευσθεί και να γίνει το πρωί (τοπική ώρα).

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Δεν θα είχε συμβεί εάν επικρατούσε ειρήνη στην περιοχή»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.

«Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή, ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα «βαθιά του συλλυπητήρια» στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή του αεροσκάφους.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να μεταφέρει τη βαθύτατη συμπάθεια και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ σε δηλώσεις δήλωσε σοκαρίσμενος και απαίτησε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτή που ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Επίσης είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι πρέπει οι ερευνητές να έχουν πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο του δυστυχήματος.

Εκεχειρία προτείνουν οι φιλορώσοι αποσχιστές

Εν τω μεταξύ ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αποσχιστών πρότεινε να κηρυχθεί μια ολιγοήμερη εκεχειρία στην περιοχή για να επιτραπεί να ανασυρθούν τα συντρίμμια και οι σοροί των θυμάτων και να διεξαχθούν έρευνες στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος.

Όμως ο επικεφαλής τωνυπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα ότι ένοπλοι αποσχιστές παρεμποδίζουν τις προσπάθειες έρευνας στην περιοχή.

«Το έργο των ερευνών είναι δύσκολο, επειδή μιλάμε για μια μεγάλη ακτίνα (σ.σ. διασποράς των συντριμμιών). . . αλλά και διότι οι ένοπλοι τρομοκράτες που βρίσκονται επιτόπου εμποδίζουν τις προσπάθειες» να ανασυρθούν συντρίμμια ή τα θύματα, είπε ο Σερχίι Μπασκόβσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76