UA-49499200-1

Λαγκάδια Αρκαδίας: το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου

Λαγκάδια_2

Το παραδοσιακό χωριό Λαγκάδια Αρκαδίας, είναι ένας τόπος ξεχωριστός, γεμάτος φυσικό πλούτο και σπάνια αξιοθέατα, που συνδυάζει ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά, με εξαιρετικές υπηρεσίες διαμονής, φαγητού και διασκέδασης.

Κτισμένα σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, μέσα σε πλούσια βλάστηση, τα Λαγκάδια μοιάζουν να κρέμονται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Βρίσκονται στο κέντρο περίπου και προς τα βόρεια της Πελοποννήσου, πάνω στην Εθνική Οδό Τρίπολης-Πύργου  και απέχουν 66 χιλ. από την Τρίπολη και 78 χιλ. από τον Πύργο.

Το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά, τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλους.

Ένας φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας. Μετά την απελευθέρωση, οι κάτοικοι του χωριού επιδόθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο επάγγελμα του χτίστη σε όλη την Πελοπόννησο, κατασκευάζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, βρύσες και εκκλησίες. Η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα και έγιναν πλέον περιζήτητοι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια περίοδος μεγάλης ευημερίας και τα Λαγκάδια να γίνουν η μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας μετά την Τρίπολη με πληθυσμό σχεδόν 7.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1890.

1.4.2016_Λαγκάδια

Ο κεντρικός δρόμος διασχίζει τα Λαγκάδια σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, τα κτίρια όμως απλώνονται εκατέρωθεν του δρόμου, από το υψόμετρο των 500 μέτρων στον κάτω μαχαλά έως τα 1000 μέτρα στον πάνω μαχαλά. Έτσι, το χωριό απλώνεται αμφιθεατρικά, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.

Πέρα όμως την ομορφιά και την ιστορία τους, τα Λαγκάδια είναι και ένας σύγχρονος προορισμός διακοπών με οργανωμένες τουριστικές υποδομές, εξαιρετικό φαγητό και άφθονες επιλογές διασκέδασης και δραστηριοτήτων. Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, είναι γεμάτη ζωή και πλαισιώνεται από καφενεία, εστιατόρια και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ιστορικό σπίτι των Δελληγιάννηδων στην πάνω γειτονιά του οικισμού, με κειμήλια και σπάνια αντικείμενα της οικογένειας των προεστών Δελληγιάννηδων και τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, τη μητρόπολη των Λαγκαδίων στην πλατεία ηρώων, με το υπέροχο, πετρόκτιστο και το κωδωνοστάσι με το επιβλητικό ρολόι του 1910. Τέλος, από το εκκλησάκι της Παναγίας του Γούναρη (1862) στον πάνω μαχαλά, μπορεί κανείς να απολαύσει θέα μέχρι και το Ιόνιο.

Αρχοντικά, εκκλησίες, ερείπια παλιών οχυρώσεων, βρύσες, γεφύρια, εξωκλήσια, τα ερείπια του γειτονικού κάστρου της Άκοβας, αξίζουν να τα επισκεφθεί κανείς και να ανακαλύψει την αύρα της ιστορίας τους, ενώ οι τοπικές γιορτές και τα παραδοσιακά έθιμα αποτελούν άλλον έναν πολύ ενδιαφέροντα λόγο για μια επίσκεψη στα Λαγκάδια.

Λαγκάδια_1

Κοντινές αποδράσεις και αξιοθέατα

Ιδανική εκδρομή κοντά στο χωριό είναι το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις.

Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, δάση με έλατα, μοναδικές διαδρομές και περίπατοι, σε συνδυασμό με το ιδανικό κλίμα, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Επίσης σε μικρή απόσταση, η λίμνη του Λάδωνα, ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση. Πρόκειται για ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο με πολλές ομορφιές και ενδιαφέρουσες εικόνες, όπου μάλιστα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, όπως trekking, καγιάκ, seajets, 4×4 adventures κ.λ.π.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Τα Τέρια

Τα Τέρια είναι ένας μικρός οικισμός που ανήκει στην Κοινότητα Λιρών. Μπορεί να τον επισκεφτεί …

G-EZ117CQG76