UA-49499200-1

Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων και οι «Μαγεμένες» υποδέχονται ξανά το κοινό

6.10.2015_Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

Το νοερό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, που υπόσχονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τα αντίγραφα των περίφημων «Μαγεμένων» αλλά και οι δεκάδες εφευρέσεις και τα αξιοθαύμαστα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, θα συνεχιστεί έως τις 5 Ιανουαρίου 2016.

Αφετηρία για τη διαδρομή στην ιστορία, που θα ξεκινήσει ξανά στις 5 Οκτωβρίου (οι αίθουσες ήταν ανοιχτές και στη διάρκεια της ΔΕΘ), θα είναι το περίπτερο 3 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo.
Κατά τη διάρκεια της 80ής ΔΕΘ, μόνο οι «Μαγεμένες» προσέλκυσαν 170.000 επισκέπτες (επί συνόλου 216.634 σε όλη την έκθεση). Τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, «επέστρεψαν» ως αντίγραφα, ύστερα από 151 χρόνια, στη γενέθλια πόλη τους και θα παραμείνουν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρι το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και τους φορείς αποφασίσουν πού θα τοποθετηθούν.

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» και «Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων» προέρχεται  από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία και από το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών Κώστα Κοτσανά, το οποίο βρίσκεται επίσης στο Κατάκολο.
Η πρώτη ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή 40 αξιόπιστων και λειτουργικών ομοιωμάτων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει 42 ανακατασκευασμένα λειτουργικά μουσικά όργανα, των οποίων η δημιουργία βασίστηκε αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις. Μερικά από τα εκθέματα είναι το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα – με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν, η λύρα του Ερμή, η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, η πανδούρα, η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφούς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά.

Πληροφορίες
Η επίσκεψη στον χώρο που βρίσκονται τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» είναι δωρεάν. Το εισιτήριο για την υπόλοιπη έκθεση είναι 5 ευρώ για μεμονωμένους επισκέπτες και 4 ευρώ το άτομο για σχολεία, ενώ παρέχεται δωρεάν χώρος στάθμευσης. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 09:00-14:00 τις καθημερινές, την Κυριακή 10:00-16:00, ενώ το Σάββατο είναι κλειστή. Τηλέφωνα πληροφοριών και κρατήσεων (για τις επισκέψεις των σχολείων): 2310 291264, 2310 291233 & 2310 291248.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76