UA-49499200-1

Μελωδική κατάνυξη στο 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

25.8.2014_Μελωδική κατάνυξη στο 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
Στην πορεία του, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, αλλά και της καθολικής παράδοσης.

Έξι ημέρες με μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης, που ανυψώνουν το πνεύμα και αντανακλούν το θείο και τα έργα των ανθρώπων, προσφέρει το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που πραγματοποιείται από την Παρασκευή 29 Αυγούστου έως την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στον ιερό χώρο του Ναού της Αποκάλυψης, στις 8.30 το βράδυ.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Φεστιβάλ – που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – έχει κατακτήσει, εδώ και 14 χρόνια, μία ξεχωριστή θέση ως μία ιδιαίτερη και σημαντική  διοργάνωση, μοναδική στο είδος της στον ελληνικό χώρο. Συνδυάζει την καλλιτεχνική αρτιότητα παρουσίασης με υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου εκδηλώσεις, όπως αρμόζει στην παράδοση του νησιού, που φιλοξενεί έναν ιερό χώρο, όπως είναι το Σπήλαιο, όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, και έχει γίνει σημείο αναφοράς πολλών ξένων επισκεπτών, γεγονός που ενισχύεται ακόμη περισσότερο, σήμερα, με την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Στην πορεία του, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, αλλά και της καθολικής παράδοσης, στον ανοικτό αμφιθεατρικό του χώρο. Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία συναυλία, αφιερωμένη στην επέτειο δύο μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, των 400 χρόνων του ζωγράφου  Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) και των 20 χρόνων του συνθέτη  Μάνου Χατζιδάκι,  που συνοδεύεται από προβολές εικόνων από τα έργα του πρώτου και τη ζωή του δεύτερου, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, με μαέστρο τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Άλκη Μπαλτά.
Η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, με μαέστρο την Χριστίνα Καλλιαρίδου, θα παρουσιάσει παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια από όλο τον κόσμο, βασισμένα στην θρησκευτική παράδοση, ενώ ύμνους από το βυζαντινό, μεταβυζαντινό, καθώς και το σύγχρονο ρεπερτόριο της ψαλτικής τέχνης, με έμφαση στην κρητική και κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση, θα αποδώσει η  Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης.
Ακόμα, στην καθιερωμένη συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο Παντελής Θαλασσινός – με τη συνοδεία οργανικού συνόλου – θα τραγουδήσει ελληνικά τραγούδια, που οι στίχοι τους αναφέρονται στη Φύση, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προβολές βωβού κινηματογράφου, για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες συνοδεύονται με ζωντανή μουσική. Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος επενδύει μουσικά την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, «Ο χρυσοθήρας», παίζοντας στο πιάνο γνωστά κομμάτια και αυτοσχεδιάζοντας εκείνη τη στιγμή, ενώ 10 μουσικοί, 4 εκτελεστές οργάνων και 6 χορωδοί του φωνητικού συνόλου «Eklipsis», με μαέστρο τον  Ματθαίο Λεγάκη, θα ντύσουν με την πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Σφυρή την ταινία του Carl Theodor Dreyer, «Το πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ» (1928).

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 29 Αυγούστου
Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης».
Σάββατο 30 Αυγούστου
Δύο μεγάλοι Έλληνες: Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) και Μάνος Χατζιδάκις – Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου.
Κυριακή 31 Αυγούστου
Παντελής Θαλασσινός – συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Νανά Μπινοπούλου. Τις φωνές συνοδεύει οργανικό σύνολο (λαούτο, μπουζούκι, βιολί, κρουστά, γκάιντα, τσαμπούνα, πιάνο, κοντραμπάσο).
Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου
«Ο χρυσοθήρας»: προβολή – παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου
«Το πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ» (Ιωάννα της Λωρραίνης), ένα από τα διασημότερα έργα του βουβού κινηματογράφου.
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου
Παιδική Χορωδία Κέρκυρας.

Πληροφορίες
Υπαίθριος χώρος του Ναού της Αποκάλυψης – Πάτμος. Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: τηλ.: 22473 60300, 22470 31666 και 22470 29363.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Χανιά: Για έβδομη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το Chania International Photo Festival, που συνδιοργανώνεται από τη Blank Wall …

G-EZ117CQG76