UA-49499200-1

Η σπουδαία Laurie Anderson στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

23.6.2016_laurie-anderson

Η πολυσχιδής καλλιτέχνης θα βρεθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου στην Αθήνα στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο” 23 – 26 Ιουνίου 2016

Μπορούμε να γίνουμε, κυριολεκτικά, άλλοι άνθρωποι; Μπορούμε να αλλάξουμε τον νου, τα συναισθήματα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και υπάρχουμε μέσα στον κόσμο; 

Η απάντηση είναι, αναμφισβήτητα, ναι.

-Laurie Anderson

Η ανατρεπτική, πρωτοπόρος και πολυτάλαντη Laurie Anderson, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ενεργή συμβολή της στη σύγχρονη μουσική και την τέχνη της performance, έρχεται στην Αθήνα ως προσκεκλημένη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του προγράμματος Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 23 έως και τις 26 Ιουνίου.

Συνθέτρια, μουσικός, περφόρμερ, καλλιτέχνις, σκηνοθέτις η Laurie Anderson συνέβαλε στη διαμόρφωση του προγράμματος, περιστρέφοντάς το γύρω από την έννοια της Μεταμόρφωσης, με στόχο αφενός να αποτυπώσει τις αμέτρητες δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας μέσα στους χώρους του ΚΠΙΣΝ, και αφετέρου να ενθαρρύνει όλους όσους συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις να παρασυρθούν από την ανανεωτική ορμή των εναλλαγών που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ως πολυσχιδής καλλιτέχνης, η Laurie Anderson θα έχει ενεργή παρουσία στο πρόγραμμα, μέσα από τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις που καθρεφτίζουν την πολυδιάστατη έκφραση του έργου της και μέσω των οποίων οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια από τις πιο πρωτοποριακές και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του 20ου και 21ου αιώνα.

Ακολουθεί το αναλυτικότερο πρόγραμμα και η περιγραφή των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή της Laurie Anderson:

Σάββατο 25.06, στις 18:30, Φάρος
Συζήτητη “Metamorphosis”

Η Laurie Anderson συνομιλεί με την  Ελληνίδα στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, σε μια συζήτηση για τη μουσική και την τέχνη, με αφετηρία το πρόγραμμα Metamorphosis. Την συζήτηση θα συντονίσει η Limor Tomer, Γενική Διευθύντρια Συναυλιών Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, η οποία υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος.

Με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30 στην Αγορά.

Σάββατο 25.06, στις 21:30, Ξέφωτο
Performance
της Laurie Anderson

Η Laurie Anderson συγκαταλέγεται στις πιο αναγνωρισμένες και θαρραλέες μορφές της αμερικανικής (αλλά και της παγκόσμιας) καλλιτεχνικής κοινότητας. Η παραγωγή της εκτείνεται από τη μουσική και την performance έως την παρουσίαση πολυμεσικών έργων και πειραματικού θεάτρου και κινηματογράφου. Είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετήσουμε την πολυσχιδή προσωπικότητά της σε οποιαδήποτε κατηγορία, μιας και κάθε νέο εγχείρημα της Anderson είναι μια διερεύνηση των ορίων της ίδιας ως δημιουργού, αλλά και των ορίων της φόρμας που μπορεί να λάβει το έργο τέχνης. Στην Αθήνα η Laurie Anderson θα παρουσιάσει μια βιωματική performance με αφετηρία το αντίθετο της βεβαιότητας: τη μόνιμη διερώτηση. Η δυνατότητα του ανθρώπινου προσώπου να υπερβεί την ταυτότητά του, να μάθει αυτό που αγνοεί, να γίνει αυτό που δεν είναι ακόμα, να δει το άβλεπτο… όλα αυτά είναι για τη Laurie Anderson στοιχεία εκείνης της ιδιαίτερης επίγνωσης που μας καθιστά ξεχωριστές προσωπικότητες ικανές να καταλάβουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Η Anderson προσφέρει στο κοινό μια ευκαιρία που λίγοι καλλιτέχνες μπορούν: μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε για εμάς τους ίδιους.

Σάββατο 25.06, τα μεσάνυχτα, Ξέφωτο
Προβολή της βραβευμένης ταινίας “Η καρδιά ενός σκύλου”

Ξεκινώντας από την εμβληματική φράση του συγγραφέα David Foster Wallace «κάθε ερωτική ιστορία είναι μια ιστορία φαντασμάτων», η Laurie Anderson ενδύεται τον μανδύα του σκηνοθέτη για να κάνει αυτό που πάντοτε βρίσκεται στον πυρήνα κάθε δραστηριότητάς της: να μας αφηγηθεί μια ιστορία. Η καρδιά ενός σκύλου (2015) είναι ένας συλλογισμός στις έννοιες της μνήμης, του ονείρου και της λήθης. Ξεκινώντας από τον θάνατο της μητέρας της, η Anderson ακολουθεί τον χαμό της Λολαμπέλ, του αγαπημένου της τεριέ, και κατόπιν την απώλεια του αγαπημένου της φίλου και εικαστικού Gordon Matta-Clark, αλλά και εκείνη του συζύγου της, του διάσημου ρόκερ Lou Reed. Κι όμως, η διαδρομή αυτή δεν είναι διόλου σκοτεινή και πεισιθανάτια. Η καρδιά ενός σκύλου είναι μια μελαγχολική και διανοητικά οξεία παρατήρηση για το εφήμερο της ύπαρξης σε όλες της τις μορφές: βιολογική, καλλιτεχνική, μνημονική. Γοητευτικές σκηνές φύσης συνδυάζονται με αρχειακό υλικό και επεξεργασμένες εικόνες, δημιουργώντας ένα σχεδόν ονειρικό περιβάλλον υποδοχής για τη φωνή της Laurie Anderson, η οποία μας καθοδηγεί σε μια διαδρομή ταυτόχρονα σαγηνευτική και οικεία. Όπως έγραψαν οι New York Times, «λίγοι είναι οι καλλιτέχνες που μπορούν να μας προσφέρουν αυτού του είδους τη μέθεξη».

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο είναι διαθέσιμο στο www.snfcc.org/metamorphosis

23.6.2016_metamophosis-banner-kpisn

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Επιπλέον πληροφορίες:

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 23 Ιουνίου: 18:00 – 04:00

Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 18:00 έως την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 04:00 (ξημερώματα Δευτέρας), το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό συνεχώς.

Η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.SNFCC.org/metamorphosis

Το ΚΠΙΣΝ, στο σύνολό του (κτίρια και ανοικτοί χώροι), μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες ανά δεδομένη στιγμή. Από αυτούς, 4.000 επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών παραστάσεων, χώρων υποδοχής, του Φάρου, κλπ.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ². Οι εκδηλώσεις Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο θα προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρώτης γνωριμίας με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πριν την έναρξη της λειτουργίας του από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο στο μέλλον θα είναι υπεύθυνο, ως ιδιοκτήτης, για τη διαχείριση και λειτουργία του έργου.

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76