UA-49499200-1

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή

10.7.2014_Επίσκεψη Προέδρου Βουλής στην ΚύπροΟ Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ομολόγου του κ. Γιαννάκη Ομήρου, μετέβη την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στην Κύπρο όπου μετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ομήρου νωρίς το απόγευμα, κατά την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως την κατάσταση της οικονομίας των δύο χωρών, την πορεία των εθνικών θεμάτων, τις διεθνείς εξελίξεις καθώς και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά, οι δύο Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Κύπρου προέβησαν σε δηλώσεις:

Γιαννάκης Ομήρου: «Με αδελφικά αισθήματα με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα, εδώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον αγαπητό φίλο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο για να παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ηρωομάρτυρες της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της αντίστασης κατά της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. Είναι μια εκδήλωση οφειλόμενου χρέους προς όσους αντιστάθηκαν τις τραγικές εκείνες ώρες της προδοσίας και του εγκλήματος. Και βεβαίως είναι μια εκδήλωση επαναδιατύπωσης και επαναβεβαίωσης της αποφασιστικότητας τόσο του κυπριακού όσο και του μητροπολιτικού Ελληνισμού ότι με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων θα πρέπει το μήνυμα να είναι ότι όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν και όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια σωστή, ειρηνική, δίκαιη, δημοκρατική λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τις εξελίξεις στο κυπριακό και βεβαίως για την οικονομική κρίση που έπληξε τις δύο χώρες και για το πώς αυτή αντιμετωπίζεται.  Θέλω να υπογραμμίσω ότι βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος. Η εθνική ομοψυχία είναι δεδομένη και αδιατάρακτη, στηρίζεται πάνω στην κοινή γραμμή υπεράσπισης των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού, υπεράσπισης των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και παρά την αδιαλλαξία και τη στρεψοδικία που εξακολουθεί να κρατεί η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, η απόφασή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες για να υπάρξει λύτρωση από τα δεινά της κατοχής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.

Συζητήσαμε, επίσης, τα θέματα της οικονομίας και βεβαίως επαναβεβαιώσαμε τη σταθερή και αμετακίνητη θέση ότι η οικονομική κρίση πρέπει να ξεπεραστεί. Στην προσπάθεια αυτή είναι στρατευμένες όλες οι ζωντανές δυνάμεις και της ελλαδικής και της κυπριακής κοινωνίας, γιατί είναι πεποίθησή μας ότι η οικονομική ισχύς είναι απαραίτητη και θεμελιώδης προϋπόθεση μιας σωστής εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων των χωρών μας. Και ας μην αναμένουν κάποιοι κακόπιστοι τρίτοι ότι αυτή η οικονομική κρίση θα μπορούσε να κάμψει τις αντιστάσεις του Ελληνισμού στο να υπερασπίσει τα ζωτικά και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα και συμφέροντα είτε του κυπριακού είτε του μητροπολιτικού πολιτισμού.

Καλωσορίζω ξανά με μεγάλη χαρά και αδελφική αγάπη τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου σχεδόν τα είπε όλα. Το περιεχόμενο της συζήτησής μας, τα φιλικά μας αισθήματα, την προσωπική αγάπη που τρέφουμε ο ένας για τον άλλο. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θέλω να σας πω ότι ερχόμενος εδώ και μεταφέροντας τα αισθήματα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πιστεύω ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Οφείλουμε κι έχουμε χρέος να τιμούμε την ιστορία μας και όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αγωνίστηκαν για να μπορούμε εμείς  με ελευθερία να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν θα σταματήσουμε να το διεκδικούμε.

Όπως και ο Πρόεδρος ανέφερε, η όποια οικονομική κρίση υπάρχει, δεν θα μας οδηγήσει σε καμία έκπτωση είτε δημοκρατική είτε της μάχης για τα εθνικά ζητήματα. Η οικονομική κρίση, την οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε με θυσίες των πολιτών μας, δεν μπορεί να ανακόψει την αγωνιστικότητά μας και δεν μπορεί να περιστείλει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οφείλουμε να γίνουμε ακόμα πιο μαχητικοί και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία μας και τους αγώνες για τα ατομικά δικαιώματα, ώστε να δείξουμε σε όλους ότι η σημερινή κρίση ήταν μια ευκαιρία μεν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, αλλά ταυτόχρονα οι χώρες οι οποίες γέννησαν τη Δημοκρατία, τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, και με αγώνες τις διατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ανεξαρτήτως πώς αυτές οι χώρες βαδίζουν οικονομικά –πιστεύουμε ότι βαδίζουμε θετικά– θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη και αυτόν τον αγώνα. Υποκλίνομαι, λοιπόν, σε όλους εκείνους τους οποίους τιμούμε σήμερα και πιστεύω ότι έχουμε το χρέος να διεκδικήσουμε τη βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική λύση, τη λύση που βρίσκεται στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο παντού.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε, και πιστεύω ότι πραγματικά θα δεχθείτε τα ειλικρινή συναισθήματα όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Στη συνέχεια οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων μετέβησαν στο Αμφιθέατρο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος» όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συναυλία με θέμα «Μικρός λαός και πολεμά… 40 χρόνια μετά. Προσμένουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε». Εκεί, ο κ. Μεϊμαράκης παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη απηύθυνε ομιλία αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων και της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της αταλάντευτης στήριξης της Ελλάδας στα δίκαια του κυπριακού λαού. 

Check Also

Δημήτρης Κατσαούνης*: Επιθυμώ να είμαι η Φωνή όλων στην Ευρωβουλή

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ευρωεκλογές προσφέρονται για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση, ξεχνώντας έτσι ότι …

G-EZ117CQG76