UA-49499200-1

Ετοιμάστε τον καλοκαιρινό σας λαχανόκηπο

13.5.2015_Ετοιμάστε τον καλοκαιρινό σας λαχανόκηπο

Από την Έφη Αυγουστή τεχνολόγο – γεωπόνο

Τα λαχανικά είναι μια από τις βασικότερες τροφές που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν περιέχονται σε άλλες τροφές. Γιατί, λοιπόν, να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να δημιουργήσετε το δικό σας λαχανόκηπο που θα σας εξασφαλίζει καθημερινά φρέσκα και υγιεινά λαχανικά;

Τα αναγκαία βήματα

Ας δούμε τη σειρά των απαραίτητων βημάτων προκειμένου να σχεδιάσετε το δικό σας λαχανόκηπο.

1ο Βήμα: Αρχικά έχουμε την προετοιμασία του εδάφους. Σκαλίστε με ένα σκαλιστήρι το έδαφος που ετοιμάζετε για τον παραγωγικό σας κήπο, ώστε να αφρατέψει. Έπειτα εμπλουτίστε το με απολυμασμένη οργανική ουσία. Τα λιπάσματα που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι ουσιαστικά συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών. Παρασκευάζονται σε μορφή υγρού, σκόνης, κόκκων ή σφαιριδίων και μπορεί να είναι είτε οργανικής είτε ανόργανης προέλευσης. Τα οργανικά λιπάσματα συμπεριλαμβάνουν εκχυλίσματα φυτών, κοπριά πουλερικών και πολλές φορές οστά ζώων ή ψαριών. Τα ανόργανα λιπάσματα από την άλλη, παρασκευάζονται από ορυκτά ή παράγονται με χημικές διεργασίες σε βιοχημική κλίμακα.

2ο Βήμα: Τα λαχανικά που θα φυτέψετε θα τα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα είτε σε μορφή σπόρου είτε σε μορφή έτοιμου φυτού. Τα λαχανικά τα οποία θα αγοράσετε σε σπόρους είναι τα παρακάτω

· κολοκύθια

· αγγουράκια

· φασολάκια

· πεπόνια

· καρπούζια

· καλαμπόκι

Οι σπόροι θα πρέπει να είναι σε σφραγισμένο φακελάκι, όπου πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης. Η διάρκεια από τη σπορά έως και τη συγκομιδή αυτών των λαχανικών είναι από 1-3 μήνες. Επίσης οι σπόροι των παραπάνω φυτών είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και είναι πολύ εύκολοι στη σπορά τους. Παίρνετε έναν έναν σπόρο και με το δάχτυλο σας τον βυθίζετε περίπου 2 εκατοστάκάτω από το έδαφος. Οι αποστάσεις πρέπει να είναι περίπου 30 εκατοστά από φυτό σε φυτό, ώστε να έχουν χώρο όταν μεγαλώσουν.

3ο Βήμα: Τα λαχανικά τα οποία θα αγοράσετε σε φυτό και θα χρειαστεί να μεταφυτεύσετε στο έδαφος είναι τα παρακάτω

· ντομάτες

· μελιτζάνες

· πιπεριές

· μαρούλια

Τα παραπάνω φυτά θα χρειαστούν από 1-3 μήνες μέχρι τη συγκομιδή. Αγοράζετε τα φυτά έτοιμα από το γεωπόνο μέσα σε τελάρα από αφρολέξ. Μεταφυτεύετε στο έδαφος μαζί με το χώμα που έχει πάνω το φυτό και πιέζετε ελαφρά. Οι αποστάσεις από φυτό σε φυτό πρέπει να είναι και πάλι περίπου 30 εκατοστά.

4ο Βήμα: Ση συνέχεια, η σωστή άρδευση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα.Ποτίστε με ένα ποτιστήρι και όχι με λάστιχο ώστε να διατηρηθεί ο σπόρος στη θέση του. Επίσης, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα αυτόματο πότισμα με σταλακτηφόρο σωλήνα, για τη συχνότερη και συστηματικότερη άρδευση των λαχανικών σας.

5ο Βήμα: Τα ζιζάνια που θα βγαίνουν γύρω από τα λαχανικά θα πρέπει να αφαιρούνται τακτικά με ξερίζωμα, έτσι ώστε να μη μεγαλώνουν εις βάρος των λαχανικών και να τα ανταγωνίζονται σε τροφή και σε νερό.

6ο Βήμα: Ο λαχανόκηπος θα πρέπει να έχει ηλιόλουστη έκθεση χωρίς υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Γενικά κατάλληλες για την εγκατάσταση λαχανόκηπου θεωρούνται η ανατολική και η νότια πλευρά του κήπου χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείονται οι υπόλοιπες που πληρούν την προϋπόθεση της ανεμπόδιστης ηλιοφάνειας. Επιπλέον, σημαντικό είναι ο χώρος του λαχανόκηπου να μην δέχεται έντονους ανέμους.

Με μία έκταση της τάξεως των 40 τετραγωνικών, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε λαχανικά και φρούτα.

7ο Βήμα: Τέλος, το περιβόλι μας θα πρέπει να είναι τόπος ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τα φυτά θα χρειαστούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μας για τη φροντίδα τους, αλλά η ευεξία που θα μας προσφέρουν είναι ανυπολόγιστης αξίας.

 

 

Πηγή: vita.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76