UA-49499200-1

«Είναι και τα δέντρα συγγενείς μας»

11.10.2015_Είναι και τα δέντρα συγγενείς μας

Σε μια παράσταση που εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το ομαδικό πνεύμα, το βιβλίο «Τα ψηλά βουνά», που, με τη βαθιά ελληνικότητα της γραφής του Ζαχαρία Παπαντωνίου, απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών, γίνεται θεατρικό έργο.

Διατηρώντας τον λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια, έτσι ώστε, ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει τα «Ψηλά βουνά», να αισθάνεται ότι τα έχει διαβάσει, η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, στο θέατρο Ακροπόλ, από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

Τα σκηνικά τής παράστασης εμπλουτίζονται µε ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούμενα σχέδια (3D animation), που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου, όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Πρώτη φορά σε οικογενειακή παράσταση, ψηφιακές προβολές κινούμενων σχεδίων συγχρονίζονται και αλληλεπιδρούν µε την κίνηση των ηθοποιών, συνθέτοντας ένα υπέροχο βουκολικό περιβάλλον, µε δάσος, άστρα και ουρανό.

Ένα σημαντικό έργο που προκάλεσε λυσσαλέες αντιδράσεις

Το 1918, επί κυβερνήσεως Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου συγγράφει, κατ’ εντολή  του υπουργού Παιδείας, το πρώτο αναγνωστικό στη δημοτική ελληνική γλώσσα: «Τα ψηλά βουνά». Για πρώτη φορά, η εν χρήσει γλώσσα των Νεοελλήνων διδάσκεται στις νεότερες γενιές, με ένα έργο που υπήρξε ουσιαστικό και αξεπέραστο κατόρθωμα στην πενιχρή ιστορία της ελληνικής παιδαγωγικής λογοτεχνίας.

Στο βιβλίο, οι μαθητές, µε προτροπή του δασκάλου τους, πραγματοποιούν το όνειρο της εκδρομής, το όραμα της νεανικής αυτεξουσιότητας.

Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα και τον εαυτό τους.

Τα «Ψηλά βουνά» προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δημοσίως από τις κυβερνήσεις μετά το 1920. Αποτελώντας κομβικό σταθμό στην ιστορία της νεοελληνικής σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας, επέστρεψαν στα σχολεία µε τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Βενιζέλου, το 1929 και το 1933. Το 1974, ξανατυπώθηκαν για τα δημοτικά σχολεία της Μεταπολίτευσης. Σήμερα, είναι η πρώτη επιλογή στα προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Μαθαίνοντας την αξία της φύσης και της προστασίας της

Ο σκηνοθέτης τής παράστασης σημειώνει: «Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλίο που, σίγουρα, έχουμε διαβάσει όλοι κάποια στιγμή. Τα “Ψηλά βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό, που γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές εικόνες, που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του, ήταν από τους βασικούς λόγους, που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε.

Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που – μετά την προτροπή του δασκάλου τους – περνάνε το καλοκαίρι μόνα, στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και, κυρίως, την προσφορά.

Η παράσταση έχει στόχο να ζωντανέψει όλες αυτές τις εικόνες, όπως επίσης και τις αυθεντικές ζωγραφιές του βιβλίου. Σκοπός μας είναι να νιώσουν οι μικροί μας θεατές μέρος αυτής της παρέας των παιδιών πάνω στα  βουνά. Στο μικρό χωριό με τα ξύλινα σπιτάκια, σε ένα ξέφωτο στη μέση του δάσους… Να μάθουν την αξία της φύσης και, κυρίως, την ευθύνη της προστασίας της, για το κοινό καλό.

“Είναι και τα δέντρα συγγενείς μας” τους εξηγεί η μικρή βοσκοπούλα, η Αφρόδω. Κι όταν τα παιδιά φεύγουν από τη στάνη της, αναφωνούν πως “έμοιαζε κι η ίδια με δεντρί”. Διατηρώντας αυτούσια τη γλώσσα του βιβλίου, οι ηθοποιοί γίνονται μαθητές δημοτικού και αντιμετωπίζουν με αγνότητα και ενθουσιασμό αυτήν την περιπετειώδη εξόρμηση. Με τη χρήση του 3D animation, με παραδοσιακά μουσικά όργανα, με ήχους και μυρωδιές του δάσους, ελπίζουμε ότι, στο τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την αίσθηση πως δεν είδαν μόνο μια παράσταση, αλλά ότι πήγαν και μια πρωτότυπη εκδρομή!».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαυρογεωργίου Βασίλης, μουσική: Mode Plagal, σκηνικά – κοστούµια: Ζαµάνης Κωνσταντίνος, χορογραφία: Μαργαρίτης Δηµήτρης, ψηφιακά video: Τσιµούρης Νίκος, κινούμενα σχέδια: Σιγάλας Βαγγέλης, διαδραστικές προβολές: Visual Cortex, βοηθοί σκηνοθέτη: Σιωπίδου Αναστασία –  Μαραθάς Νίκος, βοηθός σκηνογράφου: Αγαθού Αναστασία, εκπαιδευτική σύμβουλος: Ιακώβου Ειρήνη (δασκάλα 30ου Δ. Σχ. Περιστερίου). Παίζουν: Κουρούµπαλης Δηµήτρης, Τρουπάκης Άρης, Δόβρης Θανάσης, Ποιµενίδης Γρηγόρης, Μάρκου Κλεοπάτρα, Μεντζέλος Σωτήρης, Σύρµας Γιώργος, Φλατσούσης Παντελής, Φλωράτος Γιώργος.

Πληροφορίες
Θέατρο Ακροπόλ – Παιδική Σκηνή: Ιπποκράτους 9 – Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 15:00, Κυριακή: 11:30 και 15:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος (μικροί και μεγάλοι): 12 ευρώ, πολύτεκνοι – άνεργοι – εκπαιδευτικοί – γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Media Markt, ηλεκτρονικά: viva.gr και artinfo.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στις καλένδες και πάλι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Μετατίθεται για το μέλλον η εύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. …

G-EZ117CQG76