UA-49499200-1

Μοναδική διαφορετικότητα μέσα από παιδικά μάτια

1.11.2015_Μοναδική διαφορετικότητα μέσα από παιδικά μάτια
Ομαδικό έργο παιδιών 12 ετών. Βραβευμένη συμμετοχή σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Αναδεικνύοντας τη μοναδική προσωπικότητα του καθένα μας, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία, παιδιά 3 έως 14 ετών σχολιάζουν με έργα τέχνης τη διαφορετικότητα, που συνδέεται με την εμφάνιση και τις μαθησιακές ή άλλες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων.

Με 114 έργα ζωγραφικής, κόμικς και κατασκευές που φιλοτέχνησαν αυτά τα παιδιά, αναφερόμενα στη διαφορετικότητα με τον δικό τους ευαίσθητο και εύστοχο τρόπο, η έκθεση, με τίτλο «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός», εγκαινιάστηκε  στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό

Στόχος της έκθεσης είναι να συμβάλει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τον προβληματισμό και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ώστε τα παιδιά να μην κυριεύονται από εμμονές και να μην επηρεάζονται από μισαλλοδοξίες, αλλά, αντίθετα, να συνδιαλέγονται, να διεκδικούν τη δική τους ταυτότητα, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου και την ειρηνική συνύπαρξη με αυτόν.

Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, τα εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιεί, καθώς και από τις συνεργασίες του με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Ζωγράφου και με το International Paint Pals – Youth Art Connection, στην Ατλάντα της Αμερικής. Επίσης, την έκθεση εμπλουτίζουν έργα από τις συλλογές που διαθέτουν το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο της Νορβηγίας, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα της Ιαπωνίας και η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η έκθεση «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός» εντάσσεται στο έργο «Διαφορετικότητα & ρατσισμός», που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Χαιρετισμός από σημαντικές προσωπικότητες

Στις 31 Οκτωβρίου, σημαντικές προσωπικότητες από τους συνεργαζόμενους φορείς και οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών απεύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό. Ο λόγος, για την υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Αναστασία Κατσιλιέρη, την πρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, Δάφνη Οικονόμου, τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και γενικό διευθυντή της Unicef στην Ελλάδα, Ηλία Λυμπέρη, την υπεύθυνη Τύπου και Πολιτιστικών της Πρεσβείας της Νορβηγίας, Χριστίνα Σορδίνα και – εκ μέρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη – τον διευθυντή του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», Σωτήρη Λαγανόπουλο, και τη διαχειρίστρια προγραμμάτων, Τζένη Λαζάρου.

Δράσεις και σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, 3.500 παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού θα επεξεργαστούν τις έννοιες της διαφορετικότητας και του ρατσισμού, με αφορμή τα έργα ζωγραφικής και τις κατασκευές συνομηλίκων τους, συμμετέχοντας στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί το Μουσείο Παιδικής Τέχνης. Τα σχολεία τής Περιφέρειας, που αδυνατούν να επισκεφτούν το Μουσείο, μπορούν να δανειστούν το κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η διαφορετικότητα μέσα από την τέχνη».

Έως το τέλος Ιουνίου που θα διαρκέσει η έκθεση, οι μεμονωμένοι επισκέπτες όλων των ηλικιών, με το ατομικό εισιτήριο του Μουσείου των 2 ευρώ, μέσα από 10 διαφορετικά παιχνίδια και δράσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας, να προβληματιστούν για τις συνέπειες του ρατσισμού, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς. Να δουν τη διαφορετικότητα με διαφορετικά μάτια.

Για την ανάδειξη της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, παρουσιάζοντας εκθέσεις  για την ανάδειξη της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στόχος του είναι να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την τέχνη από την παιδική ηλικία. Στο Μουσείο πραγματοποιούνται σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5 έως 13 ετών και σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Η συνεργασία του Μουσείου με φορείς και σχολεία στην περιφέρεια πραγματοποιείται με τον δανεισμό κινητού εκπαιδευτικού υλικού με τη μορφή των «μουσειοσκευών». Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεών του, προτείνονται δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.

Πληροφορίες
Μουσείο Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9 (προέκταση οδού Βουλής) –  Πλάκα, τηλ.: 210 3312621, 210 3312750. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00, Κυριακή: 11.00 – 14.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για τη «Μονή της Χώρας»

Με ανακοίνωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αναφέρεται στην πρόσφατη μετατροπή …

G-EZ117CQG76