UA-49499200-1

Νέα δεδομένα για τις ιδιωτικοποιήσεις

21.2.2015_Eurogroup - Οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις της ΕλλάδαςΣυνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup και ενέκρινε την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων, που είχε αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση. Το επόμενο στάδιο είναι η έγκρισή του από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από το Eurogroup, στην τελευταία συνεδρίασή του.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να μην ακυρώσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και θα σεβαστούν τους σχετικούς διαγωνισμούς. Επίσης, θα διαφυλάξουν την εξασφάλιση βασικών αγαθών και υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο από τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες, με βάση τους εθνικούς στόχους και την κοινοτική νομοθεσία. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εξετάσει τις ιδιωτικοποιήσεις εκείνες που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, με σκοπό να βελτιωθούν οι όροι τους και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη.

Στο εξής θα εφαρμοστεί μια προσέγγιση βάσει της οποίας θα εξεταστεί η κάθε περίπτωση χωριστά με έμφαση τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, τα μακροχρόνια συμβόλαια και την προσέλκυση επενδύσεων. Τέλος, θα ενοποιηθεί το ΤΑΙΠΕΔ με άλλες δημόσιες διαχειριστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπηρεσίες της Κομισιόν εξέτασαν λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών.

 

Πηγή: portal.tee.gr

Check Also

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί …

G-EZ117CQG76