UA-49499200-1

Η ελπίδα είναι εδώ!
Γράφει ο Διονύσης Θωμάς

Διονύσης ΘωμάςΤελικά, το προεκλογικό σύνθημα – και ταυτόχρονα δήλωση ανάληψης ευθύνης – του ΣΥΡΙΖΑ «Η ΕΛΠΙΔΑ  ΕΡΧΕΤΑΙ» μάλλον δικαιώνεται. Τα μέλη και στελέχη του βλέπουν να δικαιώνονται οι αγώνες τους για την ανατροπή του σαθρού πολιτικού συστήματος που κυβερνούσε τη χώρα μας  εδώ και πολλές δεκαετίες, για κοινωνική δικαιοσύνη,

Πολιτικοί αντίπαλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, έστω και μουρμουρίζοντας, αναγνωρίζουν ότι ένας διαφορετικός άνεμος πνέει στην Ελλάδα.  Πολίτες που ΔΕΝ ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν 20 περίπου ημέρες δηλώνουν την υποστήριξη τους στη κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική τακτική της απέναντι στους δανειστές – και κυρίως τους Γερμανούς – εντός και εκτός των θεσμικών οργάνων της Ε. Ε..

Τι είναι όμως αυτά που απορρίπτει η σημερινή κυβέρνηση και ποια είναι αυτά που προτείνει;

Αν θέλαμε πολύ σύντομα να κωδικοποιήσουμε τις παραμέτρους της προτεινόμενης κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτή περιγράφτηκε στις ψηφισμένες ήδη από χθες βράδυ  προγραμματικές  δηλώσεις θα είχαμε την εξής εικόνα.

  • Η κυβέρνηση δεν συζητά τη συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας, διότι αποδείχθηκε συνταγή καταστροφής για την κοινωνία και τη συνοχή της και την ίδια στιγμή δεν εξυπηρετεί καν τον υποτιθέμενο στόχο της μείωσης του χρέους. Το χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε, απεναντίας η θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας έσφιξε ακόμα πιο πολύ. Ταυτόχρονα, τα χρόνια της κρίσης η συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμα λιγότερα χέρια εντάθηκε ακόμα πιο πολύ. Με λίγα λόγια, οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
  • Η κυβέρνηση δεν συζητά την περαιτέρω επιβάρυνση των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων ή παραπέρα περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Επιπλέον έσοδα θα βρει από τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα και από τη φοροδιαφυγή και όχι από τη μείωση των δημόσιων δαπανών, οι οποίες βρίσκονται ήδη μακράν του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  • Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκποίηση δημόσιας περιουσίας απλώς και μόνο επειδή έτσι είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας η πολιτική αποδοκιμάστηκε από τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά των επενδύσεων, είναι κατά της λεηλασίας. Συζητάει επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα, θα εντάσσονται στη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας και δεν θα είναι αρπαχτές.  Από πότε έγιναν επενδύσεις η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος δημόσιων επιχειρήσεων;  Για δες τε ένα παράδοξο! Ξεπουλάμε 14 δημόσια περιφερειακά αεροδρόμια – τα ιδιωτικοποιούμε κατά τους νεοφιλελεύθερους – σε ποιους; Σε εταιρεία γερμανικών συμφερόντων όπου μεγαλομέτοχος είναι το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης! Δηλαδή όχι στο ελληνικό δημόσιο αλλά να στο γερμανικό!
  • Η κυβέρνηση δεν είναι κατά των μεταρρυθμίσεων. Είναι κατά της αντιμεταρρύθμισης και της διάλυσης που επέφερε το Μνημόνιο και προωθεί μεταρρυθμίσεις που συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο, με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης και όχι με τη διαιώνιση του κράτους των κολλητών που έστησαν χέρι – χέρι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
  • Το χρέος δεν είναι βιώσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες και παραδοχές και πρέπει να καταστεί βιώσιμο ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να το εξυπηρετεί. Πώς είναι δυνατό το χρέος να μην είναι βιώσιμο στο 120% του Α.Ε.Π. το 2009 και να είναι βιώσιμο στο 180% το 2015; Μπορεί κάποιος από τους υποστηρικτές των μνημονίων να δώσει μια επαρκή εξήγηση σε αυτό τον παραλογισμό των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να επιτύχει τους στόχους του, θα παίξει με τις λέξεις, με τις διατυπώσεις, δεν πρόκειται όμως ποτέ, να παίξει με τους ανθρώπους. Τον λαϊκό παράγοντα  που έχει ανάγκη να βρίσκεται κριτικά στο πλευρό της κυβέρνησης, τραβώντας  την απ’ το μανίκι όταν και όπου χρειάζεται.

Διονύσης Θωμάς , Οικονομολόγος

Check Also

Τι δημοτική αρχή χρειαζόμαστε στη Σπάρτη;

Γράφει ο Γιάννης Ραχιώτης* Η πρώτη απάντηση που αυθόρμητα σου έρχεται είναι: Διαφορετική από τις προηγούμενες… …

G-EZ117CQG76