UA-49499200-1

Εορτασμός του έτους «Ελ Γκρέκο» στην Ολλανδία, παρουσία του Γ. Σμαραγδή

16.9.2014_Εορτασμός του έτους «Ελ Γκρέκο» στην Ολλανδία, παρουσία του Γ. ΣμαραγδήΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε το «Έτος Ελ Γκρέκο» στην Ολλανδία. Με πρωτοβουλία του γραφείου Τύπου και επικοινωνίας Χάγης, διοργανώθηκε ειδική τιμητική εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο από την πρεσβεία της Ελλάδος στην Ολλανδία και την πρεσβεία της Ισπανίας στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Ουτρέχτη, με προβολή της ταινίας «Ελ Γκρέκο», η οποία ενισχύθηκε από την παρουσία και ομιλία τού ίδιου τού σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.
Η πρέσβυς της Ελλάδος στην Ολλανδία, κα Θηρεσία – Παρασκευή Αγγελάτου, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος συνδέει έντονα την Ελλάδα με την Ισπανία και ότι πέραν όλων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του Ελ Γκρέκο, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι έχει χαρακτηρισθεί ως ο πρώτος κυβιστής και ότι θεωρείται ότι επηρέασε τον Πικάσο.
Μετά την προβολή της ταινίας, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ο κ. Σμαραγδής τόνισε τη σημασία της φιλοσοφίας του Πλάτωνα με τον νεότερο πολιτισμό και ιδιαίτερα τη σχέση που έχει με τον Ελ Γκρέκο και τον Καζαντζάκη, που είναι η επόμενη ταινία που ετοιμάζει.
Σημειώνεται ότι μέσα στο πλαίσιο της εκδήλωσης διενεμήθη το κείμενο του συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη σχετικά με την αποστολή των ταινιών του Έλληνα σκηνοθέτη, που απεικονίζεται και μετουσιώνεται από τον αέναο κύκλο της ποιητικής του, όπου όλοι οι ήρωές του πραγματώνουν τη οδύσσειά τους από το σκοτάδι στο φως. Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη προσέλευση, δεδομένου η ελληνική κοινότητα στην Ολλανδία αριθμεί 17.800 άτομα, μεγάλο μέρος των οποίων κατοικεί στην Ουτρέχτη. Επίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους του ολλανδικού κοινού, που ενημερώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ελληνικής πρεσβείας.

Κεντρικό μήνυμα του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή
Το κεντρικό μήνυμα του κ. Σμαραγδή, με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας «Ελ Γκρέκο» στην Ολλανδία, ήταν το εξής:
«Επτά  χρόνια μετά την πρώτη έξοδο της ταινίας στο ελληνικό και διεθνές κοινό, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, στην τιμητική προβολή στο Ινστιτούτο Θερβάντες σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία, διαπίστωσα ότι οι μεγάλοι πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εκφράζει και διατηρεί το φως του ελληνικού πολιτισμού που μας γέννησε και το εκπέμπει ανά τους αιώνες.
Ήταν ιδιαίτερα τιμητική αυτή η εκδήλωση διότι και ο ίδιος διαπίστωσα ότι η ταινία είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι το 2007, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα ισχυρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα στο τέλος της ταινίας. Τα μεγάλα πράγματα, τα ανώτερα πράγματα που γεννήθηκαν στη χώρα μας είναι οι μεγάλοι μας πρεσβευτές στο εξωτερικό, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα για όλους εμάς εντός Ελλάδας. Οφείλουμε να πράττουμε το πατριωτικό μας χρέος για να ξαναβρεί η Ελλάδα το βηματισμό της και να γίνει φωτοδότης του ελληνικού πολιτισμού, όπως ήταν παλιά».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76