UA-49499200-1

Δημοτικές Εκλογές 2014: Είναι θέμα ιστορικής ευθύνης η προσεκτική επιλογή ικανών ατόμων
Γράφει ο Γιώργος Η. Βουνελάκης

Γιώργος ΒουνελάκηςΜε πολύ υπευθυνότητα και αστείρευτη αγάπη για τον τόπο μου κατέρχομαι στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές που διεξάγονται σε λίγες ημέρες, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό “ΕΝΟΤΗΤΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” του υποψηφίου Δημάρχου Ηρακλή Τριχείλη. Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης ζητώ από τους πολίτες του Δήμου Μονεμβασίας να με επιλέξουν, δινοντάς μου τη δυνατότητα να προσφέρω με δύναμη και σεβασμό σ’ ένα τόπο που για μένα αποτελεί κύτταρο ζωής και λόγος ύπαρξης.

Σε λίγες ημέρες καλούμαστε δια της ψήφου μας να επιλέξουμε τους ικανότερους να διοικήσουν το τόπο μας. Αυτή μας η επιλογή πρέπει να είναι απόρροια προσεκτικής αξιολόγησης των πραγματικών δεδομένων. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα του έργου που ο καθένας απέδωσε, του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τα θέματα, αλλά και της όλης εν γένει στάσης του απέναντι σ’ αυτά.

Κλείνουμε σχεδόν 4 χρόνια διοικητικής πορείας. Τέσσερα χρόνια πορείας ενός Δήμου, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης και ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 5 πρώην Δήμων. Η Διοίκηση του νέου Δήμου η οποία ανέλαβε την 1η  Ιανουαρίου 2011 είχε δύο πολύ σοβαρούς στόχους. Ο πρώτος ήταν να καταφέρει να ενώσει 5 διαφορετικά κομμάτια, 5 πρώην Δήμους μεταξύ τους, με ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες ο καθένας. Παράλληλα έπρεπε να οργανώσει τα τμήματα και τις υπηρεσίες του, τα οποία με τη σειρά τους έπρεπε να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο χρόνος ήταν ελάχιστος και το εγχείρημα ιδιαίτερο, με αρκετές δυσκολίες.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να διαμορφώσει το όραμα ανάπτυξης και να προβεί στην ολοκληρωμένη σύνταξη μελετών σημαντικών  και αναπτυξιακών έργων για το τόπο . Η αμέσως επόμενη κίνηση αφορούσε την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για υλοποίηση αυτών των έργων. Και ολ’ αυτά σε μια ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τη χώρα.

Σ’ αυτή τη νέα πορεία του Δήμου είχα τη τιμή να υπηρετώ το τόπο από τη θέση του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Μονεμβασίας, ασκώντας παράλληλα καθήκοντα Πολιτικού Προϊσταμένου της Πολεοδομίας και Τεχνικής Υπηρεσίας. Με πολύ και συστηματική εργασία αλλά και σε απόλυτη συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Ηρακλή Τριχείλη, τους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων και των Τμημάτων του Δήμου, καταφέραμε να στήσουμε και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση αυτού που εγώ ονομάζω όραμα για το τόπο. Καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις τα οποία έρχονται να οργανώσουν και να αναβαθμίσουν το χώρο. Σας παραθέτω ενδεικτικά έργα της μέχρι τώρα δράση μας,  η οποία αποτελεί από μόνη της εγγύηση για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον :

ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

  1. Θεσπίστηκε και εφαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας του Κάστρου. Προσδιορίστηκαν έτσι κανόνες συμπεριφοράς και λειτουργίας, ρυθμίστηκε ο τρόπος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κλπ. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον ανω κανονισμό και συνεργάζεται με το Δήμο Μονεμβασίας  για τη σωστή εφαρμογή του.
  2. Ολοκληρώθηκε το έργο «Φωτισμός του δρόμου από τη θέση “Lazareto” μέχρι τη πύλη του Κάστρου», προϋπολογισμού 99.000,00 €. Ένα έργο το οποίο φώτισε τη διαδρομή μέχρι τη πύλη του Κάστρου, δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς κίνησης πεζών και οχημάτων Παράλληλα μεσ’ απ’ τον ήπιο και διακριτικό φωτισμό αναδείχθηκε περαιτέρω ο χώρος.
  3. Έγινε εγκατάσταση του Αναδόχου του έργου «Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας», προϋπολογισμού 1.550.000,00 €. Ο Δήμος Μονεμβασίας ήταν και είναι παρόν στο ανωτέρω έργο αφού μεταξύ των άλλων συνέβαλε στην ολοκλήρωση της μελέτης με τη σύνταξη των οικονομοτεχνικών τευχών.
  4. Ξεκινούν εντός του μηνός Μαϊου οι εργασίες του έργου «Ανάπλαση και φωτισμός της πλατείας Χρυσαφίτισσας» στο Κάστρο Μονεμβασίας, προϋπολογισμού 265.000,00 €. Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη του ανωτέρω έργου ολοκληρώθηκε από το Δήμο Μονεμβασίας με την ευγενική προσφορά της Αρχιτέκτονας Μηχανικού κ. Έλενας Ζαμπέλη. Πρόκειται γιά ένα ιδιαίτερης αξίας έργο το οποίο έρχεται ν’ αλλάξει ριζικά την εικόνα της παλιάς πόλης, μιας και πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο επιφάνειας περίπου 1500 τμ.
  5. Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Στερέωση και Αποκατάσταση διατηρητέου Φάρου στο Κάστρο Μονεμβασίας» προϋπολογισμού 666.921,00 €. Ενα μνημείο της νεώτερης ιστορίας έρχεται να δοθεί σε χρήση στο κοινό λειτουργώντας ως χώρος έκθεσης της φαρικής ιστορίας. Η μελέτη εκπονήθηκε από το Δήμο Μονεμβασίας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων και την ευγενική προσφορά της Αρχιτέκτονας Μηχανικού κ. Βασιλικής Καμπουράκη.
  6. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Μέτρα Σταθεροποίησης  βραχωδών πρανών  Κάστρου Μονεμβασίας» προϋπολογισμού 2.500.000,00 € και σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί. Ενα πολύ σημαντικό έργο για την Κάτω Πόλη παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, εξασφαλίζοντας περαιτέρω συνθήκες ασφάλειας των κατοίκων και των κτιρίων.
  7. Ανατέθηκε η μελέτη «Ανάπλαση και φωτισμός της Πύλης του Κάστρου Μονεμβασίας». Μέσ’ από την ανάπλαση και το φωτισμό έκτασης περίπου 1000 m2, με παράληλο φωτισμό των τειχών και της κεντρικής πύλης, ερχόμαστε ν’ αναδείξουμε ένα σημαντικό κομμάτι, το οποίο αποτελεί τη πρώτη εικόνα του επισκέπτη.
  8. Επισκευάστηκε και δόθηκε σε χρήση ο περίδρομος του Κάστρου δηλαδή το μονοπάτι κατά μήκος του παραλιακού τείχους. Δόθηκε έτσι στον επισκέπτη η δυνατότητα να περπατήσει με ασφάλεια κατά μήκος του τείχους, απολαμβάνοντας μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Παλιάς Πόλης.
  9. Ολοκληρώθηκε η επισκευή και ο ευπρεπισμός του Κοιμητηρίου Μονεμβασίας, σε μια προσπάθεια να αλλάξει ριζικά η εικόνα του.

ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

  1. Ολοκληρώθηκε το κτίριο που θα στεγάσει το Νηπιαγωγείο Μονεμβασίας, προϋπολογισμού 550.000,00 €. Ένα σύγχρονο κτίριο έρχεται ν’ αναβαθμίσει το χώρο και να καλύψει με το καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  2. Ολοκληρώθηκε η μελέτη «Ανάπλαση του ρέματος» από την περιοχή του Γυμνασίου μέχρι την έξοδο του στην περιοχή «Κάκκαβος». Ένα έργο σημαντικό η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλει ουσιαστικά στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης.
  1. Ολοκληρώθηκε η μελέτη «Αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου», ενός κτιρίου το οποίο έχει ταυτιστεί με τη νεώτερη ιστορία της  Μονεμβασίας. Διατηρώντας το υπάρχον κτίριο και με τη προσθήκη νέου τμήματος, δημιουργούμε ένα «πολιτιστικό-πνευματικό» χώρο, δίνοντας την δυνατότητα πραγματοποίησης εκδηλώσεων και συνεδρίων καθ’ όλη την διάρκεια τους έτους, με εξαιρετικά οφέλη για την περιοχή μας.
  2. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη «Ανάπλαση του χώρου έμπροσθεν των καφενείων», επιφάνειας περίπου 200 τμ. Η μελέτη προβλέπει τη ριζική ανακαίνιση και τη διαμόρφωση ενός όμορφου χώρου ο οποίος πρόκειται να αναβαθμίσει την επαγγελματική ζωή και κίνηση της Μονεμβασίας.
  1. Ολοκληρώθηκε η μελέτη «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου» από την περιοχή «Κάκκαβος» μέχρι την Μαρίνα, η οποία αποτελεί την φυσική συνέχεια της ανάπλασης του ρέματος. Επεμβαίνουμε σε όλο το παραλιακό μέτωπο, καθορίζοντας  χώρους κίνησης πεζών και τροχοφόρων, χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων κλπ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδεικνύουμε το μέτωπο προς τη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει ριζικά η εικόνα του.
  2. Σε εξέλιξη ευρίσκεται του έργο «Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης Γέφυρας Μονεμβασίας», προϋπολογισμού 149.974,15 €. Με το ανωτέρω έργο ολοκληρώνονται τμήματα του δικτύου στον οικισμό «Γέφυρα» και ταυτόχρονα επεκτείνεται το υπάρχον δίκτυο στον οικισμό «Αγία Κυριακή».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν τμήμα της συνολικής μας δράσης. Δίνουν το στίγμα του τρόπου σκέψης, ενώ παράλληλα αποτελούν εγγύηση συνέχισης ενός έργου το οποίο ευρίσκεται σε εξέλιξη. Οι λέξεις που καθόρισαν τη μέχρι τώρα πορεία μου στη Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι: «Συνεργασία, Σεβασμός στο πολίτη, Αγάπη για το τόπο». Ζητώ από κάθε πολίτη τη στήριξη και υποστήριξη του στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, προκειμένου να συνεχίσω να εργάζομαι για τον ιστορικό Δήμο Μονεμβασίας.

Check Also

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αυτοδυναμία και Πολυσυλλεκτικότητα

Η ελπίδα δεν κατοικεί πλέον στην τύχη όπως ξέραμε. Απαιτούνται θυσίες, έργα και πράξεις για …

G-EZ117CQG76