UA-49499200-1

Οι οδηγίες του ΥΠΟΙΚ για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

4.4.2014_Οδηγίες ΥΠΟΙΚ φορολογικές δηλώσειςΤο υπουργείο Οικονομικών δεν θα ταχυδρομήσει φέτος οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων τις οποίες θα πρέπει να βρούμε ηλεκτρονικά. Επίσης, δεν θα στείλει ούτε ειδοποίηση πληρωμής του φόρου ή εκκαθαριστικό. Δηλαδή, και το τι θα πληρώσουμε, επίσης θα το μάθουμε μέσω Internet.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο λεγόμενο «βιβλιαράκι οδηγιών» του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναρτήθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα του Taxis και το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο κάνοντας κλικ εδώ. Στο προλογικό του σημείωμα ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων στέκεται στις βασικές αλλαγές που επέρχονται φέτος και ιδιαίτερα στη διαδικασία ηλεκτρονικής προσυμπλήρωσης  των  φορολογικών δηλώσεων.

Οι οδηγίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία καθώς ο φορολογούμενος θα πρέπει να τσεκάρει ότι τα ποσά των εισοδημάτων όπως αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών, είναι τα ίδια με αυτά που φαίνονται στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Σε περίπτωση συμφωνίας, ο φορολογούμενος έχει σοβαρές πιθανότητες να γλιτώσει από τον φορολογικό έλεγχο ενώ σε περίπτωση ασυμφωνίας και πάλι του ηλεκτρονικό σύστημα θα τον ενημερώσει αν θα πρέπει να ταχυδρομήσει τις βεβαιώσεις και τα δικαιολογητικά στην Δ.Ο.Υ ή αν θα πρέπει να προσέλθει ο ίδιος για έλεγχο. Από το προλογικό σημείωμα του κ. Θεοχάρη, αξίζει να αναφερθούν τα εξής:

·       Η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος καθώς και για τους κατοίκους εξωτερικού. Η μοναδική εξαίρεση είναι οι δηλώσεις που υποβάλλονται από τους κληρονόμους για λογαριασμό αποβιωσάντων
·       Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 30/06
·       Για πρώτη φορά εισάγεται η καινοτομία της προ-συμπλήρωσης, αφού όλοι όσοι δίνουν βεβαιώσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και για εμπορικές συναλλαγές, υποχρεώθηκαν σε αποστολή στοιχείων που θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα της κάθε δήλωσης.

Σε περίπτωση ασυμφωνίας των στοιχείων είναι προτιμότερο οι φορολογούμενοι να απευθύνονται για διορθώσεις στους φορείς που χορήγησαν την βεβαίωση. Με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία είναι πλήρης και δεν υπάρχει κίνδυνος ελέγχου. «Πέρσι, για πρώτη φορά, οδηγήθηκαν δηλώσεις προς έλεγχο από την Δ.Ο.Υ., με ειδική ειδοποίηση κατά την διάρκεια της υποβολής. Φέτος, προχωρώντας με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλάξαμε στις περισσότερες περιπτώσεις την διαδικασία, ώστε ο έλεγχος να γίνεται κεντρικά χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη. Σε περίπτωση που η δήλωσή σας επιλεχθεί για έλεγχο εφαρμογή θα σας ενημερώνει κατά πόσον θα πρέπει να στείλετε ταχυδρομικά τα παραστατικά ή αν θα πρέπει να επισκεφθείτε την Δ.Ο.Υ. για να προχωρήσει η διαδικασία προσδιορισμού του φόρου σας» αναφέρει το βιβλιαράκι οδηγιών.
·       Η υποβολή της δήλωσης, εφόσον δεν οδηγεί σε έλεγχο, προσδιορίζει άμεσα το καταβλητέο ποσό του φόρου και σας ενημερώνει για τις δόσεις και την ταυτότητα οφειλής με την οποία μπορείτε να τον καταβάλλετε στις τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. Η πράξη προσδιορισμού του φόρου, δεν θα σας αποσταλεί ταχυδρομικά, αλλά έχετε την δυνατότητα να την εκτυπώσετε επί τόπου.
·       Ας σημειωθεί πως, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης γιατί ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής, η καταβολή του φόρου σε τρείς δόσεις γίνεται στους ίδιους μήνες (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο), αντίθετα πιθανή καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε εκπρόθεσμες υποβολές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
·       Φορολογικά, καθιερώνονται τρεις κλίμακες φόρου εισοδήματος: α) κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους, β) κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπορικές επιχειρήσεις και γ) κλίμακα για εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες.
·       Καταργήθηκε το αφορολόγητο ποσό και προβλέπεται πλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ.
·       Στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για αγορά φαρμάκων.
·       Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2013 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
·       Οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

 

                                                                                                                  Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Πελοπόννησος Expo 2024: Το Επιμελητήριο Λακωνίας επιχορηγεί τη συμμετοχή των μελών του

Η Πελοπόννησος Expo 2024 συνδιοργανώνεται από τα επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου και αποτελεί μια ακόμη …

G-EZ117CQG76