UA-49499200-1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ για την Αρχαία Θήβα

14.5.2015_Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του ΚΕΠΗΘΟ για την Αρχαία Θήβα_ΚΟΙΝΟ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 η ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. στη Θήβα, με θέμα “Αρχαία Θήβα: Πτυχές της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας της”.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος με την κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή και τον κ. Ιωάννη Φάπα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος με την κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή και τον κ. Ιωάννη Φάπα.
Ο  Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, ο  Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου, εκ μέρους του Κέντρου Θηβαϊκού Πολιτισμού  ο κ. Απόστολος Δαγδελένης και εκ μέρους του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Αναστασίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αλέξης Διακόπουλος

Ο κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου.
Ο κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου.
Ο κ. Απόστολος Δαγδελένης.
Ο κ. Απόστολος Δαγδελένης.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τις παρουσιάσεις των εισηγητών και εντυπωσιάστηκαν από την υψηλού επιπέδου επιστημονική τους κατάρτιση. Ο διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Αρχαιολόγος του Μουσείου Θηβών κ. Ιωάννης Φάπας,  μίλησε για τους ιδρυτικούς μύθους της Θήβας και τον αρχαιολογικό πλούτο των Μυκηναϊκών και πρώιμων ιστορικών της χρόνων, ενώ η Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή παρουσίασε την Αρχαία Θήβα μέσα από φωτογραφίες των εκθεμάτων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, που θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει για πρώτη φορά το εσωτερικό του νέου Μουσείου. Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μπουραζέλης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση ωστόσο αντ’ αυτού εισηγήθηκε ο μεταπτυχιακός φοιτητής του κ. Στέλιος Ανδριόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα Αρχαία Ιερά της Βοιωτίας.

Τα βιογραφικά των εισηγητών επιστημόνων ανέγνωσε ο κ. Χρήστος Χρήστου, μέλος του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. 

14.5.2015_Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του ΚΕΠΗΘΟ για την Αρχαία Θήβα_ΚΑΔΜΟΣ

Στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το αγαλματίδιο με παράσταση του μυθολογικού ιδρυτή της Θήβας Κάδμου να παλεύει με το δράκο, από τον εμπνευστή του και  δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Θηβαίων κ. Γρηγόρη Παπαβασιλείου, που κέρδισε τα θετικότερα σχόλια. Στη συνέχεια προβλήθηκε σχετικό βίντεο γύρω από τους μύθους για την ίδρυση της Αρχαίας Θήβας, που περιελάμβανε εξαιρετικά πλάνα από την Θήβα στη σημερινή της μορφή με τους αρχαιολογικούς της χώρους και τα αξιοθέατα, αλλά και όλη τη διαδικασία κατασκευής του αγαλματιδίου.

Η βράβευση του κ. Νικόλαου Κόλλια από τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου.
Η βράβευση του κ. Νικόλαου Κόλλια από τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου.

Ακολούθησε η βράβευση του Προέδρου της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας κ. Νικόλαου Κόλλια για την προσφορά του στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου, την πολυετή δράση του στην Εταιρεία και το πλούσιο συγγραφικό του έργο, που αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο και παρακαταθήκη για κάθε είδους αναζήτηση, έρευνα και επιμόρφωση. Την βράβευση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου.

Ο Προέδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κ. Νικόλαος Κόλλιας με τον κ. Στέλιο Ανδριόπουλο.
Ο Προέδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κ. Νικόλαος Κόλλιας με τον κ. Στέλιο Ανδριόπουλο.

Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του που προηγήθηκε, συνεχάρη το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης τονίζοντας ότι ο Δήμος επιθυμεί την αγαστή συνεργασία προκειμένου από κοινού να αναδειχθεί η πόλη, σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά : 

“Η ένδοξη ιστορία της Θήβας δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη. Στην ανάδειξη των  μνημείων μας, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, κράτος,αυτοδιοίκηση, αρχαιολογία, πολιτιστικοί φορείς, όλοι. Οι προοπτικές της Θήβας είναι μεγάλες, αλλά απαιτούνται ορισμένες κινήσεις που θα την κάνουν πιο εύκολα προσβάσιμη. Η αξιοποίηση των υπαρχόντων μνημείων και φυσικά με ναυαρχίδα το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, πιστεύω θα δώσουν στη Θήβα ένα σημαντικό πλεονέκτημα και θα τη μετατρέψουν σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου για όλη τη διάρκεια του έτους”.

Check Also

Γιορτή Αυτάρκειας στη Σπάρτη στο Πάρκο Γουδέ 17-18/9

Στην οικονομική κρίση που επικρατεί σε όλες τις χώρες, στα εκατομμύρια των ανθρώπων που χάθηκαν …

G-EZ117CQG76